ΓΔ: 2469.94 -0.07% Τζίρος: 65.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:38
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δημόσια εκδήλωση με κόσμου στο παρασκήνιο.

25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών - Εκδήλωση Χαμόγελου

Στον Πολυχώρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Κορωπί παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου για Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, παρουσία του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (25 Μαΐου), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε στον Πολυχώρο του στο Κορωπί το έργο και τις νέες πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων, σε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, εθελοντικών οργανώσεων, διεθνών συνεργατών και πολίτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση των επιχειρησιακών μέσων όλων των συναρμόδιων θεσμικών και εθελοντικών φορέων, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησαν ομιλίες, παρουσιάσεις στατιστικών στοιχείων και υπογραφές σημαντικών συμφώνων συνεργασίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το 2025 εξαφανίστηκαν 4.396 ανήλικοι (698 ημεδαποί και 3.689 αλλοδαποί). Από αυτούς, οι 2.787 (63,4%) εντοπίστηκαν, ενώ 1.609 (36,6%) παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε: «Το ευαίσθητο έργο που παράγει το Χαμόγελο του Παιδιού μας επιβάλει να είμαστε όλο και πιο κοντά σας, πιο δραστήριοι και πιο υπεύθυνοι... Είμαστε μαζί σας. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι σε αυτό το έργο... θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε: «Είμαστε περήφανοι για τις συνέργειες που έχουμε αναπτύξει... Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε αναπτύξει ένα ασφαλές πλαίσιο για κάθε παιδί, αλλά και ενήλικα... Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη.» Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη στήριξη και την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων δείχνουν ότι κάθε τρεις ημέρες εξαφανίζονται δύο παιδιά στην Ελλάδα, με κυριότερες αιτίες τις σχέσεις με το άλλο φύλο, τους συνομηλίκους και τις ενδοοικογενειακές εντάσεις.

Συγκινητικές μαρτυρίες και μηνύματα πρόληψης

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία της 24χρονης Εύας, η οποία απήχθη πριν από 20 χρόνια, εντοπίστηκε στο εξωτερικό και επέστρεψε ασφαλής στην οικογένειά της χάρη στην ενεργοποίηση του «Χαμόγελου». Εξίσου συγκλονιστική ήταν και η ομιλία του Διαμαντή Καραρήγα, πατέρα της 16χρονης Λυδίας, που έδωσε τέλος στη ζωή της.

Με αφορμή τις δύο ομιλίες, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη μαρτυρία της Εύας... Ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε, ποτέ δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε... Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη, αυτό παρακαλώ κρατήστε.»

Ενίσχυση συνεργασιών και ευρωπαϊκή συμμετοχή

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επικαιροποιήθηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας του οργανισμού με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας για την ολιστική διαχείριση περιστατικών βίας, κακοποίησης, εξαφανίσεων, ηλεκτρονικού εγκλήματος και ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή καμπάνια Blue For Hope. Δέκα ευρωπαϊκά κράτη φώτισαν την Ευρώπη με μπλε χρώμα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αναζήτηση ενός παιδιού δεν σταματά ποτέ.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπρόσωποι των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ, του ΓΕΑ, του ΓΕΝ, του Σ., του Λ.Σ., καθώς και εκπρόσωποι της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και εθελοντικών οργανώσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιχειρησιακή προσομοίωση αναζήτησης αγνοούμενου ατόμου, με χρήση drones, κυνοφιλικών ομάδων και του Mobile Command Center του οργανισμού, ενώ μαθητές από το Νηπιαγωγείο Λιλιπούπολη έστειλαν μηνύματα ελπίδας και ευαισθητοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Τιμή στη μνήμη της Ανθυπαστυνόμου Μαρίας Ζαφείρη

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου και η μετονομασία οδού στη μνήμη της ανθυπαστυνόμου Μαρίας Ζαφείρη στη Σιθωνία, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η Ζαφείρη είχε χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια καθήκοντος.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Καμία ανοχή σε παραβατικότητα και εγκληματικότητα

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως στόχος δεν είναι οι διακρίσεις ή ο ρατσισμός, αλλά ούτε η ανοχή στην εγκληματικότητα, επισημαίνοντας τη συστηματική συνεργασία αρχών για ενίσχυση της κοινωνικής ειρήνης, με το «ελληνικό FBI» στη Γαστούνη.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης από Ψαθάδες: Συνεχίζεται η κατασκευή φράχτη στο Διδυμότειχο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε από τον Έβρο τη συνέχιση της κατασκευής του φράχτη, με στόχο την κάλυψη των κενών και την πλήρη θωράκιση της μεθορίου.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Μείωση 12% στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε μείωση 12% στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, σημειώνοντας 6.500 περιστατικά και 3.850 συλλήψεις φέτος. Μίλησε επίσης για τις κάμερες τροχαίας, τα ηλεκτρικά πατίνια και την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύεται η Χαλκιδική με 200 αστυνομικούς το καλοκαίρι

Με ενίσχυση 200 αστυνομικών ενόψει καλοκαιριού στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Στόχος η ενίσχυση της ασφάλειας κατοίκων και τουριστών με συνεχή αστυνόμευση, διατηρώντας τα θετικά περσινά αποτελέσματα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: 30 νέοι επιστήμονες και σύγχρονος εξοπλισμός στα εργαστήρια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με 30 επιστήμονες και νέο εξοπλισμό, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ τόνισε τη σημαντική συμβολή της στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.