ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λιμάνι της Καλύμνου
Το γραφικό λιμάνι της Καλύμνου, με πολύχρωμα σπίτια και γαλάζια νερά, ιδανικό για τουρισμό.

Η σιωπηλή θάλασσα της Καλύμνου και η ζωή των Ελλήνων σπογγαλιέων

Ο Μανώλης Κουτούζης, ένας από τους τελευταίους σφουγγαράδες της Καλύμνου, θυμάται τη χρυσή εποχή της σπογγαλιείας, τα ρίσκα, την ακμή και την καταστροφή του 1986 που οδήγησε στην παρακμή ενός επαγγέλματος που έθρεψε γενιές.

Στην Κάλυμνο, το νησί που άλλοτε έσφυζε από σφουγγαράδικα και θαλάσσια δραστηριότητα, ο Μανώλης Κουτούζης αποτελεί ζωντανή μνήμη μιας εποχής που η σπογγαλιεία ήταν πηγή πλούτου αλλά και απώλειας. Στα 81 του χρόνια, συνεχίζει να εργάζεται ως έμπορος και επεξεργαστής φυσικών σφουγγαριών, μεταφέροντας τις εμπειρίες και τις μνήμες μιας βιομηχανίας που έχει σχεδόν εκλείψει.

Η σπογγαλιεία στην Κάλυμνο υπήρξε για αιώνες βασικός κλάδος της τοπικής οικονομίας, με τις οικογένειες να περνούν την τέχνη από γενιά σε γενιά. Όπως σημειώνει ο κ. Κουτούζης, το σφουγγάρι αποτέλεσε μοναδική πηγή πλούτου για το νησί σε δύσκολες εποχές, ενώ η ενασχόληση με το επάγγελμα σήμαινε συχνά μεγάλο προσωπικό ρίσκο. Πολλοί Καλύμνιοι έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους, με αρκετές οικογένειες να θρηνούν απώλειες, καθώς οι καταδύσεις στα μεγάλα βάθη ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Η περίοδος από το 1950 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 χαρακτηρίστηκε από οικονομική άνθηση για την Κάλυμνο, με τους σφουγγαράδες να απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα και το νησί να ζει σε ρυθμούς ευημερίας. Ο Μανώλης Κουτούζης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, επεκτείνοντας το εμπόριο σφουγγαριών σε αγορές της Αμερικής, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Βόρειας Αφρικής. Οι διαπραγματεύσεις ήταν απαιτητικές, αλλά το εμπόριο συνέχισε να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η εργασία των δυτών ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και επικίνδυνη. Οι καλύτερες ποικιλίες σφουγγαριών βρίσκονταν σε μεγάλα βάθη, ενώ η διαδικασία συλλογής απαιτούσε αυστηρούς κανόνες και πειθαρχία. Παράλληλα, τα σφουγγάρια αποτελούσαν βασικό υλικό για τη βιομηχανία πορσελάνης σε χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχοσλοβακία, πριν αντικατασταθούν από συνθετικά προϊόντα.

Το 1986 αποτέλεσε σημείο καμπής για τον κλάδο, καθώς μια αδιευκρίνιστη ασθένεια προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των φυσικών πληθυσμών σφουγγαριών στη Μεσόγειο. Από τότε, η σπογγαλιεία στην Κάλυμνο περιορίστηκε δραματικά, με τους επαγγελματίες να στρέφονται σε νέες αγορές και δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός.

Σήμερα, ο κ. Κουτούζης συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο, προμηθεύοντας σφουγγάρια από τη Λιβύη και την Τυνησία, τα οποία επεξεργάζεται στην Κάλυμνο και εξάγει σε Ευρώπη και Ασία. Παρά την κυριαρχία των συνθετικών σφουγγαριών, το φυσικό σφουγγάρι διατηρεί τη μοναδικότητά του, τόσο ως προϊόν όσο και ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, αναφέρει το UKMTO

Δεξαμενόπλοιο επλήγη από δύο άγνωστα βλήματα στα Στενά του Ορμούζ, 14 ναυτικά μίλια από τη Λίμα του Ομάν, σύμφωνα με την UKMTO. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ρύπανση. Από τα Στενά περνά το 20% των παγκόσμιων υδρογονανθράκων.
Στέφανος Γκίκας Κέρκυρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Γκίκας: Το Λιμενικό σέβεται το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη ζωή

Ο υφυπουργός Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι το Λιμενικό σώζει ζωές με σεβασμό στο δίκαιο, αναφερόμενος στην τραγωδία της Χίου με τους 15 νεκρούς. Επίσης, ανέφερε πάνω από 500 διασώσεις στην Κρήτη το τελευταίο 48ωρο.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάσωση 12 μεταναστών στην Τρυπητή Ηρακλείου και δύο στη θάλασσα

Δώδεκα αλλοδαποί διασώθηκαν από πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ σε δύσβατη περιοχή στην Τρυπητή, Γόρτυνας Ηρακλείου. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι διασωθέντες παραδόθηκαν ασφαλείς στο Λιμενικό.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαύδος: Σώθηκαν 44 μετανάστες νότια του νησιού

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, ναυαγοσωστικό του Λιμενικού διέσωσε 44 αλλοδαπούς από λέμβο, έπειτα από σήμα που έδωσε γαλλικό πλοίο και συντονισμό του ΕΚΣΕΔ. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Καραβέ.
Φρεγάτα Κίμων στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Naval Group: Η φρεγάτα «Νέαρχος» ενισχύει το ΠΝ στην επιχειρησιακή υπεροχή

Η Naval Group παρέδωσε τη δεύτερη φρεγάτα FDI HN «Νέαρχος» στο Πολεμικό Ναυτικό, με την τελετή να γίνεται στη Λοριάν, παρουσία των υπουργών Δένδια και Βοτρέν. Η τρίτη φρεγάτα «Φορμίων» θα παραδοθεί στα τέλη του 2026.