ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φρέσκα λαχανικά καλάθι
Φώτο: Shutterstock

«Σύμμαχος» η υγιεινή διατροφή έναντι της Covid-19 - Τι πρέπει να τρώμε

Όσοι καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, ενώ τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από την αξιολόγηση σχεδόν 600.000 συμμετεχόντων στην έρευνα.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις αποτελούν τα σημαντικότερα «όπλα» μας έναντι της COVID-19. Οι επιστήμονες παγκοσμίως αναζητούν συνεχώς καινούργια σχετικά «όπλα». Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Gut, καταδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας έναντι του κορονοϊού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης, δηλαδή η ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και χρήση οξυγόνου. Συμπληρώθηκε, επίσης, διατροφολογικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που άνηκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.

Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Όμως, σημειώνουν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και τέτοια ευεργετικά οφέλη επιπρόσθετα στις ήδη γνωστές θετικές επιπτώσεις της σε ενδοκρινολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιολογικά τρόφιμα διατροφή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

To άγχος αυξάνει την υπερφαγία- Πώς προσέχουμε τη διατροφή στην καραντίνα

Όσον αφορά την πολυφαγία του lockdown και την ικανοποίηση που κάποιοι νιώθουν για συγκεκριμένες τροφές και δη υδατάνθρακες οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για συναισθηματική υπερφαγία.
Γυμναστική και διατροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αύξηση κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απειλεί τη δημόσια υγεία

Νέα σειρά άρθρων στο Lancet αποκαλύπτει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και τονίζει την ανάγκη για αυστηρότερες πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για όξυνση της παγκόσμιας κρίσης πείνας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί για επιδεινούμενη κρίση πείνας, εκτιμώντας πως το 2026 περίπου 318 εκατ. άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια, αλλά η διαθέσιμη χρηματοδότηση επαρκεί μόλις για 110 εκατ. άτομα.
Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Unesco: Θετικό πρώτο βήμα για την ιταλική κουζίνα ως άυλη κληρονομιά

Θετική γνωμοδότηση έλαβε η ιταλική γαστρονομική παράδοση από την επιτροπή ειδημόνων της Unesco για αναγνώριση ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η οριστική απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί.
Έκθεση αυτοκινήτου Σαγκάη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασίες αμερικανικών εταιριών τροφίμων με Κίνα στην 8η CIIE

Η αμερικανική Dynamite υπέγραψε νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες σε ζωοτροφές, υδατοκαλλιέργειες και διατροφή κατοικίδιων στην CIIE, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν για 7η χρονιά το μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.