Την σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για ολοένα και περισσότερους Έλληνες καταγράφει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen. Ειδικότερα, 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, ποσοστό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 10% συγκριτικά με το 2016.
Λιγότερη ζάχαρη καταναλώνει το 42% των ερωτηθέντων, λιγότερα λίπη το 41% ενώ το αλάτι, οι υδατάνθρακες και η γλουτένη συμπληρώνουν την πεντάδα των «αμαρτωλών» συστατικών που οι Έλληνες σπεύδουν να αποφύγουν, αν και σε μικρότερα ποσοστά (26%, 13% και 12% αντιστοίχως). Στο πλαίσιο αυτό, τα βιολογικά προϊόντα φαίνεται ότι κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν καταναλώσει έστω και ένα είδος αυτής της κατηγορίας τον τελευταίο μήνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας, σε δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών. Η στροφή στην υγιεινή διατροφή και η φροντίδα της υγείας συνιστούν τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους ολοένα και περισσότεροι αναζητούν τα βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με την Nielsen, με τα αυγά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και το γάλα να κατέχουν κυρίαρχη θέση στην επιλογή. Δυναμική παρουσιάζουν επίσης κατηγορίες όπως τα δημητριακά, οι χυμοί, το γιαούρτι και τα όσπρια.
Περαιτέρω, η έρευνα διαπιστώνει τόνωση της ζήτησης μελλοντικά σε κατηγορίες όπως το ψωμί, οι φρυγανιές και τα κράκερς. Το οργανωμένο λιανεμπόριο διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, με ποσοστό που αγγίζει το 72%, ιδιαίτερα στην κατηγορία των δημητριακών ενώ, ακολουθούν τα εξειδικευμένα καταστήματα με ποσοστό 44%.
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας συγκαταλέγεται επίσης η καταγραφή σημαντικής αύξησης στο ποσοστό των Ελλήνων (39%) που αναφέρουν ότι είτε οι ίδιοι είτε κάποιος άλλος στο νοικοκυριό παρουσιάζει κάποια ευαισθησία, αλλεργία ή δυσανεξία σε ένα ή και περισσότερα συστατικά τροφών, με την λακτόζη και την γλουτένη να αποτελούν τα συστατικά εκείνα που αναφέρονται συχνότερα.