ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Επιχειρηματική αποστολή από τον Πειραιά στην Αλγερία σχεδιάζει το ΕΒΕΠ

Το προσεχές διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΠ και του φορέα της Αλγερίας που έχει την ευθύνη για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Διερεύνηση και προετοιμασία των πεδίων, πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλγερίας, πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης, κατά σειρά, επίσκεψης της πρέσβη της Αλγερίας, Ζάινα Μπένχαμπους. Την κ. Μπένχαμπους συνόδευαν υψηλόβαθμα στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον εμπορικό ακόλουθο, Γιαζίντ Μπουφάμα, τον Μωχάμεντ Αμίντ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας fast track μεγάλων έργων και επενδύσεων του Αλγερινού Οργανισμού Προώθησης και Επενδύσεων και τον εμπορικό σύμβουλο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλγερία, Βασίλη Κουτσιουρή.

Υποδεχόμενος την πρέσβη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αυτή η επίσκεψη επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο τρόπο, το γεγονός ότι το Επιμελητήριο προωθεί, στο πλαίσιο άσκησης της εμπορικής πολιτικής υποστήριξης των μελών του, την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με την Αλγερία, πάντα με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα, με αφορμή την εκτενή παρουσίαση όλων των τομέων της αλγερινής οικονομίας, από την εκπρόσωπο του Αλγερινού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Ιμίνι Κεχάι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσφορά πάσης φύσεως υπηρεσιών σε τομείς όπως η τεχνολογία επικοινωνιών-πληροφορικής, οι μελέτες και οι κατασκευές πάσης φύσεως, η δημόσια υγεία, η γεωργία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας για τη μεταποίηση τροφίμων, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία, μετά την ανεξαρτησία της τελευταίας το 1962, τονίζοντας πως το διμερές εμπόριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 44,6 εκατ. κατοίκους. Γεγονός που δημιουργεί μία μεγάλη αγορά, στην οποία μπορεί να τοποθετηθούν περισσότερα ελληνικά προϊόντα που θα φτάσουν στην Αλγερία μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο και για την ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της Αλγερίας για το εισαγωγικό εμπόριο, για «εξοικείωση» του αλγερινού καταναλωτικού κοινού με τα ελληνικά προϊόντα. Η Αλγερία, το 2023, εισήγαγε αγαθά αξίας 42,9 δισ. δολαρίων και εξήγαγε αγαθά αξίας 55 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του φορέα της Αλγερίας που έχει την ευθύνη για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Τέλος, με αφορμή την παρουσία του Επιμελητηρίου, με ειδικό περίπτερο και συμμετοχή επιχειρήσεων-μελών του, στη διεθνή έκθεση που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο, στην Αλγερία, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, παράλληλα, επιχειρηματική αποστολή από τον Πειραιά στην Αλγερία. Πιστεύεται, δε, ότι ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου των εξαγώγιμων προϊόντων της Αλγερίας, πέραν του φυσικού αερίου, καθώς η Αλγερία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως και είναι από τους κυριότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της ΕΕ και, φυσικά, της Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βερολίνο ο Κ. Χατζηδάκης για επενδύσεις και διμερή συνεργασία

Οι επαφές του Κωστή Χατζηδάκη στο Βερολίνο υπογραμμίζουν την άριστη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας, τη συνεργασία σε έρευνα, τεχνολογία και γεωργία, και τη σύμπνοια των δύο χωρών σε μεταναστευτικό και επενδύσεις.
Πρόβατα σε λιβάδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στη Λέσβο για μέτρα βιοασφάλειας κατά του αφθώδους πυρετού

Σε σύσκεψη στη Λέσβο συζητήθηκαν τα προβλήματα του αφθώδους πυρετού και τα μέτρα βιοασφάλειας. Ενισχύθηκε η επιτήρηση με νέους κτηνιάτρους, ενώ τονίστηκε η σημασία της στήριξης της κτηνοτροφίας στο νησί.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Διασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τα πέντε αρδευτικά ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι η δημόσια χρηματοδότηση των πέντε αρδευτικών έργων ΣΔΙΤ, ύψους 157,4 εκατ. ευρώ, έχει διασφαλιστεί μέσω του Ειδικού Προγράμματος ΣΔΙΤ, διασφαλίζοντας την ομαλή υλοποίησή τους.
Θερμοκήπιο με καλλιέργεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: 97,7% των δειγμάτων συμμορφώνονται στα φυτοπροστατευτικά

Το 97,7% από 311 δείγματα φυτικών τροφίμων που αναλύθηκαν τον Μάρτιο 2026 βρέθηκαν εντός νόμιμων ορίων υπολειμμάτων, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια των προϊόντων σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ. Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι σε αγορά και σύνορα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Επείγουσα σύσκεψη με κτηνοτρόφους και τυροκόμους για Λέσβο

Επείγουσα σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς με κτηνοτρόφους και τυροκόμους Λέσβου, την Παρασκευή 17 Απριλίου, για τον συντονισμό ενεργειών λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Στήριξη τραπεζών στην οικονομική ανάκαμψη αγροτικών περιοχών το 2026

Η NFRA Κίνας εξέδωσε εγκύκλιο για το 2026, καλώντας τράπεζες και ασφαλιστικές να ενισχύσουν οικονομικά τις αγροτικές περιοχές για στήριξη παραγωγής, καινοτομίας και ανάπτυξη βιομηχανιών και κατανάλωσης στην ύπαιθρο.