Επιφυλακτικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζουν να είναι οι λοιμωξιολόγοι, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή, με την πρόθεση όλων να είναι να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής η διαδικασία.
Για άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου έκανε λόγο ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο ‘κόκκινο’, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Τα Χριστούγεννα και την επομένη είχαμε διπλασιασμό των ενεργών επαφών, είχαμε μια μείωση της εφαρμογής των μέτρων κατά τουλάχιστον 20% από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, πρέπει να το προσέξουμε» σημείωσε. Με βάση τα παραπάνω, «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι δραματική, αλλά αναμένουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης. Προέβλεψε ότι το τρίτο κύμα θα έρθει τέλος Φεβρουαρίου. «Εξαρτάται από το πώς θα κάνουμε το άνοιγμα όχι το πότε» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Καπραβέλος Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να προσέξει το 3ο κύμα με όλη τη σημασίας της λέξης». «Ο αριθμός των διασωληνωμένων και η πληρότητα των ΜΕΘ παράμετρος που μας ανησυχεί όλους. Αν έρθει το 3ο κύμα πριν λήξει το 2ο θα μιλάμε για τεραστία καταστροφή» προειδοποίησε, μέσω του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο «εάν δεν αποφορτιστεί το ΕΣΥ και δεν πέσει το ιικο φορτίο για τη μερική άρση της αγοράς, δεν υπάρχει περιθώριο να παίξουμε με ανθρωπινές ζωές, θα έχουμε μεγάλες απώλειες».
Εξάλλου, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, εξηγώντας ότι τα παιδιά ούτε μεταδίδουν τη νόσο ούτε κολλάνε, αλλά πρέπει να έχουν καλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.
Μάλιστα, εχθές, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, είπε πως αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ. Κοζάνη.
«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, εκτίμησε ότι δεν το βλέπει «για άμεσα» και πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος. Παράλληλα, χτύπησε καμπανάκι για την Αττική.
«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια.