ΓΔ: 1467.76 -0.24% Τζίρος: 94.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:29:09 DATA
Πηγή: Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ)

ΟΛΕ: Απομάκρυνση δύο επιβλαβών πλοίων από το λιμάνι της Ελευσίνας

Σήμερα, στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΛΕ ΑΕ παραμένουν, συνολικά, 36 επικίνδυνα πλοία και ναυάγια και γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την απομάκρυνση τους.

Την απομάκρυνση δύο επιβλαβών πλοίων από την θαλάσσια ζώνη του λιμένα Ελευσίνας, τις προσεχείς ημέρες, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΛΕ, πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και το φορτηγό «ΕΛΕΝΗ Κ», που ελλιμενίστηκαν το 2013 και το 2018, αντίστοιχα, στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκαν.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΕ ΑΕ κατακυρώθηκαν οι δύο ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες θα απομακρύνουν τα δύο πλοία, ύστερα από τον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στις 27 Αυγούστου 2024.

Για τα υπόλοιπα 14 πλοία, από το σύνολο των 16 του εν λόγω διαγωνισμού, προγραμματίζεται να διεξαχθεί επαναληπτικός πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Απολογιστικά, την τελευταία 4ετία ο ΟΛΕ ΑΕ έχει προβεί στην απομάκρυνση 20 ναυαγίων-επιβλαβών πλοίων, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν 16 πλειοδοτικοί και μειοδοτικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απέβησαν άγονοι.

Σήμερα, στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΛΕ ΑΕ παραμένουν, συνολικά, 36 επικίνδυνα πλοία και ναυάγια και γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την απομάκρυνση τους. Επίσης, πρόοδος σημειώνεται στο χρόνιο πρόβλημα της απομάκρυνσης του Μ/Τ «SLOPS», καθώς ολοκληρώθηκε, με δαπάνη του ΟΛΕ ΑΕ, η απαιτούμενη τεχνική μελέτη για την πλήρη απορρύπανση του ναυαγίου και την εν συνεχεία απομάκρυνση του από τον όρμο της Βλύχας, όπου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο από το 2007.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος έχει ζητηθεί, με την συνδρομή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χρηματοδότηση από διαθέσιμους πόρους του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν ΟΛΕ ΑΕ-Πράσινο Ταμείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις ναυτεργατικών σωματείων για τις συλλήψεις πλοιάρχων

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών υποστηρίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο «αποδιοπομπαίος τράγος είναι οι Πλοίαρχοι», οι οποίοι «συνελήφθησαν και κρατήθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου σαν να ήταν εγκληματίες».
Limani, Peiraias, Epivates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνουν 17 έργα σε λιμάνια της χώρας ύψους 110 εκατ. ευρώ

Στόχος των έργων είναι η βελτίωση της ασφάλειας και της διασυνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών, ειδικά των πιο απομακρυσμένων, και η βελτίωση της επικοινωνίας με τα κέντρα των αντίστοιχων Περιφερειών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη κινητικότητα στα λιμάνια εν όψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος

Δεν πτοεί τους ταξιδιώτες ο άστατος καιρός καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μέχρι και χθες υπήρχαν 15.000 κρατήσεις για τα νησιά του Αιγαίου. Περισσότερα από 90 πλοία θα αναχωρήσουν σήμερα από τα λιμάνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΤΕπ θα διαθέσει 200 εκατ. για την αναβάθμιση των λιμανιών στα νησιά

Συμφωνία του υπουργείου Ναυτιλίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων στα νησιά στοχεύοντας στη βελτίωση των υποδομών και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς την ψηφιακή μετάβαση.
Ploio-limani-anemoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργίες των ναυτικών θα κρατήσουν δεμένα τα πλοία στα λίμάνια

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ ζητά την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας.