ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για τους περιορισμούς στη φόρτιση EV σε πλοία

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά επανεξέταση του ορίου 40% φόρτισης για EV σε πλοία, τονίζοντας την έλλειψη νομικής βάσης και τις δυσκολίες στα νησιά λόγω υποδομών.

Την ανάγκη επανεξέτασης της ισχύουσας εγκυκλίου του Λιμενικού Σώματος σχετικά με τη μεταφορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων με επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από σειρά καταγγελιών ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρεται στην εγκύκλιο υπ’ αρ. 2070.0/28541/16-04-2024, σύμφωνα με την οποία η φόρτιση των μπαταριών (State of Charge – SoC) των ηλεκτρικών ή επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων κατά τη φόρτωση σε πλοία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% της συνολικής χωρητικότητάς τους. 

Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται τόσο σε επιβατηγά/οχηματαγωγά όσο και σε φορτηγά πλοία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εθνική ή ευρωπαϊκή νομική πρόβλεψη που να θεμελιώνει τον περιορισμό.

 Επιπλέον, δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) από τις 22 Μαΐου 2022, την οποία επικαλείται η εγκύκλιος.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις λιμενικές αρχές, η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε σε επίσημη παρέμβαση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών. 

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση στερείται επαρκούς τεκμηρίωσης, αφού καμία από τις μελέτες στις οποίες βασίζεται η εγκύκλιος δεν περιλαμβάνει σχετική σύσταση περιορισμού φόρτισης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναδεικνύει και την προβληματική υποδομή φόρτισης στα νησιά, τονίζοντας πως ο περιορισμός αυτός ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα μετακίνησης και εξυπηρέτησης στους κατόχους ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ιδίως όταν αυτοί φτάνουν στον προορισμό τους με χαμηλό επίπεδο μπαταρίας.

Η Αρχή ξεκαθαρίζει ότι υποστηρίζει τη λήψη μέτρων που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και τεκμηριωμένες εκθέσεις. 

Τονίζει επίσης την ανάγκη τα μέτρα αυτά να περιλαμβάνουν υποχρεώσεις για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, όπως συστηματικοί έλεγχοι πυρασφαλείας και κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος και ενίσχυσης του δικτύου σταθμών φόρτισης στα νησιά, ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα και η ομαλή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση,  χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει θεσμική ανταπόκριση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Πειραιά πλοία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύρος: Αρνητικοί οι έλεγχοι για βόμβα στο «Crown Iris»

Δεν εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris» στη Σύρο, έπειτα από έρευνα της ΜΥΑ μετά από καταγγελία. Οι επιβάτες επέστρεψαν στο πλοίο αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία πλοία φλέγονται από νάρκες στο Στενό Ορμούζ, λένε οι Ιρανοί Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι τρία δεξαμενόπλοια τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Στενό του Ορμούζ, μετά από πρόσκρουση σε νάρκες, καθώς κινήθηκαν σε απαγορευμένη διαδρομή με απενεργοποιημένα ραντάρ. Κατασχέθηκε και αμερικανικό drone.
Γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων
ΔΙΕΘΝΗ

Κάτω από 50% οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων παγκοσμίως μετά από 100 χρόνια

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πλέον καλύπτουν λιγότερο από το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων, καθώς υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα αυξάνουν το μερίδιό τους, κυρίως λόγω αύξησης τιμών καυσίμων και γεωπολιτικής αστάθειας.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία στα λιμάνια στις 30 Οκτωβρίου - Δεμένα τα πλοία σε 7 λιμάνια

Η ΟΜΥΛΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στις 30/10, 10:00-13:00, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής κινητοποίησης για ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική χρήση λιμανιών, αυτοματοποίηση και διασφάλιση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 1,5% αυξήθηκε ο ελληνικός εμπορικός στόλος τον Αύγουστο 2026

Άνοδος 1,5% καταγράφηκε στον ελληνικό εμπορικό στόλο τον Αύγουστο 2026 έναντι του 2025, φτάνοντας τα 1.867 πλοία. Ωστόσο, η συνολική χωρητικότητα μειώθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.