ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:49
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας

Κιλκίς: Έως 9 έτη κάθειρξη σε αστυνομικούς για αρχαιότητες και λαθρεμπόριο

Τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για υποθέσεις παράνομων ανασκαφών, εικονικών θεωρήσεων και λαθρεμπορίας καπνού στο Κιλκίς. Συνολικά, 54 άτομα κρίθηκαν ένοχα, με ποινές έως 9 έτη κάθειρξη.

Σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν τρεις αστυνομικοί για εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομων ανασκαφών, εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων και λαθρεμπορίας καπνού που αποκαλύφθηκαν τον Ιούλιο του 2020 στο Κιλκίς. Την υπόθεση αποκάλυψαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ το κατηγορητήριο περιελάμβανε περισσότερους από 120 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους άλλους δύο αστυνομικούς και δεκάδες ιδιώτες.

Ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία με πάνω από τριάντα συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους 54 κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι είτε αθωώθηκαν είτε απαλλάχθηκαν λόγω καταβολής δασμών και τελών. Οι ποινές κυμαίνονται από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη εννέα ετών.

Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για παράνομη ανασκαφή εντός αρχαιολογικού χώρου, χρήση ανιχνευτών μετάλλων χωρίς άδεια, μη δήλωση αρχαιοτήτων, δωροληψία, ψευδή βεβαίωση, διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπών, λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους περισσότερους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε η έφεση να έχει ανασταλτική ισχύ στην εκτέλεση της ποινής, υπό περιοριστικούς όρους.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες περιλαμβάνεται αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., πλέον συνταξιοδοτημένος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε παράνομες ανασκαφές και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8,5 ετών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε ρόλο σε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο αρχαίος ελληνικός τύμβος στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, ενώ στις συνομιλίες που κατέγραψαν οι Αρχές εμφανίζεται με το προσωνύμιο «σκαθάρι».

Ποινές κάθειρξης οκτώ και εννέα ετών επέβαλε το δικαστήριο σε δύο ακόμη αστυνομικούς για εμπλοκή σε ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης αλλοδαπών μέσω του τελωνείου των Ευζώνων, με τη μεσολάβηση τριών Αλβανών συγκατηγορουμένων τους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Οι τρεις αστυνομικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ένας ακόμη κατηγορούμενος αστυνομικός απηλλάγη για κακούργημα και κρίθηκε ένοχος για πλημμέλημα, ενώ άλλος ένας αθωώθηκε πλήρως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 68χρονου «Vor V Zakone» στην Κομοτηνή με οπλισμό

Συνελήφθη στην Κομοτηνή 68χρονος αλλοδαπός με τίτλο «Vor V Zakone», καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδα, πυρομαχικά και άλλα αντικείμενα. Η επιχείρηση έγινε από την αστυνομία μετά από αξιοποίηση πληροφοριών.
ασφάλεια ανθρώπων ξύλινα ομοιώματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γουατεμάλα ανοίγει ξανά τις διεθνείς υιοθεσίες μετά από 18 χρόνια

Η Γουατεμάλα σχεδιάζει να επιτρέψει ξανά τις διεθνείς υιοθεσίες από τον Ιανουάριο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν παράνομες πρακτικές, όπως υπήρξαν στο παρελθόν πριν από την αναστολή πριν 18 χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νέο ένταλμα σύλληψης για ηγέτη ανταρτών από την εισαγγελία

Η κολομβιανή εισαγγελία εξέδωσε εκ νέου εντάλματα σύλληψης κατά ισχυρού ηγέτη ανταρτών και 45 ακόμη μελών ένοπλων οργανώσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση σταμάτησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη στη Βολιβία ο αρχηγός διαβόητης συμμορίας του Περού

Συνελήφθη στη Βολιβία ο Τζόνσον Σμιτ Κρους, αρχηγός της διαβόητης περουβιανής συμμορίας Los Pulpos, που καταζητούνταν για εκβιασμούς, απαγωγές και δολοφονίες. Το Περού είχε προσφέρει αμοιβή 126.000 ευρώ για τον εντοπισμό του.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλοπή καλωδίων φωτοβολταϊκών από σχολεία Νεάπολης-Συκεών

Άγνωστοι διέρρηξαν δύο σχολεία της Νεάπολης-Συκεών, κλέβοντας μεγάλες ποσότητες καλωδίων από υπό τοποθέτηση φωτοβολταϊκά, με σοβαρές φθορές στις εγκαταστάσεις, ενώ φύλακας απομάκρυνε τους δράστες στο δεύτερο περιστατικό.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιαννιτσά: Προφυλακιστέος 26χρονος για τραυματισμό 27χρονου σε καβγά

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 26χρονος στα Γιαννιτσά, κατηγορούμενος για τον σοβαρό τραυματισμό 27χρονου σε καβγά. Παρά τις εξηγήσεις του, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση.