ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ergates-gis-elies
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργάτες γης από την Αίγυπτο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου.

Σε εφαρμογή τίθεται η διμερής συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε ότι ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου και ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση πέντε χιλιάδων (5.000) εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής: α) οι θέσεις των πέντε χιλιάδων (5.000) εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 για την υποβολή από τους εργοδότες των αιτημάτων τους.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε: «Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και στο μεταναστευτικό είναι στρατηγικής σημασίας. Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Κάιρο, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σηματοδοτεί τη βούλησή μας για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2022, από τον τότε ΑΝΥΠΕΞ, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, για την κάλυψη των κενών του πρωτογενούς τομέα. Η συνεργασία βασίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργοποιείται άμεσα η συμφωνία για εργατικά χέρια με την Αίγυπτο

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει, από τον 11/2022 διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου-Τουρκίας στην Άγκυρα

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Συζήτησαν διμερείς σχέσεις, θέματα Γάζας, Συρίας, Λιβύης, εμπορίου και προετοίμασαν ανώτατη σύνοδο το 2026.
Επίσημη τελετή συμφωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για Διασπορά υπό το «ΝΟΣΤΟΣ»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος συμμετείχε στην 6η τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα Διασποράς στη Λεμεσό, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση συνεργασίας σε πολιτισμό και εκπαίδευση για τους απόδημους.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για Διασποράς

Η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών παρέχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας στον τομέα των διεθνών σχέσεων.
Ομιλητής στην απεργία ΑΔΕΔΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΕΔΥ: Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα

Η ΑΔΕΔΥ τιμά τα 52 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
Πυραμίδες Γκίζας ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο στα 92 συμμετέχει σε φεστιβάλ στις Πυραμίδες

Η μνημειώδης εκδοχή του «Τρίτου Παράδεισου» του Μικελάντζελο Πιστολέτο εκτέθηκε δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας με πέτρες ασβεστόλιθου και οβελίσκο με καθρέπτες, ως μέρος του φεστιβάλ "Forever is now".