ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
εργάτες με κράνη
Εργάτες με κράνη υψώνουν τα χέρια τους, εκφράζοντας διαμαρτυρία ή συμμετοχή σε απεργία.

Η Πρωτομαγιά στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία

Τον Μάιο του 1886 ξεσπά η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, σηματοδοτώντας την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς παγκοσμίως. Έκτοτε ποιητές και συγγραφείς εμπνέονται από τους εργατικούς αγώνες, υμνώντας την ελευθερία και τη θυσία.

Η εργατική Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στον Μάιο του 1886, όταν το Σικάγο, μια πόλη βιομηχανικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανισότητας, έγινε το επίκεντρο ενός ιστορικού ξεσηκωμού. Χιλιάδες εργάτες, πολλοί εκ των οποίων μετανάστες, δούλευαν εξαντλητικά ωράρια για ελάχιστο ημερομίσθιο, ώσπου η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας αντέδρασε με το σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Η απεργία στο Σικάγο εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ και το Μιλγουόκι, σηματοδοτώντας την απαρχή ενός παγκόσμιου κινήματος που τιμάται μέχρι σήμερα.

Η Πρωτομαγιά δεν επηρέασε μόνο τα συνδικάτα και την κοινωνία, αλλά και τη λογοτεχνία. Από τους Αμερικανούς συγγραφείς που αποτύπωσαν το πνεύμα των εργατικών αγώνων, ξεχωρίζουν τρεις. Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, στο διήγημα «Πρωτομαγιά», τοποθετεί την ιστορία του μέσα στις ταραχές του 1919 στο Κλίβελαντ, αποτυπώνοντας τη σύγκρουση τάξεων. Ο Τζον Στάινμπεκ, στο μυθιστόρημα «Σε αμφίβολη μάχη», αφηγείται τον αγώνα δύο κομμουνιστών να οργανώσουν απεργία στην Καλιφόρνια, ενώ ο Άπτον Σίνκλερ, με τη «Ζούγκλα», καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Πρωτομαγιά στην ελληνική ποίηση

Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά ενέπνευσε ποιητές διαφορετικών εποχών και ύφους. Αν τον 19ο αιώνα ταυτιζόταν με την έλευση της άνοιξης, από τη δεκαετία του 1930 και μετά, η θεματολογία στρέφεται προς τον εργατικό αγώνα. Ο Κώστας Βάρναλης εξυμνεί τη δύναμη και τις θυσίες του λαού, μιλώντας για «τον καθαρμό κ’ τη λεφτεριά του ανθρώπου». Ο Γιάννης Ρίτσος αναδεικνύει τα παιδιά του λαού που αγωνίζονται για ελευθερία, ενώ ο Τάσος Λειβαδίτης συνδέει την Πρωτομαγιά με τη «Μεγάλη Παρασκευή των φτωχών», σε μια ποιητική σύνθεση γεμάτη συγκίνηση και συμβολισμό.

Από τους νεότερους δημιουργούς, ο Τόλης Νικηφόρου αποδίδει με προσωπικό ύφος τη σημασία της εργατικής γιορτής, περιγράφοντας τη συγκέντρωση στην πλατεία και την αίσθηση συλλογικότητας που αφήνει πίσω της. Παράλληλα, ακόμη και ποιητές συνδεδεμένοι με τον υπερρεαλισμό, όπως ο Νίκος Γκάτσος, εμπνέονται από το αγωνιστικό ήθος της ημέρας, αποτυπώνοντας την τραγικότητα και την ελπίδα της Πρωτομαγιάς μέσα από έντονες εικόνες.

Ο Γιάννης Βαρβέρης, με το χαρακτηριστικό ειρωνικό ύφος του, σχολιάζει με σαρκασμό τη σχέση εξουσίας και εργασίας, γράφοντας: «Τ’ αφεντικά τις απεργίες αμείβουνε με υπερωρίες, εμείς κεφάτα τις δουλεύουμε». Έτσι, η Πρωτομαγιά συνεχίζει να αποτελεί όχι μόνο σύμβολο κοινωνικών αγώνων, αλλά και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαδήλωση κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι και απεργία συνδικάτων

Το Παρίσι προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις το Σάββατο, με έμφαση στην αποφυγή επεισοδίων. Τα κίτρινα γιλέκα σχεδιάζουν πορεία από Βαστίλη έως Όπερα, ενώ τα συνδικάτα ανακοίνωσαν απεργία στις 5 Νοεμβρίου με αιτήματα οικονομικής στήριξης.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωματεία Πολιτισμού εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για αύριο, 21/10

Αύριο Τετάρτη, τα σωματεία του πολιτισμού προχωρούν σε 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το ΥΠΠΟ. Διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και προστασία των αρμοδιοτήτων του ΟΔΑΠ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυναμική συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου 2026

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ συμμετέχουν στη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/10 με συγκεντρώσεις στα Προπύλαια και σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, αυξήσεις μισθών και ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας.
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: Αιτήματα για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας στη 90ή ΔΕΘ

Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στη 90ή ΔΕΘ για να αναδείξει τα αιτήματα των εργαζομένων όπως αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, συλλαλητήριο το Σάββατο.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία στο εμπόριο στις 19 Ιουλίου με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις

Απεργιακή κινητοποίηση στο εμπόριο προγραμματίζεται για τις 19 Ιουλίου με αιτήματα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας.