Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανίας δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με στόχο την πρόληψη της έλλειψης στέγης, έχει ήδη βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
Εδώ και δεκαετίες, ο 44χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα υποστήριξης αστέγων, εμπνευσμένος από μια επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει με τη μητέρα του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, σε δομή φιλοξενίας αστέγων όταν ήταν 11 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Νταϊάνα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στο Παρίσι.
Το 2023, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δημιούργησε το πρόγραμμα Homewards, με την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της αστεγίας. «Η αστεγία δεν αποτελεί προσωπική αποτυχία. Είναι συστημική αποτυχία. Κι αν συστήματα βοηθούν στη δημιουργία του προβλήματος, συστήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή του», ανέφερε σε ομιλία του στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Crisis, περίπου 300.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους της Βρετανίας, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της κοινωνικής πρόκλησης.
Το πενταετές πρόγραμμα Homewards στοχεύει να αποδείξει πώς η συνδυασμένη υποστήριξη, η χρηματοδότηση και η καθοδήγηση μπορούν να προλάβουν την αστεγία. «Στις έξι περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, διαπιστώνουμε σημάδια αλλαγής», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, εκφράζοντας την επιθυμία του να επεκταθεί η στρατηγική του προγράμματος σε περισσότερες περιοχές.
Τον Μάιο, ο Ουίλιαμ είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διαθέσει μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε για την ανέγερση προσιτών κατοικιών, με στόχο τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η πρωτοβουλία Homewards έχει ήδη δημιουργήσει προσιτές κατοικίες σε διάφορες τοποθεσίες και συνεργάζεται με τράπεζες, όπως η Lloyds Banking Group, για την παροχή στεγαστικών δανείων, καθώς και με επιχειρήσεις όπως η IKEA για τη διευκόλυνση της επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων που αναζητούν εργασία.
Η 28χρονη Τσέλσι Ρόμπινσον, τραγουδίστρια της όπερας από το Νιούπορτ της Ουαλίας, ανέφερε ότι μετά τον θάνατο της μητέρας της η ζωή της κατέρρευσε. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα Homewards και το προσωπικό ενδιαφέρον του πρίγκιπα Ουίλιαμ για την ιστορία της ήταν καθοριστικά για να σταθεί ξανά στα πόδια της. «Με βοήθησε πολύ. Έχω πλέον το δικό μου σπίτι και τη δουλειά μου… είναι απλά καταπληκτικό!», είπε χαρακτηριστικά.