Η επιδημιολογική κατάσταση όπου καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα νησιά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία προβληματίζει τους επιστήμονες που θα εξετάσει την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ίος, Πάρος και Κρήτη κινδυνεύουν να «κλείσουν», με την Μύκονο να καταγράφει και πάλι υψηλή θετικότητα.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε πως η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή, καθώς οι επιχειρηματίες δεν φροντίζουν για τον περιορισμό της διασποράς και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η «συνταγή Μυκόνου» στο νησί. Στην Ίο φτάνουν σήμερα 30 αστυνομικοί ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας από την Αθήνα, ενώ στην Πάρο θα μεταβούν 15 αστυνομικοί για να συνδράμουν στην τήρηση των μέτρων.
Την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά, με την επιδημιολογική κατάσταση σε Μύκονο και Κρήτη να είναι κρίσιμη. Ειδικότερα στην Πάρο η θετικότητα άγγιξε το 5,51%, στην Μύκονο ανήλθε στο 4,27% και στην Τήνο άγγιξε το 4,2%. Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.
Τη στιγμή που τα νησιά επιβαρύνονται επιδημιολογικά, στα αστικά κέντρα το ιικό φορτίο μειώνεται καθώς χιλιάδες κόσμου μετακινούνται στις τουριστικές περιοχές. Ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί γύρω στα 3.500 ημερησίως ενώ τον Αύγουστο μπορεί να φτάσει έως και 4.500 υπό την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.