ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην Αθήνα με γαστρονομικές εκπλήξεις

Η Αθήνα μπαίνει δυναμικά στον γευστικό χάρτη και σε συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετέχουν στον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού παρουσιάζοντας τον οδηγό Michelin για την Αθήνα σε μια μοναδική γαστρονομική εκδήλωση, που φιλοξένησε το πρωτοποριακό εστιατόριο DELTA στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών Πρέσβεις ξένων χωρών, θεσμικοί φορείς, Έλληνες δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ξένων μέσων στην χώρα μας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη για προώθηση πολιτικών και επενδύσεων που προάγουν την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μία δίκαιη και συμπεριληπτική τουριστική ανάπτυξη. Στο Υπουργείο Τουρισμού, ο σχεδιασμός μας προωθεί πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη της ταυτότητας των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας συγκαταλέγεται η προώθηση μορφών τουρισμού που εισφέρουν στην αειφορία, στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς. Η ανάδειξη πόρων όπως η ελληνική γαστρονομία και η σύγχρονη γαστρονομική προσφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης τόσο της ταξιδιωτικής εμπειρίας όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητας των προορισμών μας ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Aπό την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνισε την πρωτοβουλία τα δυο τελευταία χρόνια, δήλωσε:

«Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού Michelin για την Αθήνα. Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό! Με αυτή την συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin και υπεγράφη πριν ένα χρόνο (22/09/22) στο Παρίσι από τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και τον Διευθυντή Ευρώπης του τμήματος Michelin Experiences Tommy Maussin. Οι Οδηγοί Michelin θεωρούνται ένα διεθνές σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους ενημερωμένους τουρίστες και η επίδρασή τους οδηγεί σε ποσοτική και ποιοτική αύξηση στη ζήτηση.

Το νέο εμβληματικό απόκτημα της χώρας αναδεικνύει τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας και το πλούσιο γαστρονομικό προφίλ της Αθήνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την θέση της χώρας μας στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού. Η επιλογή της Αθήνας έγινε λόγω του εύρους, της πρωτοτυπίας, της ποικιλομορφίας, της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας της νέας γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας, η οποία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής και όχημα ενίσχυσης των city breaks και long weekends στην Αθήνα από υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ταξιδιώτες.

Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα περιλαμβάνει 9 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια, για την ποιότητα των υλικών και την απλή αλλά ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται με θέμα τις πράσινες επενδύσεις στον τουρισμό "Tourism and Green Investment". Οι Michelin Guide έχουν καθιερώσει ένα νέο «πράσινο αστέρι» (Gastronomy & Sustainability). Το πράσινο αστέρι της Michelin είναι ένα βραβείο το οποίο αναδεικνύει εστιατόρια που χρησιμοποιούν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη χώρα μας το κατέχουν τα εστιατόρια DELTA και SOIL.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Εστιατόρων για πιθανή αύξηση των δημοτικών τελών

Η Ομοσπονδία εκφράζει την έκπληξή της, σημειώνει πως ο κλάδος της εστίασης έχει την τελευταία διετία αυξημένο λειτουργικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 42% (ενέργεια, μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, πρώτες ύλες, προϊόντα, καύσιμα κλπ).
Paralia, Xaplostres
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο αυτόφωρο τρεις επιχειρήσεις στη Νάξο για παράνομη κατάληψη αιγιαλού

Οι επιχειρήσεις επανατοποθέτησαν σε παραλίες ομπρέλες και καθίσματα που είχαν εγκατασταθεί παράνομα και είχαν απομακρυνθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.
tourism, tourismos, athens, athina
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με 8,1 στα 10 αξιολόγησαν οι επισκέπτες την Αθήνα λέει έρευνα

Σε ό,τι αφορά την έρευνα ικανοποίησης των ξενοδοχείων, οι επισκέπτες που έμειναν σε ένα από τα ξενοδοχεία της Αθήνας έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν τα ξενοδοχεία αξιολογώντας τα με βαθμολογία 8,7 στα 10.