Με το σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», τις γροθιές και τις σημαίες υψωμένες, κάτω από τους ήχους της Διεθνούς, έπεσε η αυλαία της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Η απεργιακή συγκέντρωση έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».
Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έγινε απαγγελία του ποιήματος του Κώστα Βάρναλη, «Πρωτομαγιά του 1944».
Επίσης ακούστηκαν τραγούδια αφιερωμένα στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες από το συγκρότημα «Υπεραστικοί» οι οποίοι ανεβαίνοντας στην εξέδρα είπαν «Για αυτούς που χτίζουν τον κόσμο ποτέ δεν είναι αργά. Τίποτα δεν είναι εθιμοτυπικό στη σημερινή μας συγκέντρωση, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τραγουδάμε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», και ο κόσμος τους υποδέχθηκε με θερμό χειροκρότημα.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
«Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τις οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων μπορούμε σήμερα να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι, γιατί παρά την παρατεταμένη ανεργία τα προηγούμενα χρόνια, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων, όχι μόνο δεν το βάλαμε κάτω, αλλά ανασκουμπωθήκαμε, με το κεφάλι ψηλά, οργανώσαμε την πάλη με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, με σταθερή παρέμβαση στα εργοτάξια και τα γιαπιά διεκδικώντας εδώ και χρόνια την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, την ημέρα της Παγκόσμιας Εργατιάς είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι τα καταφέραμε τόνισε.
Δεν σταματάμε εδώ, ανοίγουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για να κατοχυρωθεί το 7ωρο που σε ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων το έχουμε κατακτήσει, για να σταματήσει το παζάρι ενσήμων, να βελτιωθούν συνολικά οι όροι και οι συνθήκες εργασίας. Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφούν συμβάσεις και σε άλλους κλάδους, να ενισχυθεί ο αγώνας για ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι τα ψίχουλα του 1,5 ευρώ την ημέρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά τα δικά μας συμφέροντα.
Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη κλιμακώνουμε τον αγώνα, ενισχύουμε έμπρακτα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους εργαζόμενους δίνουν τη μάχη για καλυτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας, όπως οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στη Ν/Ε Ζώνη, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού.
Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα πιο μαχητικά, αποφασισμένοι να φέρουμε τούμπα ό,τι βρεθεί στο διάβα μας, ενάντια σε κυβερνήσεις και νόμους, σε σύγκρουση με αυτούς που θησαυρίζουν από τον δικό μας κόπο και ιδρώτα σε καιρούς ειρήνης, αυτούς που θέλουν να δώσουμε τη ζωή μας σε άδικους πολέμους, για να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους.
Δεν χαρίζουμε τίποτα από όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως κι αυτοί δεν θα μας χαρίσουν τίποτα. Όταν όμως η εργατιά το αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, τίποτα δεν θα μπορεί να τη σταματήσει» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Αναγνώστου.
Συγκέντρωση ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Με σύνθημα τέσσερις λέξεις, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των διοργανωτών. Τα αιτήματα για σταθερή εργασία για όλους και όλες, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του βασικού μισθού ακόμα περισσότερο, κυριαρχούσαν από τα μεγάφωνα.
Παρών στην εκδήλωση ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος δήλωσε: «Φέτος συμπληρώνονται 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, όταν ζητούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σήμερα όλη η κοινωνία βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες, για όλα τα σπίτια. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς τώρα, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις στα καύσιμα, μειώσεις στο ΦΠΑ τρόφιμα για να μπορέσουν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες. Σήμερα τους στερούν δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι πριν από 136 χρόνια αγώνων και θυσιών, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμά μας στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχουν δει καμία αύξηση στους μισθούς τους αλλά εξαιρούνται ακόμα και από τα ελάχιστα που δίνονται, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο κατώτερος μισθός. Ένας εκπαιδευτικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσλαμβάνεται σήμερα αμείβεται με 680 ευρώ. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και η σημερινή συγκέντρωση είναι μέρος των αγώνων που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο μέλλον για τα δικαιώματά μας».
Δυναμικό «παρών» έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννακός υπογράμμισε: «Σήμερα έχουμε σε αναστολή εργασίας 7.500 συναδέλφους οι οποίοι είναι οκτώ μήνες χωρίς μισθό, ένα μέτρο χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος. Παρότι έχουμε τους περισσότερους νεκρούς ανά χιλίους κατοίκους και συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς ,παραμένουν εκτός ΕΣΥ οι συνάδελφοι τους οποίους κάποτε χειροκροτούσαν. Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι και 7.500 άνθρωποι είναι σε αναστολή. Με τους μισθούς που λαμβάνουμε και την ακρίβεια που τσακίζει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το σούπερ μάρκετ ούτε τη ΔΕΗ. Οι υγειονομικοί που καταχειροκροτούνταν, λαμβάνουν μισθό 740 ευρώ το μήνα. Ένας συνάδελφος τραυματιοφορέας με τέσσερα παιδιά που θα προσληφθεί τώρα, λαμβάνει 740 ευρώ με το επίδομα παιδιών και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πώς μπορεί να ζήσει την οικογένειά του;»
Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, επεσήμανε: «Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά . Ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έγιναν, αλλά και αφετηρία για νέους. Σήμερα που ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανέχεια, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, τα συνδικάτα οφείλουν με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικήσουν την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αυξήσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Κυρίως να συμβάλλουν σε ένα κίνημα για ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ανάμεσα στους ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα και απεύθυναν χαιρετισμό στους διαδηλωτές ήταν ο Δημήτρης Μπράτης και επίσης ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΑ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας) Νίκος Σχίζας και ο αναπληρωτής του Γιάννης Κούρτης, ο ταμίας του ίδιου οργανισμού Δημήτρης Νικολάου και το μέλος Γιώργος Μυλωνάς και επίσης ο Γιάννης Ζήβας από το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων, ο Τάσος Αναστασιάδης από το συντονιστικό της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μπάνος από την Επιτροπή Συμβασιούχων Covid-19 και ο Κωσταντινος Πέτρου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό).