Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για προσωρινή αναστολή της ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: «Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και δεν αντέχει νέα μεγαθήρια. Γίνεται πράξη το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με τους πολίτες της Αθήνας για μία πόλη ανθρώπινη, λειτουργική, πράσινη και ασφαλή. Είναι μία ιστορική στιγμή, μία μεγάλη νίκη για την Αθήνα. Αντιδρούμε στους "πράσινους" ουρανοξύστες, σε ό,τι επιδεινώνει τη διαβίωση των κατοίκων και υποβαθμίζει το υπάρχον φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν εκείνοι σε ποια πόλη θέλουν να ζήσουν».
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από δύο μήνες καθορίστηκε ότι στον Δήμο Αθηναίων, και μέχρι την έκδοση του ΠΔ έγκρισης του Τοπικού Πολεοδομικού, εφαρμόζεται αποκλειστικά το βδ της 30-8/9-9-1955, και προς αποφυγήν δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων, είναι σκόπιμο να μην γίνεται χρήση των ειδικών διατάξεων bonus (κίνητρα αύξησης της δόμησης) που προβλέπει ο ΝΟΚ, εντός της περιφέρειας του Δ. Αθηναίων.
Ο δήμος έλαβε σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και της Ελεούσας Κιουσοπούλου, που συμπέραινε ότι «ο Δήμος Αθηναίων και ειδικά η Διεύθυνση Δόμησης δεσμεύονται και μάλιστα ευθέως, κατά τα άρθρα 95§5 του Συντάγματος και 1 του ν. 3068/2001 από την απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και οφείλουν, ως εκ τούτου, να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ' υπέρβαση του επιτρεπόμενου από το β.δ. της 30.8.1955 ύψους».
Για μια ακόμη φορά, το ΣτΕ όχι μόνο επιβεβαιώνει τη νομολογία του στην οποία συμμορφώνεται ο Δήμος Αθηναίων, αλλά επιπλέον δικαιώνει τη θέση της δημοτικής αρχής για την ανάγκη αποτροπής της υπερδόμησης αλλά και τη μέθοδο και τη στρατηγική που ακολούθησε με γνώμονα το γενικό συμφέρον.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναβιώνει πλήρως από τον χρόνο που ίσχυσε και ο δήμος δύναται πλέον να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για την εκτέλεσή της, όπως ρητά ορίζει η προσωρινή διαταγή που χορηγήθηκε.