ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου
Σύγχρονη χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένη για πολύπλοκες επεμβάσεις και IoT τεχνολογία.

Άνοδος και το 2025 στις δωρεές και μεταμοσχεύσεις οργάνων

Το 2025 καταγράφηκε ρεκόρ στη δωρεά οργάνων με 137 αποβιώσαντες δότες (αύξηση 23%) και 93 ζώντες, βοηθώντας 388 ασθενείς. Στόχος η σταθερή αξιοποίηση άνω των 200 δοτών ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με τον ΕΟΜ.

Το 2025 αποτέλεσε την πέμπτη διαδοχική χρονιά με αυξητικό αποτύπωμα στη δωρεά και μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση του συστήματος μεταμοσχεύσεων. Συνολικά, 137 αποβιώσαντες δότες συμπαγών οργάνων προσέφεραν ζωή σε 285 ασθενείς, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2024.

Επιπλέον, προσμετρώντας τους 93 ζώντες δότες (92 νεφρού και 1 ήπατος), ο αριθμός των ευεργετηθέντων ασθενών ανήλθε στους 388. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της δωρεάς οργάνων στην αναβάθμιση του υγειονομικού συστήματος και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ληπτών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, επισημαίνει ότι «η αύξηση των δοτών και μεταμοσχεύσεων οργάνων, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη προσπάθειά μας, μένοντας προσηλωμένοι στον στόχο μας, ούτως ώστε, μέχρι το 2030, να αξιοποιούμε σταθερά τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες ετησίως (ευρωπαϊκός μέσος όρος)».

Στον θεμέλιο λίθο της αλυσίδας προσφοράς ζωής βρίσκονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας, με χαρακτηριστική συμβολή το 2025 από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», ΠΓΝ «Αττικό», ΓΝΑ ΚΑΤ, ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο-ΕΕΣ, ΓΝΘ «Παπανικολάου», ΠΓΝ Ιωαννίνων, ΠΓΝ Ρίο Πατρών και ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». Μαζί με τις ΜΕΘ, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι μονάδες μεταμοσχεύσεων, τα εργαστήρια ανοσολογίας, το ΕΚΑΒ και άλλοι κρίσιμοι φορείς, συνθέτοντας ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο σύστημα μεταμοσχεύσεων.

Το 2025, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, η ΗΔΙΚΑ εντάχθηκε στους «φορείς - πρεσβευτές» του έργου του ΕΟΜ. Τον Οκτώβριο, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, στάλθηκε ενημερωτικό μήνυμα σε 3.500.000 πολίτες με άυλη συνταγογράφηση, προσκαλώντας τους να ενημερωθούν και να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Τα αποτελέσματα της δράσης ήταν ιδιαίτερα θετικά, με 65.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ και περίπου 15.000 νέες εγγραφές δωρητών μέσα σε δέκα ημέρες.

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης τονίζει: «Με τους ζώντες δότες, τις οικογένειες των δοτών μας και τους ευεργετημένους με μεταμόσχευση λήπτες, ως τους σημαντικότερους πρεσβευτές, συνεχίζουμε εντατικά με συνέπεια, συνεργασία, διαφάνεια και όραμα, την πορεία προς τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την προσφορά της ευκαιρίας για μεταμόσχευση, σε κάθε ασθενή που την έχει ανάγκη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

70% των κρουσμάτων Δυτικού Νείλου στην Αττική και 10 θάνατοι

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, ζητά διαφάνεια για τις ενέργειες κατά της εξάπλωσης του ιού Δυτικού Νείλου, ειδικά στην Αττική, αναρωτώμενος αν οι αρχές έδρασαν έγκαιρα ή υποτίμησαν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από Δυτικό Νείλο στη Βόρεια Μακεδονία

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία, με 35 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 4 θανάτους κυρίως στα Σκόπια. Οι αρχές ενισχύουν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κουνουπιών λόγω της επιδημίας.
Ήλιος και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί περισσότερο τους ηλικιωμένους

Μελέτη στο Lancet Planetary Health προειδοποιεί πως άτομα άνω των 60 ετών θα εκτεθούν σε μεγαλύτερη ζέστη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Τελευταία, κύματα καύσωνα στη Γαλλία προκάλεσαν πάνω από 6.000 θανάτους.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: Η φονικότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία της χώρας

Η τρέχουσα επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η πιο φονική στην ιστορία της χώρας, με πάνω από 2.300 νεκρούς, ξεπερνώντας τα 2.299 θύματα της επιδημίας 2018-2020, σύμφωνα με τις αρχές.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Α. Γεωργιάδη για τη φωτιά στη Σαλαμίνα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης ενημέρωσε για την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: 10 περιστατικά από 15 ως 89 ετών, κυρίως με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, πέντε διακομίστηκαν, τρεις πήραν εξιτήριο, δύο παραμένουν υπό παρακολούθηση.