ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ποιοι κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν από μακροχρόνιο covid μετά από λοίμωξη

Η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου αναφέρει πως μετά τη νόσηση από κορονοϊό αυξάνεται η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου, αρρυθμιολογικών διαταραχών, θρομβοεμβολών, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα καρδιολογικά μπορεί να είναι λιγότερο συχνά από τα πνευμονολογικά κατάλοιπα του κορονοϊού, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα, κάποιοι άνθρωποι που πέρασαν covid 19 και ανεξάρτητα από τη βαρύτητα νόσησης, ένα χρόνο μετά παρουσιάζουν καρδιαγγειακή νόσο, ασχέτως αν ενδιαμέσως είχαν ή δεν είχαν μακροχρόνια covid.

Επίσης οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα από τους ανεμβολίαστους να εμφανίσουν μακροχρόνια covid, ενώ άτομα που πέρασαν κορονοϊό, εκδήλωσαν στη συνέχεια μακροχρόνια covid και εμβολιάστηκαν σε δεύτερο χρόνο, φαίνεται ότι ανακουφίστηκαν από τη συμπτωματολογία της μακράς Covid.

Τις ενδιαφέρουσες αυτές επισημάνσεις κάνει σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και επιστημονική υπεύθυνη του Post Covid Iατρείου Γαρυφαλλιά Πουλάκου. Φαίνεται, όπως αναφέρει, ότι αυξάνεται η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου, αρρυθμιολογικών διαταραχών, θρομβοεμβολών, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο ερώτημα αν ακόμη και ένας ασυμπτωματικός μπορεί να εκδηλώσει σε βάθος χρόνου στεφανιαία νόσο, η κ Πουλάκου, απαντά ότι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, όπως λέει για κάποιον που πέρασε τη νόσο ήπια στο σπίτι, φαίνεται ότι ένα χρόνο μετά, υπάρχει αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος.

«Τα ποσοστά εκδήλωσης long covid για τους ασυμπτωματικούς είναι εξαιρετικά χαμηλά, κάτω του 5%. Στους συμπτωματικούς όμως υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 30 - 40% εξακολουθεί και έχει συμπτώματα ή νεοεμφανιζόμενα συμπτώματα, μετά τις 4 εβδομάδες. Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό θα απαλλαγεί μέχρι τις 12 εβδομάδες. Αλλά ένα 5-10% των συμπτωματικών θα πληγεί από πολύ μακρό covid, το οποίο ξεπερνά τις 12 εβδομάδες και το τέλος του είναι απροσδιόριστο. Για παράδειγμα έχουμε ασθενείς με διαταραχή της γεύσης, η οποία επιμένει ένα χρόνο μετά».

Η μακροχρόνια Covid από ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Είναι μία οντότητα που θα μας απασχολεί πολύ από δω και πέρα. Κι εκείνο που μας προβληματίζει, είναι τα υπόλοιπα που θα αφήσει στη λειτουργικότητα του πνεύμονα, δηλώνει η κ. Πουλάκου. Για να τονίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει ένας αριθμός ασθενών που πέρασαν μέτρια και σοβαρή νόσο, και από αυτούς ένα σημαντικό ποσοστό θα εγκαταστήσει πνευμονική ίνωση. Αυτοί οι άρρωστοι θα χρειαστούν σίγουρα βοήθεια, αποκατάσταση και τακτική παρακολούθηση από πνευμονολόγο.

«Και δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι βλάβες θα τους αφήσουν κάποια μονιμότητα». Γνωρίζουμε πάντως από την αρχή της πανδημίας, συνεχίζει, ότι επηρεάζεται αρκετά η ψυχική σφαίρα, η ικανότητα εκτέλεσης των πνευματικών λειτουργιών. «Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μέχρι τρεις μήνες από τη νόσηση τους, δεν μπορούν να επανέλθουν στις φυσικές τους δραστηριότητες. Έχουν δύσπνοια, ταχυκαρδίες, τάσεις λιποθυμίας, πόνο στο στήθος, κάποιοι κρατούν και μία δεκατική κίνηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκδηλώσεις είναι της κόπωσης, του βήχα και της δύσπνοιας και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των συμπτωμάτων των ανθρώπων με long covid».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι θάνατοι από κορονοϊό παρά τις λιγότερες νοσηλείες

Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν 833 νέες εισαγωγές, με τα θετικά κρούσματα να παραμένουν σταθερά, ενώ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Στους 40 έφτασαν οι νεκροί.