Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και γλυκά, συνδέεται συχνά με περισσότερα περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων, αλλά και σημαντική σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ παρέχει βασικές οδηγίες για την ασφαλή επιλογή, αποθήκευση και κατανάλωση τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών και τη μείωση της σπατάλης.
Συνιστάται ο προγραμματισμός αγορών με λίστα προϊόντων, ώστε να αποφεύγονται οι αυθόρμητες αγορές.
Κατά τη διάρκεια των αγορών, είναι σημαντικό να επιλέγονται τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία πώλησης και να δίνεται προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και του εξοπλισμού.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ετικέτες και τις ημερομηνίες λήξης, ενώ τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη πρέπει να αγοράζονται τελευταία, ώστε να διατηρούνται σωστά.
Όσον αφορά το κρέας και τα πουλερικά, αυτά διατίθενται νωπά ή κατεψυγμένα και δεν πρέπει ποτέ να πωλούνται εκτός ψύξης.
Απαραίτητες είναι οι ενδείξεις καταγωγής και σήμανσης καταλληλότητας, καθώς και η απουσία πούπουλων στις νωπές γαλοπούλες. Τα θηράματα πρέπει επίσης να φέρουν τις σχετικές σφραγίδες και να είναι εκσπλαχνισμένα.
Για τα αυγά, απαιτείται ένδειξη κωδικού παραγωγού στο κέλυφος, ενώ συστήνεται η αποθήκευσή τους σε δροσερό ή ψυχρό χώρο και η αποφυγή κατανάλωσης αυγών με ακατάλληλο κέλυφος ή περίεργη οσμή.
Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο και να διαθέτουν σήμανση αναγνώρισης και ημερομηνία διατηρησιμότητας.
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο προϋποθέτει τη διατήρηση ωμών προϊόντων στα κάτω ράφια και έτοιμων προς κατανάλωση στα πάνω, για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Η θερμοκρασία του ψυγείου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 5°C.
Κατά τον χειρισμό των τροφίμων, συστήνεται πλήρης απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος στο ψυγείο, χωρίς πλύσιμο, και τήρηση των χρόνων και θερμοκρασιών μαγειρέματος.
Τα περισσεύματα πρέπει να αποθηκεύονται εντός δύο ωρών και να χωρίζονται σε μικρές μερίδες για κατάψυξη.
Η αξιοποίηση των περισσευμάτων συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης, ενώ στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατίθενται σχετικές πληροφορίες για την αποφυγή της.
Ειδική μέριμνα απαιτείται για τις τροφικές αλλεργίες. Πριν το γεύμα, είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι καλεσμένοι για τα συστατικά, ενώ σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια.
Οι ουσίες που προκαλούν συχνότερα αλλεργίες πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στα προσυσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1169/2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.