ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο

Άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέλλον στις ιταλικές δημοσκοπήσεις

Το νέο ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέλλον» του στρατηγού Βανάτσι συγκεντρώνει 5,3% στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Swg. Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» παραμένουν πρώτα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται στην αντιπολίτευση.

Άνοδο για το νέο ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέλλον» καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Swg για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού La7. 

Το κόμμα του στρατηγού Ρομπέρτο Βανάτσι, του οποίου το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώνει ποσοστό 5,3% στην πρόθεση ψήφου.

Στις κύριες προγραμματικές θέσεις του «Εθνικού Μέλλοντος» περιλαμβάνονται οι μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών, ο περιορισμός των δικαιωμάτων μεταναστών με άδεια εργασίας, η κατάργηση του αδικήματος της γυναικοκτονίας και η θέση ότι τα μέλη της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας δεν χρειάζονται ειδική νομική προστασία. Προς το παρόν, το κόμμα του στρατηγού Βανάτσι έχει επιλέξει να μην στηρίξει την κυβέρνηση της Ρώμης.

Η εικόνα στα κόμματα της συμπολίτευσης

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 27,9%. Η «Φόρτσα Ιτάλια», με πρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, συγκεντρώνει 7,2%, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι –από την οποία προέρχονται αρκετά στελέχη του «Εθνικού Μέλλοντος»– περιορίζεται στο 5,3%.

Η εικόνα της αντιπολίτευσης

Στον χώρο της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα υπό την Έλι Σλάιν διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με ποσοστό 22,1%. Τα «Πέντε Αστέρια» του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε συγκεντρώνουν 13,3%, ενώ η Ιταλική Αριστερά και οι Οικολόγοι πείθουν το 6,5% του δείγματος.

Ακολουθούν τα μικρότερα κεντρώα κόμματα, με τη «Δράση» (Azione) να λαμβάνει 3,1% και τη «Ζωντανή Ιταλία» του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να καταγράφει 2,4%. Οι ριζοσπάστες του κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη» εξασφαλίζουν το 1,6% της πρόθεσης ψήφου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πέντε θάνατοι από καύσωνα σε 24 ώρες

Πέντε θύματα άφησε στην Ιταλία το νέο κύμα καύσωνα, με 25 πόλεις σε ύψιστο συναγερμό. Από αύριο αναμένονται ισχυρές βροχές στα βόρεια. Μουσεία, γυμναστήρια και πολιτιστικά κέντρα λειτουργούν δωρεάν ως καταφύγια δροσιάς.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Δεν έχω αντιαμερικανική στάση ούτε ήμουν υποταγμένη»

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως δεν είναι αντιαμερικανίδα, ούτε υπήρξε ποτέ υποταγμένη, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας της Δύσης. Σχολιάζοντας δηλώσεις του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ανάγκη σαφούς ενημέρωσης και προσοχής.
Ελικόπτερο διάσωσης Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Αγνοείται στη λίμνη Βίκο ο σύζυγος υπουργού

Ο σύζυγος της Ιταλίδας υπουργού Οικογένειας, Λουίτζι Καβαλάρι, αγνοείται στη λίμνη Βίκο, 80 χλμ. από τη Ρώμη, αφού έπεσε από βάρκα όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς βρέθηκε στο νερό.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Η ιταλική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των ΗΠΑ, και υπογραμμίζει τη σημασία της εκεχειρίας και της διαρκούς ειρήνης. Η Ιταλία δηλώνει πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο Αούν επικροτεί τις γαλλοϊταλικές προσπάθειες για νέο συνασπισμό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, χαιρέτισε τις προσπάθειες Γαλλίας και Ιταλίας για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού που θα αντικαταστήσει τη δύναμη του ΟΗΕ, η οποία λήγει το 2026, τονίζοντας τη στήριξη στη σταθερότητα της χώρας.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ιταλία σχεδιάζουν νέο πολυεθνικό συνασπισμό για τον Λίβανο

Η Γαλλία και η Ιταλία σχεδιάζουν τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού μετά τη λήξη της θητείας της FINUL στον Λίβανο τον Δεκέμβριο, με στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας και της ασφάλειας στη χώρα, ανακοίνωσαν Μακρόν και Μελόνι.