Την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από δόλο του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας, ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Μετά από 4 χρόνια και 8 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα, σε δήλωσή της έξω από το δικαστήριο «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;»
Η εισαγγελέας θεωρεί ως μόνο υπεύθυνο για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού τον Γιώργο Ρουπακιά και κανέναν άλλον από τους 17 συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση ορόσημο για την πορεία της Χρυσής Αυγής. Έτσι ζήτησε την απαλλαγή όλων τους για την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία του μουσικού. Κατά την εισαγγελική λειτουργό ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να έχει προκληθεί από το θύμα το οποίο έπληξε «με απόλυτη επιτυχία».
Όπως είπε η εισαγγελέας, δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του μουσικού, δεν ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή η οποία δεν θα είχε όφελος αλλά αντιθέτως ζημιά από μια τέτοια πράξη. Κατά την κ. Οικονόμου ούτε ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος ούτε ο βουλευτής της περιοχής Ιωάννης Λαγός έδωσαν εντολή για όσα έγιναν τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι ούτε όμως και τα μέλη της Τοπικής που κινητοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ -νομίζοντας οι περισσότεροι πως θα μοιράσουν τρόφιμα- ήξεραν το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Γιώργου Ρουπακιά.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ούτε διευκόλυναν τον δράστη της δολοφονίας, ούτε καν θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν καθώς όλα έγιναν ταχύτατα. Η εισαγγελέας επικαλούμενη τόσο τα ήδη υπάρχοντα στη δικογραφία στοιχεία όσο και εκείνα που προέκυψαν από την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, ξεκίνησε να περιγράφει όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ από τη στιγμή που ο 34χρόνος μουσικός πήγε με τη σύντροφό του και έναν φίλο τους στην καφετέρια «Κοράλλι» μέχρι που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που η κ. Οικονόμου ζήτησε απαλλαγή για την υπόθεση Φύσσα είναι και ο «πυρηνάρχης» της Τοπικής Νίκαιας αλλά και το στέλεχος της οργάνωσης. Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη για τα δύο όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του λέγοντας αναλυτικά ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ενός όπλου εντός οικίας δεν συνιστά μετατροπή του όπλου. Για τον Γιώργο Γερμένη ζήτησε να καταδικαστεί για πλημμελήματικη κατοχή πυρομαχικών. Πρότεινε την ενοχή του Ν. Μιχαλολιάκου για πλημμεληματική κατοχή όπλων (όχι διακεκριμένη που ήταν). Πρότεινε την ενοχή του Ι. Λαγού για πλημμεληματική κατοχή όπλων (όχι διακεκριμένη που ήταν) και παράνομη κατοχή φωτοβολίδων κρότου λαμψης.
Για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για πρόκληση βαριάς σκοπούμενης βλάβης από κοινού. Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, πρότεινε την ενοχή κατηγορουμένων για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης