ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτιά

Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας

Μια νεκρή γυναίκα και ένα απανθρακωμένου παιδί είναι ο ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας από τις 5 το απόγευμα.

Η σορός μιας απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας από τις 5 το απόγευμα.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Συγκέντρωση κατά αλλοδαπών έξω από γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας

Εκατοντάδες Λίβυοι διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Τρίπολη, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία παράτυπων αλλοδαπών και απαιτώντας την απέλασή τους και το κλείσιμο της HCR.
Λιμενικός σε περιπολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Πάνω από 240 πρόσφυγες διασώθηκαν σε 5 επιχειρήσεις στη νότια Κρήτη

Σε επιχειρήσεις του Λιμενικού νότια της Κρήτης διασώθηκαν 242 μετανάστες σε πέντε περιστατικά, από έξι λέμβους. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε Αγία Γαλήνη, Καλούς Λιμένες και Παλαιόχωρα.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία έδειξε τον δρόμο στην ΕΕ για μετανάστευση και ενέργεια

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η Κομισιόν δέχθηκε την ιταλική πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία, επιτρέποντας να δαπανηθούν 14 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια ενέργειας.
Λιμενικός σε περιπολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης

Βρέθηκε λέμβος με 41 αλλοδαπούς 37 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης από drone της FRONTEX. Το Λιμενικό τους διέσωσε με πλωτό σκάφος και τους μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι. Αντίστοιχη διάσωση έγινε και νότια της Ιεράπετρας.
Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωτηρία 50 μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας

Περίπου 50 αλλοδαποί διασώθηκαν από το Λιμενικό και τη Frontex νότια της Ιεράπετρας, μετά τον εντοπισμό λέμβου από εναέριο μέσο. Οι διασωθέντες μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι της Ιεράπετρας.
Λιμενικός σε περιπολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντοπισμός λέμβου με 36 μετανάστες νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης

Λέμβος με 36 αλλοδαπούς εντοπίστηκε 35 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή FRONTEX και παραπλέοντος πλοίου, ενώ οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Αγία Γαλήνη.