ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
Ο Σταύρος Παπασταύρου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για νομοσχέδιο περιβάλλοντος και ενέργειας.

Στ. Παπασταύρου: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η πρόσβαση όλων στο νερό

Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου ενέκρινε 6 έργα ύδρευσης σε 5 δήμους και ΔΕΥΑ της Πελοποννήσου, ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο παρεμβάσεων για πόσιμο νερό και διαχείριση υδάτων, ανεβάζοντας το σύνολο των έργων σε 61.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, υπέγραψε απόφαση για την υπαγωγή δήμων και ΔΕΥΑ της Πελοποννήσου στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης υδάτων» του τομεακού προγράμματος Ανάπτυξης του ΥΠΕΝ. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον άξονα «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων».

Η απόφαση αφορά έξι έργα σε πέντε δήμους και δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη αυτή, ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ τις τελευταίες εβδομάδες υπερβαίνει τα 66 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας 61 έργα σε 31 δήμους.

Τα έργα περιλαμβάνουν υδροδότηση δημοτικών ενοτήτων, εκσυγχρονισμό συστημάτων ύδρευσης, αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων και συμπληρωματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Πρόκειται για δράσεις που αναμένεται να επιλύσουν μακροχρόνια προβλήματα υδροδότησης, δημόσιας υγείας και επάρκειας νερού.

Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε: «Για εμάς η απρόσκοπτη, προσιτή, ασφαλής πρόσβαση κάθε Έλληνα πολίτη στο νερό δεν είναι μόνο μια υποχρέωση της Πολιτείας, είναι μια αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα. Γιατί το νερό, το πολυτιμότερο δημόσιο αγαθό, είναι στην πραγματικότητα θεμέλιο της ζωής και της κοινωνικής συνοχής. Οφείλουμε λοιπόν να το προστατεύσουμε, να μην το σπαταλάμε, να το διαχειριστούμε με ευθύνη και ουσιαστικά να το διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα που σήμερα ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με έξι έργα προϋπολογισμού περίπου 14 εκατ. ευρώ σε πέντε δήμους της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή είναι σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για το Νερό, και τις επόμενες ημέρες βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο θα προσπαθήσει για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό που έχουμε στη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε 735 διαφορετικούς οργανισμούς διαχείρισης του νερού. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη αναποτελεσματικότητα. Ειδικά σε περιοχές όπου το νερό έχει σημασία όχι μόνο την ύδρευση, όμως και την άρδευση.

Όταν λέω ολιστική διαχείριση του νερού, εννοώ μια διαχείριση η οποία αντιμετωπίζει και το θέμα της αποχέτευσης και της διαχείρισης των λημμάτων. Αυτός ήταν ο δεύτερος κύκλος χρηματοδοτήσεων και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ένας τρίτος κύκλος χρηματοδότησης».

Συνεργασία Περιφέρειας και ΥΠΕΝ για βιώσιμη διαχείριση νερού

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτριος Πτωχός, τόνισε: «Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και απαιτεί σχέδιο, συνεργασία και άμεσες παρεμβάσεις. Οι χρηματοδοτήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα για τους δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Άργους - Μυκηνών, Ερμιονίδας και Μονεμβασίας δίνουν ουσιαστικές λύσεις σε τοπικές κοινωνίες που έχουν πραγματική ανάγκη και ενισχύουν την προσπάθεια να διασφαλίσουμε επάρκεια νερού για τους πολίτες, τον πρωτογενή τομέα και την τοπική οικονομία. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, για την άριστη συνεργασία και την έμπρακτη στήριξη προς την Πελοπόννησο. Ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία και τους δήμους, ώστε κάθε διαθέσιμος πόρος να μετατρέπεται σε έργα με πραγματικό αποτύπωμα για τους πολίτες».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός. Παρόντες ήταν επίσης ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ΠΕ Μεσσηνίας Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ΠΕ Αργολίδος Βασίλειος Σιδέρης και ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Ευστάθιος Αναστόπουλος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών Ιωάννης Μαλτέζος, Ερμιονίδας Ιωάννης Γεωργόπουλος, Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης, Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος και Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ράφια σνακ σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται αράπικο φιστίκι λόγω αφλατοξινών

Ο ΕΦΕΤ εντόπισε αφλατοξίνες πάνω από τα όρια ασφαλείας σε συσκευασμένο αραπικό φιστίκι 250γρ. με την εμπορική ονομασία «η Αλφαβήτα κοντά στην ελληνική γη», με ανάλωση πριν 26/2/2027. Το προϊόν κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσωνας στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες

Η Ελλάδα βιώνει τον πρώτο ισχυρό καύσωνα του καλοκαιριού με εκτεταμένη διάρκεια. Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να σημειώσουν τα υψηλότερα θερμόμετρα, με θερμοκρασίες άνω των 40°C έως τα μέσα της εβδομάδας.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

16.000 δόσεις εμβολίου Έμπολα έφτασαν στο αεροδρόμιο Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφθασαν 16.250 δόσεις του εμβολίου Ervebo, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.290 κρούσματα Έμπολα και 2.516 θάνατοι. Το εμβόλιο εγκρίθηκε μόνο για το στέλεχος Ζαΐρ, όχι για το Μπουντιμπουγκιό.
Κουνούπι του Νείλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά Κουνουπιών: Επιχειρησιακή δράση στην Αν. Αττική

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών, τονίζει τη σημασία της πρόληψης και της καθημερινής δράσης και υλοποιεί πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με τακτικές και έκτακτες παρεμβάσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΜ: Κανένα μόσχευμα δεν χάθηκε από έλλειψη αίματος, δηλώνει ο Άδ. Γεωργιάδης

Ο ΕΟΜ, μέσω ανάρτησης του Υπ. Υγείας στο Χ, διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν χάθηκε μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος και πως οι μεταμοσχεύσεις προτεραιοποιούνται, ενώ ενισχύει τη σημασία της διαρκούς αιμοδοσίας και προσφοράς οργάνων.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: 2.500 νεκροί, ραγδαία εξάπλωση σύμφωνα με ΟΗΕ

Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό έχει προκαλέσει πάνω από 2.500 θανάτους και εξαπλώνεται ταχύτατα, καλύπτοντας μεγαλύτερη περιοχή από τη Γαλλία, με τη χρηματοδότηση της βοήθειας να κινδυνεύει να εξαντληθεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.