Τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων σε όλη τη χώρα φέρεται ότι εισηγείται η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του click away από τις 22 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων οι λοιμωξιολόγοι οδηγούνται σε αυτήν την εισήγηση, καθώς παρατηρείται ότι η διασπορά του κορονοϊού αφορά και τις μικρές ηλικίες.
Επίσης προτείνεται και η ένταξη στο «βαθύ κόκκινο» επιπλέον περιοχών, με εφαρμογή αυστηρού lockdown. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης για τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την Καθαρά Δευτέρα.
Την ίδια ώρα πάντως αρκετές διχογνωμίες φαίνεται να υπάρχουν, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις τους, μεταξύ των ειδικών - όχι μόνον μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του υπ. Υγείας - με ορισμένους εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη και σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς η υπομονή των πολιτών φαίνεται ότι εξαντλείται.
Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.
«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι τα νέα κρούσματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη φάση» και εκτιμώντας ότι «πριν από το τέλος Μαρτίου δεν θα υπάρξει σημαντική πτώση των κρουσμάτων».