Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε νότια του Αγίου Όρους, χαμηλότερης έντασης από εκείνη που προηγήθηκε στις 2 το μεσημέρι και έφτασε τους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην Αττική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η νέα σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 10 μετασεισμοί.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε πως ο σεισμός ήταν επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν 20 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Όρους στον υποθαλάσσιο χώρο.
Σημείωσε πως η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία, ενώ έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας όπου η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.
Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ, σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις δύο μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο στη Χαλκιδική, ήτοι λίγο νοτιότερα της χερσονήσου του Άθω. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 10 χλμ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23χλμ νοτιοδυτικά της χερσονήσου Άθω. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.