Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των λιανικών καταστημάτων άναψε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, που συνεδρίαζε σήμερα, με την εισήγηση να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν παντού τα καταστήματα με click in shop και click away, αλλά μόνο με click away στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η Ροδόπη, η Βοιωτία και όλες οι περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού lockdown. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει από τη Δευτέρα, αλλά με προϋποθέσεις, όπως τα αυξημένα τεστ.
Παράλληλα, η Επιτροπή φέρεται να εισηγείται το άνοιγμα των εκκλησιών, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 25 τ.μ., ενώ οι αποφάσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι επίσημες και τελικές ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι το αν θα ανοίξουν ή όχι οι εκκλησίες.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στο περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων. Να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο επαναλειτουργίας της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, καθώς το lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ μηνιαίως. «Έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θα ανοίγουμε ένα-ένα βήμα προσεκτικά», σχολίασε ο καθηγητής Παναγιώτης Γαργαλιάνος για το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, «κάτι θα ανοίξει τη Δευτέρα» και τονίζοντας πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων, την επόμενη εβδομάδα, απάντησε πως «κάθε φορά συζητάμε κάθε φορά και το παρόν και το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως αφενός δεν έχουμε ακόμα τα δεδομένα από τα Θεοφάνια, οπότε και σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού, αφετέρου «υπάρχουν περιοχές της Αττικής που μας φοβίζουν».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πτώση των κρουσμάτων αλλά και την ύφεση στα σκληρά «δεδομένα» που αφορούν διασωληνωμένους και νεκρούς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι έγινε τις ημέρες των Θεοφανίων».
Η κ. Παγώνη τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, μοριακής και γρήγορης ανίχνευσης στον γενικό πληθυσμό. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στους δασκάλους, αλλά και στους εργαζομένους σε βιομηχανίες και εργοστάσια. Για την επανέναρξη του λιανεμπορίου, ανέφερε, ότι «οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές. Και το ότι θα δοκιμάζουμε τα ρούχα είναι βήματα. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε με περιορισμούς να ψωνίσουμε».
Σχετικά με τα σχολεία, τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν, με προτεραιότητα την Γ’ Λυκείου. Επιπλέον, σημείωσε, ότι αυτό το άνοιγμα, πρέπει να συνοδευτεί με τεστ Covid ανά εβδομάδα σε καθηγητές και εκπαιδευτικούς και υπογράμμισε ότι αν οι παράμετροι των επιδημιολογικών δεδομένων είναι καλοί, μπορεί να ανοίξουν και τα υπόλοιπα σχολεία.