Τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της διατήρησης των αξιών που συγκροτούν την ταυτότητα του ελληνισμού, ανέδειξε ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκος Παπαϊωάννου, σε ομιλία του στην εκδήλωση για τη μνήμη της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών νομού Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της πολιορκίας από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, η οποία διήρκεσε 53 ημέρες –από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Μαΐου 1453– ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι «η ιστορική μνήμη δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αφορά ποιοι είμαστε και τι μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές».
Ο υφυπουργός σημείωσε πως «η ιστορία υπενθυμίζει ότι ένας λαός αντέχει, όταν διατηρεί ζωντανές τις αξίες, την παιδεία, την πίστη στη γνώση και την πολιτιστική του συνέχεια», τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.
Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο Συνδέσμων όπως αυτός των Εφέδρων του νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι συμβάλλουν στη μεταφορά της γνώσης και των αξιών από γενιά σε γενιά, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για ένα σταθερό μέλλον.
«Η ιστορία πρέπει να διδάσκεται γιατί θα σφυρηλατήσει στις νέες γενιές των Ελλήνων το αίσθημα του πατριωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτριος Γκίνογλου, ο οποίος απένειμε στον υφυπουργό Παιδείας τιμητική πλακέτα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορικής συνείδησης.