Έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον του νοικοκυριού τους αισθάνονται οι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης της GPO.
Από την ίδια έρευνα, προκύπτει επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαθέτει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομική πολιτική, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 46,1% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση, ενώ το 27% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα κατάφερνε καλύτερα.
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χάσμα που παρατηρείται όσον αφορά τις επενδύσεις. Το 48,3% των πολιτών πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να φέρει περισσότερες νέες επενδύσεις στη χώρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει το 21,3%.
Επιπλέον, ενώ στη διαχείριση της κρίσης η διαφορά είναι σχεδόν 17 μονάδες, η διαφορά αυτή αγγίζει τις 27 μονάδες, όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μια μερική εξήγηση που μπορεί να δοθεί επ’αυτού είναι ότι οι πολίτες έχουν συνδέσει άρρηκτα τη διαχείριση της κρίσης με την επιδοματική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, το 49,4% των πολιτών απαντά πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα εισοδήματα τους μειώθηκαν, το 47,4% πως έμειναν σταθερά, ενώ μόλις το 1,7% ότι αυξήθηκαν. Όμως, το 38,5% θεωρεί πως μέσα στο 2021 η οικονομική κατάσταση του θα χειροτερέψει, ενώ το 46,5% θεωρεί πως η κατάσταση του θα μείνει σταθερή.
Αυτό το έντονο κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που διατρέχει τους πολίτες είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και το μέλλον μοιάζει διαρκώς αβέβαιο.
Ο τομέας της οικονομίας
Ειδικότερα, το 56,4% των πολιτών δεν δηλώνει ικανοποιημένο για τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν, σε αντίθεση με το 41,7% που θεωρεί ότι ήταν επαρκή. Θετικό είναι το γεγονός ότι το 55,7% των πολιτών τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με σκοπό να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, ενώ ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή η μη επιστροφή των επιστρεπτέων, μια λύση που μοιάζει λίγο απίθανη.
Εκτός αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (93%) θεωρεί ότι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι η εστίαση, ενώ ακολουθεί το λιανικό εμπόριο (69,3%) και έπειτα ο τουρισμός (64,6%). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 1,4% θεωρεί ότι ο Πολιτισμός είναι ο τομέας που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι τα θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες έχουν να λειτουργήσουν εδώ και 12 μήνες.
Συγχρόνως, το 83,5% επιθυμεί να δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης προτεραίοτητα στον κλάδο της εστίασης, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί καθώς η προτεραίοτητα θα δοθεί σε περισσότερο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 διαμορφώθηκε στο 8,2%, καλύτερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών, ενώ αυτό που κατά βάση προβληματίζει τους πολίτες, με βάση πάντοτε τα στοιχεία της έρευνας, είναι το άμεσο μέλλον τους.
*Ο Γιάννης Ρουσόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Εδώ ολόκληρη η έρευνα: https://www.powergame.gr/ikonomia/36283/anisychia-kai-avevaiotita-gia-tin-epomeni-mera-tis-oikonomias/