ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Business Daily

Πώς προχωρούν τα έργα ανάπλασης της πλατείας Συντάγματος

Μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώνεται η κατασκευή των δύο μικρών συντριβανιών, εκατέρωθεν της Ερμού, τα οποία θα συμβάλλουν στο μικροκλίμα της πλατείας, δίνοντας ανάσες δροσιάς στους περαστικούς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε συντριβάνι θα έχει τέσσερις πίδακες με φωτισμό.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο της ανάπλασης της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος από τον Δήμο Αθηναίων, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει ολοκληρωθεί και το σημείο να είναι πλέον προσβάσιμο στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η πλήρως ανανεωμένη όψη της κάτω πλατείας, διατηρεί τα ιστορικά χαρακτηριστικά της, και παράλληλα διασυνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εξυπηρετώντας την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και την ανάγκη των Αθηναίων για μία φιλική, προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη.

Να σημειωθεί ότι στην αρχική επιφάνεια 2.300 τ.μ. της κάτω πλατείας, προστέθηκαν επιπλέον 1.300 τ.μ., νέου ζωτικού δημόσιου χώρου.

Συνοπτικά, το έργο -που σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης- περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού.
  • Μία αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα.
  • Φύτευση συνολικά 24 νέων δέντρων (κουτσουπιές και γρεβιλέες) που θα συνεισφέρουν στο μικροκλίμα της πλατείας και τη σκίαση.
  • Μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (από έξι) με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου και δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών.
  • Τη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής διάβασης πεζών, στον ιστορικό άξονα της Ερμού, μέσω της οποίας διαμορφώνονται συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας.
  • Σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των ΑμΕΑ.
  • Μεγάλα καθιστικά, κοντά στα νέα δέντρα, για άνετη στάση.
  • Νέος αστικός εξοπλισμός (κάδοι απορριμμάτων, δύο δημόσιες κρήνες, σχάρες ομβρίων, σχάρες δέντρων κλπ.)
  • 50 φωτιστικά σώματα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας LED, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλή φωτορύπανση.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, κατασκευάστηκαν δύο διαμήκεις πέργκολες ανάμεσα στα δέντρα, συνολικής επιφάνειας 262 τ.μ., για πρόσθετη σκίαση και οργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων.

Για την επίστρωση της κάτω πλατείας χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά, τα οποία επιτυγχάνουν τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας και την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή των δύο μικρών συντριβανιών, εκατέρωθεν της Ερμού, τα οποία θα συμβάλλουν στο μικροκλίμα της πλατείας, δίνοντας ανάσες δροσιάς στους περαστικούς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε συντριβάνι θα έχει τέσσερις πίδακες με φωτισμό.

Οι εργασίες στην κάτω πλατεία Συντάγματος ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε όλο αυτό το διάστημα το έργο προχώρησε τμηματικά για τη μικρότερη δυνατή όχληση των επαγγελματιών και των επισκεπτών της περιοχής. Σημειώνεται ότι η εύρεση αρχαιοτήτων κατά τις εκσκαφές (στο σημείο μεταξύ Μητροπόλεως και Ερμού), καθώς και η ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής για δίκτυα κοινής ωφελείας που «περνούσαν» κάτω από το πεζοδρόμιο (αποχετευτικά δίκτυα και δίκτυα ηλεκτροδότησης), είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική τροποποίηση της αρχικής μελέτης που οδήγησε σε καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Το έργο υλοποίησε την επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη του 1ου βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ΕΑΧΑ Α.Ε. του 1999 των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Μανίκα, Ντόρας Παπαδημητρίου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Με υπεύθυνη μελέτης την Ντ. Παπαδημητρίου και την ομάδα της, σύμβουλο τον Δ. Μανίκα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, η μελέτη επικαιροποιήθηκε χωρίς αποκλίσεις από τις προθέσεις του αρχικού σχεδιασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μπακογιάννης: «Έλλειψη ασφάλειας και σχεδίου στα σχολεία και τα έργα»

Ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται σε φλέγοντα θέματα του Δήμου Αθηναίων, όπως σχολεία, αντιπλημμυρικά και τοπικά έργα, ζητώντας ασφάλεια, προγραμματισμό και απαντήσεις για τους δημότες.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά τα σχολεία της Γκράβας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις της Γκράβας, χωρίς να έχει διαπιστωθεί διαρροή αερίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες αντιπαραθέσεις για την Γκράβα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων κυριάρχησε το θέμα της οσμής φυσικού αερίου στη Γκράβα. Ο Δήμαρχος τόνισε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν είναι απολύτως ασφαλή και πρότεινε εγκατάσταση κλιματιστικών για θέρμανση.
Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Δούκα για ζημιές σε πολυκατοικίες Κυψέλης λόγω μετρό

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας άμεση συνάντηση με εμπλεκόμενους φορείς, λόγω των ζημιών που υπέστησαν πολυκατοικίες στην Κυψέλη από τα έργα του μετρό.
Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: «Στην Πλατεία Θεάτρου, λόγια για πράσινο, πράξη άσφαλτος»

Ο Κώστας Μπακογιάννης κατηγορεί τη δημοτική αρχή για ασφαλτόστρωση της πλατείας Θεάτρου αντί για πράσινη ανάπλαση που είχε σχεδιαστεί. Ζητά δημοσιοποίηση της νέας μελέτης και των εγκρίσεων, τονίζοντας την ανάγκη διαφάνειας.
Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τελεσίγραφο σε ανεξάρτητους βουλευτές, αίτημα παραίτησης Ζαχαριάδη

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε βίντεο με δηλώσεις βουλευτών που ζητούν να παραδώσουν την έδρα τους όσοι αποχώρησαν από το κόμμα και ζητά την παραίτηση Ζαχαριάδη από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων.