ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ανησυχία των επιστημόνων γιατί δεν υποχωρεί η μετάλλαξη Δέλτα

Δεν εκτοπίζει ακόμα την μετάλλαξη Δέλτα η Όμικρον, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Ποια είναι τα νέα δεδομένα που φέρνει η είσοδος των αντιικών χαπιών κατά του κορονοϊού.

Άγνωστο παραμένει ακόμα το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες αναφέρουν οι επιστήμονες που σημειώνουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ενώ αναφέρουν πως η διάθεση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της αντιμετώπισης του ιού.

Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος «δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% - 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι Όμικρον. Μάς κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό» και τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον». Πρόσθεσε επίσης πως «οι μονάδες μας είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε γεμίσει 5 κλινικές, κι ακουμπάμε την 6η. Είναι πάρα πολλοί οι διασωληνωμένοι» και επισήμανε ότι «στην εντατική έχουμε μόνο περιστατικά Δέλτα (...) στις εντατικές είναι όλοι ανεμβολίαστοι».

Το γεγονός πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία σημείωσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας  Στέλιος Λουκίδης στον ΣΚΑΪ, όπου ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία» και εξήγησε πως υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών. «Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εισαγωγές».

Ο καθηγητής ανέφερε πως τα αντιικά χάπια κατά του κορονοϊού, (που θα ανοίξει από σήμερα η πλατφόρμα για τη διάθεσή τους), θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων που χορηγούνται τα μονοκλωνικά, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση. Ο κ. Λουκίδης σημείωσε για τα χάπια ότι «η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000. Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης».

Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι» και δήλωσε πως μπαίνουμε σε νέα δεδομένα, καθώς τα χάπια θα συνταγογραφούνται μέσω μικρής επιτροπής που θα κοιτάει κάθε περίπτωση κάθε μέρα και θα την εγκρίνει. «Ο γιατρός θα κάνει την αίτηση όπως έγινε με τα μονοκλωνικά» διευκρίνισε. 

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες» σημείωσε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι θάνατοι από κορονοϊό παρά τις λιγότερες νοσηλείες

Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν 833 νέες εισαγωγές, με τα θετικά κρούσματα να παραμένουν σταθερά, ενώ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Στους 40 έφτασαν οι νεκροί.