ΓΔ: 2023.8 1.43% Τζίρος: 229.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Stringer / SOOC

Ν. Κουρέντας: Σωρεία λαθών οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ τόνισε, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «Δεν υπάρχει σύστημα παγκοσμίως που μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος».

Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2005 - 2008 Νικόλαος Κούρεντας, τόνισε ότι αν τηρείται ο Κανονισμός Κυκλοφορίας, δυστύχημα δεν γίνεται.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, σχετικά με τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, ο μάρτυρας ήταν απόλυτα σαφής: Ο Κανονισμός Κυκλοφορίας ορίζει τι ενέργειες πρέπει να γίνουν εάν υπάρχει σύστημα ETCS σε λειτουργία και ποιες όχι, όταν δεν υπάρχει σε λειτουργία. «Αν τηρείται ο Κανονισμός Κυκλοφορίας, δυστύχημα δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ETCS μπορεί να εγκατασταθεί και να χαλάσει αλλά σε καμία περίπτωση αυτό συνεπάγεται ότι την άλλη μέρα το πρωί θα τρακάρουν τα τρένα».

Στα Τέμπη δεν τηρήθηκε ο ΓΚΚ και έκαναν ταυτόχρονα λάθος περισσότεροι του ενός

Σύμφωνα με τον κ. Κούρεντα, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας δίνει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, που διασφαλίζουν ότι ένα ανθρώπινο λάθος δεν είναι αρκετό για να προκληθεί δυστύχημα. Στην περίπτωση των Τεμπών «έγιναν λάθη από 4-5 ανθρώπους και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν τηρήθηκε ο Γ.Κ.Κ».

Αναφέρθηκε, μάλιστα στον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια της θητείας του, λέγοντας ότι αναθεωρήθηκε το 2019 (σ.σ. 13/2/2019 με ισχύ από 1/8/2019, με κατάργηση προϊσταμένου αμαξοστοιχίας).

Δεν υπάρχει σύστημα παγκοσμίως που μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος

Ο κ. Κούρεντας υπογράμμισε ότι όσο και να εξελίσσεται η τεχνολογία, άνθρωποι είναι αυτοί που τη χειρίζονται καταλήγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο κάποιο σύστημα που να μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος. Η περίοδος των μνημονίων που σταμάτησε η συντήρηση άφησε σημαντικό αποτύπωμα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ως πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Κούρεντας διευκρίνισε ότι η ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα στην κυκλοφορία και την ασφάλεια χρήσης της γραμμής, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χεκίμογλου Βιβλίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αιχμάλωτοι στις ράγες: Γιατί δεν έχουμε τον σιδηρόδρομο που θέλουμε

Το νέο βιβλίο του Αχιλλέα Χεκίμογλου «Αιχμάλωτοι στις ράγες: Γιατί δεν έχουμε τον σιδηρόδρομο που θέλουμε» θα παρουσιασστεί σε εκδήλωση τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο καφέ του Public Συντάγματος.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δυόμισι χρόνια μετά τα Τέμπη, καμία πρόοδος στα νέα τρένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα και καθυστερήσεις στην αντικατάσταση των παλαιών τρένων της Hellenic Train, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα παράδοσης.
σιδηροδρομικοί σταθμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ: Νέο σχέδιο για αναμόρφωση των Κεντρικών Σιδηροδρομικών Σταθμών

Η ΓΑΙΑΟΣΕ παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών σταθμών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τις επενδυτικές προοπτικές και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο βήμα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Σε μπουζούκια η "πρώτη" της Γκίλφοϊλ, όχι στον φόρο στις τράπεζες και η παρέλαση

Στο κέντρο του Κ. Αργυρού η πρώτη... εμφάνιση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ, ο υπουργός που απέφυγε την παρέλαση, απορρίπτει η κυβέρνηση έκτακτο φόρο στις τράπεζες και το όχι Κυρανάκη στην μετατροπή του τρένου Πελοποννήσου σε ποδηλατόδρομο.