ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
τάξη με παιδιά διδασκαλία
Μαθητές σε σχολική τάξη παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διαδραστικό πίνακα.

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ξεκινά στο σχολείο

Περίπου 1.200 μαθητές από 35 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Γραμματισμός στις Ειδήσεις για Νέους», μαθαίνοντας να διακρίνουν την αξιόπιστη ενημέρωση και να ξεφεύγουν από την παραπληροφόρηση της ψηφιακής εποχής.

Η παραπληροφόρηση και η ανάγκη για κριτική σκέψη βρέθηκαν στο επίκεντρο του προγράμματος «Γραμματισμός στις Ειδήσεις για Νέους – Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες», που παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή μαθητές από όλη την Ελλάδα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Μέσα από το πρόγραμμα, περισσότεροι από 1.200 μαθητές από 35 σχολεία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς λειτουργεί η ενημέρωση και να αντιληφθούν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης.

Αρχικά, πολλοί από τους συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ότι ενημερώνονταν αποκλειστικά μέσω social media, χωρίς να ελέγχουν την αξιοπιστία των πηγών. «Πιστεύαμε ότι αφού το βλέπουμε παντού, θα είναι αλήθεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσαν, το πρόγραμμα τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί από ψευδείς ή παραποιημένες ειδήσεις.

Η εμπειρία των μαθητών και η αλλαγή νοοτροπίας

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, μετατράπηκε σε μια εμπειρία προσωπικής ανακάλυψης για τους μαθητές. «Αρχίσαμε να παρατηρούμε πόσες ειδήσεις διαβάζουμε καθημερινά χωρίς να σκεφτόμαστε από πού προέρχονται», ανέφερε μαθήτρια λυκείου από τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι μαθητές λειτούργησαν ως μικρές δημοσιογραφικές ομάδες, δημιουργώντας podcasts, έντυπα, βίντεο και ψηφιακές καμπάνιες. Πήραν συνεντεύξεις, συνεργάστηκαν με επαγγελματίες δημοσιογράφους και ανέδειξαν θέματα των τοπικών κοινωνιών τους. «Ανακαλύψαμε ιστορίες στον τόπο μας που δεν γνωρίζαμε καν», ανέφεραν μαθητές από τη Δυτική Μακεδονία.

Ο ρόλος της υπεύθυνης δημοσιογραφίας

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου, τόνισε ότι στόχος ήταν να συνδεθεί ξανά η υπεύθυνη δημοσιογραφία με τη νέα γενιά. «Ερχόμαστε τώρα να τους ξεμάθουμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επώνυμης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης σε αντίθεση με την ανώνυμη πληροφορία των social media.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι η καλλιέργεια κριτικής σκέψης. «Μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, δημιουργούμε μια νέα συνθήκη, επενδύοντας στο μέλλον και στις δεξιότητες των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα γενιά απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου η διάκριση ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο γίνεται ολοένα δυσκολότερη. «Οι νέοι χρειάζονται εργαλεία για να αξιολογούν την πληροφορία και να λειτουργούν υπεύθυνα μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο ψηφιακό θόρυβο», τόνισε.

Για πολλούς μαθητές, η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν αφορούσε μόνο τη γνώση, αλλά και την ενδυνάμωση της φωνής τους. «Για πρώτη φορά νιώσαμε ότι μπορούμε κι εμείς να παράγουμε περιεχόμενο που έχει σημασία», είπε μαθήτρια από την Πάτρα. Άλλοι τόνισαν ότι πλέον ελέγχουν κάθε είδηση πριν τη μοιραστούν, κατανοώντας πως η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη δημοκρατία.

Η δύναμη της συνεργασίας και η παρακαταθήκη

Ο Νίκος Παναγιώτου εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη δημιουργία μιας «ξεχωριστής κοινότητας» εκπαιδευτικών και μαθητών που πίστεψαν στο πρόγραμμα. «Φώτισαν ζητήματα της τοπικής ιστορίας και της επικαιρότητας με εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας πανεπιστημίου, σχολείου και δημοσιογράφων.

Η πρωτοβουλία απέδειξε ότι, ακόμη και στην εποχή της υπερπληροφόρησης, υπάρχουν χώροι όπου οι νέοι μπορούν να μάθουν όχι μόνο πώς να καταναλώνουν ειδήσεις, αλλά και πώς να σκέφτονται. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, «το πιο σημαντικό που μάθαμε είναι ότι έχουμε ευθύνη για όσα διαβάζουμε, όσα πιστεύουμε και όσα μεταδίδουμε στους άλλους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή διδάσκει περιβαλλοντική αγωγή με τεχνητή νοημοσύνη

Το ΑΠΘ ανέπτυξε καινοτόμο παιχνίδι για κινητά που ευαισθητοποιεί μαθητές στην περιβαλλοντική ρύπανση. Οι χρήστες φωτογραφίζουν πηγές ρύπανσης, συλλέγουν δεδομένα και βοηθούν στην εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο βιώσιμες πόλεις.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της NYT κατηγορεί ΤΝ εταιρείες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ΜΜΕ

Ο Άρθουρ Γκρεγκ Σουλτσμπέργκερ, επικεφαλής των New York Times, κατηγόρησε τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ότι «κλέβουν» την πνευματική ιδιοκτησία των ΜΜΕ, τονίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των δημοσιογράφων.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Συνεχίζονται αύριο Τρίτη

Συνεχίζονται αύριο οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με Μαθηματικά, ενώ οι υποψήφιοι των ΓΕΛ επιστρέφουν στις εξετάσεις την Τετάρτη με μαθήματα Προσανατολισμού και συνεχίζουν την Παρασκευή με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.