Στην προσπάθεια να «ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ», ώστε να καταθέσει μια βιώσιμη πρόταση - λύση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης και το επιτελείο του. Πρόκειται για την πλέον σημαντική παρέμβαση αστικής ανάπλασης στην Αθήνα, καθώς καλύπτει τόσο την περιοχή του Βοτανικού στον Ελαιώνα (πλησίον Αγίας Άννης), όσο και την αντίστοιχη στην Λ. Αλεξάνδρας, όπου σήμερα υπάρχει το υφιστάμενο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».
«Όχημα» για την προσπάθεια που γίνεται είναι ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης (ΔΑ), ο οποίος πολεοδομεί την έκταση στο Βοτανικό και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα νέων προσφυγών, καθώς φέρει την «σφραγίδα» του ΣτΕ. Ωστόσο, παράλληλα ο νόμος εισάγει και μια σειρά από όρους, οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, διαφορετικά ανοίγει «παράθυρο» σε νέες προσφυγές. Ένας από τους όρους είναι ότι δεν προβλέπει γήπεδο μπάσκετ, όπως ζητούσε επιτακτικά τον τελευταίο χρόνο ο πρόεδρος της ΚΑΕ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προκειμένου να συναινέσει στο όλο σχέδιο. Όπως όλα δείχνουν, μετά και την πρόσφατη απόφαση αποχώρησής του, τόσο από την ΚΑΕ, όσο και από τα ερασιτεχνικά σωματεία του Παναθηναϊκού, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο Δήμος Αθηναίων, δεν προβλέπει γήπεδο μπάσκετ, ακριβώς για να μη διακινδυνευτεί ολόκληρη η ανάπλαση.
Βάσει του νόμου της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος Αθηναίων είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποπεράτωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος καλείται να επεξεργαστεί το σχέδιο και κυρίως να φροντίσει για τον τρόπο υλοποίησης και χρηματοδότησής του, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεισφέρει οικονομικά. Ουσιαστικά, ο Δήμος καλείται να επεξεργαστεί όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου και να εξασφαλίσει και τη συναίνεση του χρήστη, δηλαδή του Παναθηναϊκού, ο οποίος και θα πληρώνει ένα ετήσιο ενοίκιο για τη χρήση του γηπέδου. Βάσει της νομοθεσίας της ΔΑ, η ΠΑΕ θα έχει 8.200 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων προς εκμετάλλευση. Τα 3.000 τ.μ. θα παραδοθούν μέσα στο όμορο εμπορικό κέντρο που πρόκειται να κατασκευαστεί και τα άλλα 5.200 τ.μ. στον σκελετό του γηπέδου.
Ασφαλώς, προκειμένου το όλο σχέδιο να είναι βιώσιμο, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να βρει και συνεπενδυτές, οι οποίοι θα συνδράμουν κι εκείνοι οικονομικά και ως αντάλλαγμα θα εισπράττουν έσοδα. Ουσιαστικά δηλαδή ο Δήμος θα πρέπει να δομήσει μια σύμβαση παραχώρησης με τον επενδυτή, όπου ο τελευταίος θα αναλάβει μια σειρά από κατασκευές και ως αντάλλαγμα θα έχει την εκμετάλλευση μιας σειράς χρήσεων που θα παράγουν εισόδημα, είτε πρόκειται για ενοίκια, είτε για υπηρεσίες και εστίαση. Όλα τα παραπάνω υπό την αίρεση βέβαια ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός συναινεί και επιθυμεί να μισθώσει το νέο γήπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα τίθεται καν λόγος συζήτησης.
Ένα ακόμα ζήτημα αφορά το τι θα γίνει με το υφιστάμενο γήπεδο στην Λ. Αλεξάνδρας, το οποίο ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, ότι αποτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ, όσον αφορά κυρίως το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται. Μπορεί να ισχύει αυτή η εκτίμηση, πλην όμως είναι μια θεωρητική τιμή, η οποία αφορά το ενδεχόμενο να χτιστεί στο οικόπεδο αυτό μια εμπορική χρήση, π.χ. ένα κτίριο γραφείων, ή ένα ξενοδοχείο. Αυτό όμως δεν προβλέπεται στην Διπλή Ανάπλαση, όπου ορίζεται ότι το οικόπεδο, στο οποίο βρίσκεται το σημερινό γήπεδο στην Λ. Αλεξάνδρας χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου και εφόσον κατεδαφιστεί το γήπεδο, δεν μπορεί να χτιστεί κάτι άλλο στη θέση του. Ο χώρος θα μετατραπεί σε πάρκο, με εξαίρεση ένα μουσείο για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Επομένως δεν μπορεί ο Δήμος να λάβει το ακίνητο αυτό ως αποζημίωση και σε αντάλλαγμα να κατασκευάσει με δικά του έξοδα και να εκχωρήσει στον Παναθηναϊκό την ιδιοκτησία του νέου γηπέδου.
Τα έτερα «κομμάτια του παζλ» αφορούν τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου, την Alpha Bank και τον αμερικανικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Hines. Ο τελευταίος έχει συνάψει μνημόνιο συναντίληψης (MOU) με την τράπεζα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της επένδυσης για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και των συνοδευτικών έργων ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων και της γύρω περιοχής. Το εκτιμώμενο ύψος ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης, από κοινού με την Τρ. Πειραιώς, του εμπορικού κέντρου που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει η Μπ. Βωβός, πριν την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την οικοδομική άδεια και οδήγησε στην αναθεώρηση του νόμου για την Διπλή Ανάπλαση. Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων της Μπ. Βωβός, το ακίνητο πέρασε υπό τον έλεγχο των δύο πιστωτριών τραπεζών.
Με βάση τον νόμο, το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την αποπεράτωση του εμπορικού κέντρου υποχρεούται να δημιουργήσει το αθλητικό κέντρο για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Σε διαφορετική περίπτωση, το εμπορικό κέντρο δεν θα λάβει άδεια λειτουργίας. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει ότι το υφιστάμενο γήπεδο στην Λ. Αλεξάνδρας δεν θα κατεδαφιστεί πριν λάβει άδεια λειτουργίας το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βοτανικό.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι παράμετροι για την προώθηση της επένδυσης δεν είναι και λίγες, ούτε και είναι εύκολο να βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ίδιος μήκος κύματος. Ωστόσο, ίσως οι συνθήκες να έχουν πλέον ωριμάσει για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη διάθεση συναίνεσης.