ΓΔ: 1424.52 0.07% Τζίρος: 22.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:20:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο για να αποφευχθεί το μπλακάουτ στην Αν. Αττική

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών διαδρομών προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση.

Δυσκολίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη όπου προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σχέδια.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και  σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης. 

Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Νωρίτερα, ο ΑΔΜΗΕ είχε ενημερώσει πως σε κίνδυνο έχει τεθεί η τροφοδοσία ρεύματος της Ανατολικής Αττικής, καθώς λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, όπως το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Στην ανακοίνωση του, ο ΑΔΜΗΕ ανέφερε «πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. 

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών. Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος για μπλακάουτ στην Αν. Αττική από την φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο θα διαρκεί το φαινόμενο. Έκτακτη σύσκεψη στις 18:30 στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Όφελος 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων από τη διασύνδεση

Το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση (8 δισ. ευρώ) είναι πολλαπλάσιο του κόστους κατασκευής του (1,9 δισ. ευρώ) το οποίο σημαίνει ότι το καθαρό κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Ρεύμα στις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης το 2025

Για τις Κυκλάδες το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Ακολουθούν Δωδεκάνησα, Αν. Αιγαίο και διεθνής επέκταση.