Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συγκαλείται σήμερα το πρωί στις 11.00 πμ για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, από την πορεία της Covid 19. Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.
Άλλωστε όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα διατηρούνται σε επίπεδα - ρεκόρ, καθώς έφθασαν τα 2.353, με την Αττική να είναι η πλέον επιβαρυμένη περιοχή, με 1.159 κρούσματα.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm . Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».
Τα βασικά σενάρια για το lockdown
Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται υπό εξέταση είναι η επιβολή αυστηρού lockdown, σε ολόκληρη την χώρα. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα lockdown τύπου ανάλογου με τον Μάρτιο του 2020 θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στη συνεχή αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει διάρκεια έως και την Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου ή μόνο μία εβδομάδα.
Ένα τέτοιο lockdown θα επέκτεινε τη δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή στην Αττική και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» στο σύνολο της επικράτειας. Παράλληλα προβλέπει και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και οι «επαφές». Το πρόβλημα, πάντως, για την κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση είναι η κόπωση των πολιτών από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια ώρα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 18.00 μμ τα Σαββατοκύριακα και να αυτή να επιστρέψει στις 21.00 μμ όπως ισχύει και στις καθημερινές. Πάντως η όσοι τάσσονται υπέρ αυστηρότερων μέτρων φέρεται ότι ζητούν να υπάρξει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και δυνατότητα μετάβασης μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Στα μέτρα που πιθανώς να ισχύσουν είναι και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Δήμων για τους πολίτες, όμως, κάτι τέτοιο κρίνεται αρκετά δύσκολο με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ειδικά η περιοχή της Αττικής.
Άμεσα συνδεδεμένος με τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι ο κωδικός 6 στο 13033, αφού, εφόσον επιτρέπεται, έχει παρατηρηθεί πολίτες από την μία μεριά της Αττικής να μεταβαίνουν στην άλλη για να πραγματοποιήσουν την βόλτα τους προκαλώντας συνωστισμό σε παραλιακές περιοχές, πάρκα, πλατείες, εμπορικούς δρόμους κ.α. Έτσι εάν και εφόσον δεν υιοθετηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, σοβαρές αξιώσεις έχει το ενδεχόμενο να συνδεθεί ο κωδικός 6 στο SMS 13033 μόνο με μετακινήσεις που γίνονται με τα πόδια, ήτοι σε μία χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, αν και όλα είναι ρευστά καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι πολιτικές, τα όποια μέτρα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη στις 06:00.