ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

Ελλάδα υπέρ τουλάχιστον 30% συμμετοχής γυναικών σε ειρηνευτικές αποστολές

Η Σίμα Μπάχους του UN Women τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών είναι απαραίτητη για βιώσιμη ειρήνη και προειδοποίησε πως η απουσία τους από διαπραγματεύσεις σε Σουδάν, Ουκρανία και αλλού αποδυναμώνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Στην Ανοικτή Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, η Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Women, Σίμα Μπάχους, τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη και όχι δευτερεύον στοιχείο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Μπάχους προειδοποίησε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει τον «υψηλότερο αριθμό συγκρούσεων από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών», με «ένα πλήρες τέταρτο της ανθρωπότητας» να ζει υπό φόβο και ανασφάλεια. Υπογράμμισε ότι η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών αποτελούν «μεταξύ των ισχυρότερων προσεγγίσεων για την επίτευξη της ειρήνης», επισημαίνοντας πως αυτό είναι εμπειρικά τεκμηριωμένο γεγονός. Όπως ανέφερε, η συμμετοχή των γυναικών επιταχύνει και ενισχύει τη διάρκεια της ειρήνης, ενώ ο αποκλεισμός τους καθιστά τις προσπάθειες «ευάλωτες», «εύθραυστες» και «τελικά μη σοβαρές».

Η ίδια αναφέρθηκε στο Σουδάν, χαρακτηρίζοντάς το ως «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», όπου οι θηριωδίες κατά γυναικών και κοριτσιών «ντροπιάζουν την ανθρωπότητα». Τόνισε ότι καμία Σουδανή γυναίκα δεν συμμετέχει στις πραγματικές διαπραγματεύσεις, ενώ παρόμοια απουσία γυναικών παρατηρείται στην Ουκρανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Προειδοποίησε πως οι γυναίκες «εξαφανίζονται από τις ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές διαδικασίες», εξέλιξη για την οποία η διεθνής κοινότητα θα «μετανιώσει».

Περιορισμένη συμμετοχή και ανάγκη για δράση

Η Μπάχους σημείωσε ότι ο ΟΗΕ ηγήθηκε μόλις «τριών ειρηνευτικών διαδικασιών πέρυσι», έναντι «14 ειρηνευτικών διαδικασιών» πριν από δεκαπέντε χρόνια. Κάλεσε σε ισχυρότερη εφαρμογή της «Κοινής Δέσμευσης για τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες» του Γενικού Γραμματέα, με ελάχιστο στόχο εκπροσώπησης «ενός τρίτου» γυναικών και τακτική ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σύνθεση των συνομιλιών ως προς το φύλο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διαμεσολάβησης από γυναίκες σε κοινοτικό επίπεδο. Στο Σουδάν, σχεδόν οι μισές από τις γυναικείες οργανώσεις που συμμετείχαν σε έρευνα του UN Women δραστηριοποιούνται στη διαμεσολάβηση, στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και στην αποκλιμάκωση εντάσεων. Στο Αφγανιστάν, το UN Women συνεργάζεται με περισσότερες από 200 γυναικείες οργανώσεις υπό εξαιρετικά περιοριστικές συνθήκες, ενώ στον Λίβανο «80 τοις εκατό των γυναικών που εργάζονται για την οικοδόμηση ειρήνης» συμβάλλουν στην απόκριση στην πρόσφατη κλιμάκωση χωρίς χρηματοδότηση.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα επισήμανε ότι η βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την πλήρη, ισότιμη, ουσιαστική και ασφαλή συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στην οικοδόμηση της ειρήνης. Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβυς Αγ. Μπαλτά, επανέλαβε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Η κ. Μπαλτά υπογράμμισε ότι οι διατάξεις για την ισότητα των φύλων πρέπει να ενσωματώνονται σε όλες τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα πλαίσια κατάπαυσης του πυρός. Ζήτησε επίσης την προστασία των γυναικών ηγετών από αντίποινα, απειλές και εκφοβισμό, ενώ τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποτελεί βασικό πλαίσιο για τη μετατροπή των στόχων της Ατζέντας σε εφαρμόσιμες και μετρήσιμες δεσμεύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε5 στο ΣΑ ΟΗΕ: Εποικισμοί υπονομεύουν τη λύση δύο κρατών

Δανία, Ελλάδα, Λετονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη, καταδικάζοντας τις εποικιστικές δραστηριότητες και καλώντας το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ζητά πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 & 550 για το Κυπριακό

Η Ελλάδα, σε συνεδρίαση του ΣΑ στον ΟΗΕ, τόνισε τη σημασία εφαρμογής των ψηφισμάτων και του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας το Κυπριακό ως παράδειγμα και υπογραμμίζοντας τον ρόλο των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το ζήτημα.
Σημαία της Συρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Κρίσιμη η πολιτική μετάβαση και ανεπαρκής η βοήθεια στη Συρία

Ο Κλαούντιο Κορντόνε τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι εύθραυστη. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης θεσμών, εκπροσώπησης γυναικών και λογοδοσίας για εγκλήματα, πέρα από το καθεστώς Άσαντ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Ευκαιρία για πολιτική λύση στην Υεμένη, ζητά προστασία ναυσιπλοΐας

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, επεσήμανε στο ΣΑ ότι η εκεχειρία του 2022 αντέχει, ωστόσο η σύγκρουση παραμένει άλυτη, ενώ η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν προσφέρει ευκαιρίες αποκλιμάκωσης.