ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:30 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Εικόνες ντροπής από την Μόρια μεταδίδει το Reuters

Τραγικές συνθήκες επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας σύμφωνα με το Reuters, με 12.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το διεθνές πρακτορείο Reuters, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της Κυριακής όπου μια γυναίκα σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επεισοδίων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ ζουν στο καμπ της Μόριας που έχει εξελιχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο της Λέσβου μέσα σε τρια μόλις χρόνια.

Ο θάνατος της γυναίκας την Κυριακή ήταν ο τρίτος που έχει συμβεί εκεί τους τελευταίους δυο μήνες. Ένας Αφγανός έφηβος σκοτώθηκε σε καυγά τον Αύγουστο και ένα πεντάχρονο αγόρι πατήθηκε κατά λάθος από ένα φορτηγό ενώ έπαιζε μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο έξω από τον καταυλισμό τον Σεπτέμβριο.

Οι πρόσφυγες διαδηλώνουν κρατώντας ταμπέλες που γράφουν «Η Μόρια είναι κόλαση», και «Θέλουμε ασφάλεια και ελευθερία», με την αστυνομία να μην τους επιτρέπει να προχωρήσουν περισσότερο από τις πύλες του καταυλισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Μόρια, μια παλιά στρατιωτική βάση, άνοιξε το 2015 σαν κέντρο καταγραφής των νέων αφίξεων, αλλά πλέον φιλοξενεί τον τετραπλάσιο κόσμο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της και έχει μετατραπεί σε μια λασπωμένη, γεμάτη σκουπίδια φυλακή.

Από την στιγμή που η ΕΕ σύναψε συμφωνία με την Άγκυρα το 2016 για να διακοπούν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα από την Τουρκία, οι αιτούντες άσυλο έχουν εγκλωβιστεί στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών και περιμένουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Στην Μόρια πολλοί άνθρωποι στοιβάζονται σε σκηνές, και οι γυναίκες λένε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πως νιώθουν ανασφάλεια τη νύχτα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής περιγράφονται ως απελπιστικές με περισσότερους από 100 ανθρώπους να μοιράζονται μια τουαλέτα.

Τέσσερις επισης καταυλισμοί σε νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους . Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από την Γενεύη δήλωσε πως «Το να φιλοξενούνται άνθρωποι στα νησιά σε αυτές τις ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες είναι απάνθρωπο και πρέπει να τελειώσει».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανικές και Συριακές οικογένειες πέρασαν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου από την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ σε ένα μήνα τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση στο διογκούμενο πρόβλημα και ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα έχει στόχο αφ' ενός να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ενώ παράλληλα θα αυστηροποιήσει τα κριτήρια για τους αιτούντες ασύλου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Τουρκία στο προσεχές διάστημα, ενώ όπως αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ελλάδα πρέπει να διαχειριστεί αυτή την στιγμή 75.000 αιτήσεις για άσυλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμφώνησαν για προσφυγικό, Κύπρο και διμερείς σχέσεις Μητσοτάκης - Ερντογάν

Προσφυγικό - μεταναστευτικό, κυπριακό, Χάλκη αλλά και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο συζητήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.