Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που θα δώσει τη σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση. Εάν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως», το απόγευμα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα.
Εχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων. Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».
Μάλιστα, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και πως ένας μήνας σε lockdown κοστίζει στην οικονομία 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά λειτουργία για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας με την μέθοδο του click in αλλά και όλων των υπόλοιπων καταστημάτων που λειτουργούσαν με τη μέθοδο του click away, ενώ περιλαμβάνει και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Ωστόσο, δεν αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις για τα Γυμνάσια - Λύκεια, με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε ισχύ θα παραμείνει το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας και η υποχρέωση αποστολής SMS για έξοδο από το σπίτι.
«Θα ανοίγουμε ένα-ένα βήμα προσεκτικά», σχολίασε ο καθηγητής Παναγιώτης Γαργαλιάνος για το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, μίλησε στον ΑΝΤ1, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, «κάτι θα ανοίξει τη Δευτέρα» και τονίζοντας πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων, την επόμενη εβδομάδα, απάντησε πως «κάθε φορά συζητάμε κάθε φορά και το παρόν και το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως αφενός δεν έχουμε ακόμα τα δεδομένα από τα Θεοφάνια, οπότε και σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού, αφετέρου «υπάρχουν περιοχές της Αττικής που μας φοβίζουν».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πτώση των κρουσμάτων αλλά και την ύφεση στα σκληρά «δεδομένα» που αφορούν διασωληνωμένους και νεκρούς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι έγινε τις ημέρες των Θεοφανίων».
Η κ. Παγώνη τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, μοριακής και γρήγορης ανίχνευσης στον γενικό πληθυσμό. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στους δασκάλους, αλλά και στους εργαζομένους σε βιομηχανίες και εργοστάσια. Για την επανέναρξη του λιανεμπορίου, ανέφερε, ότι «οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές. Και το ότι θα δοκιμάζουμε τα ρούχα είναι βήματα. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε με περιορισμούς να ψωνίσουμε».
Σχετικά με τα σχολεία, τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν, με προτεραιότητα την Γ’ Λυκείου. Επιπλέον, σημείωσε, ότι αυτό το άνοιγμα, πρέπει να συνοδευτεί με τεστ Covid ανά εβδομάδα σε καθηγητές και εκπαιδευτικούς και υπογράμμισε ότι αν οι παράμετροι των επιδημιολογικών δεδομένων είναι καλοί, μπορεί να ανοίξουν και τα υπόλοιπα σχολεία.
Η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο «click in shop» είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους, επεσήμανε εχθές σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας τονίζοντας ότι «η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του "click away" όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το "click in shop" μόνο 5%».
Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε υποχώρηση στα 599 νέα κρούσματα, 328 διασωληνωμένους και 33 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έφθασε στα 147.283 εκ των οποίων το 52,1% είναι άνδρες, ενώ 1.006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.