Η 22α Μαρτίου είναι πλέον ο επόμενος στόχος για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως άφησαν να διαφανεί με δηλώσεις τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αν και όλα θα εξαρτηθούν κυρίως από το κατά πόσο θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται στο «απόλυτο κόκκινο».
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει επαναφορά σε μία πιο φυσιολογική πραγματικότητα καθώς το γεγονός ότι διανύουμε τον πέμπτο μήνα –με μία μικρή «διακοπή» Δεκέμβριο και Ιανουάριο – της εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων πλήττει τόσο την οικονομία όσο και τις αντοχές της κοινωνίας.
Με χθεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστικά προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας στις 22 Μαρτίου με πρώτο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ενώ ανάλογου τύπου ήταν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Αριστοτελείας Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο υπ. Οικονομικών σχεδόν σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους επαναλαμβάνει το υψηλό κόστος των περιοριστικών μέτρων για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι το πάγωμα των δραστηριοτήτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε κόστος 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 520 εκατ. αφορούν τον κλάδο του λιανεμπορίου.
Από την πλευρά του υπ. Ανάπτυξης εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away και εάν η επιδημιολογική εικόνα βελτιωθεί τότε να υπάρξει κανονικό άνοιγμα.
Ο δεύτερος τομέας που στοχεύει να επανέλθει σε πιο φυσιολογικές συνθήκες είναι αυτός των σχολείων, με την κυβέρνηση να εξετάζει άνοιγμα αρχικά Γυμνασίων και Λυκείων και κατόπιν Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Γ’ Λυκείου, καθώς οι μαθητές της θα κληθούν σε μερικούς μήνες να συμμετάσχουν και στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Όσο για τον κλάδο της εστίασης όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να κάνει ακόμη υπομονή, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί το άνοιγμά του μετά τις 15 Απριλίου, καθώς θα έχουν βελτιωθεί και οι καιρικές συνθήκες και οι πελάτες θα μπορούν να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους.
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία
Βασική προτεραιότητα τόσο του υπ. Υγείας όσο και της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία αρκετά εκ των οποίων έχουν πλέον πληρότητα στις ΜΕΘ Covid-19 που πλησιάζει το 100%, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 3.758, με τους 960 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων. Η Αττική είναι η περιοχή που προβληματίζει περισσότερο καθώς το τελευταίο 24ωρο η επονομαζόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊο αντιστοίχησε στο 90% των νέων κρουσμάτων.
Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας προχωράει με βάση τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του Σισμανογλείου σε αποκλειστικά νοσοκομείο COVID, του ΝΙΜΤΣ σε νοσοκομείο non COVID, τη διάθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ για τα non COVID περιστατικά, και την επικούρηση των εφημεριών του Ασκληπιείου και του Θριασίου από ιδιωτικές κλινικές. Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για το «Ερρίκος Ντυνάν» και τις επόμενες ημέρες το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα μπει στο πρόγραμμα εφημεριών αντικαθιστώντας το Σισμανόγλειο.