ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τζον Χίλι

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι

Σύγκρουση στην κυβέρνηση Στάρμερ προκαλεί η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι, λόγω διαφωνίας για τις αμυντικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Η παραίτηση ήρθε μετά από δυσχέρειες στο Σχέδιο Επενδύσεων.

Σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ προκαλεί η αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι, ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για το ύψος των αμυντικών δαπανών και τον τρόπο χρηματοδότησης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό, ο Χίλι εκφράζει την έντονη διαφωνία του με το υπουργείο Οικονομικών και την Ντάουνινγκ Στριτ, υποστηρίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες διεθνείς απειλές και να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των βρετανικών δυνάμεων.

Η παραίτηση έρχεται έπειτα από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών για το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Αμυντικών Επενδύσεων, του οποίου η δημοσίευση είχε καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω διαφωνιών για τη χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Χίλι θεωρούσε ότι οι προβλεπόμενοι πόροι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι σχέσεις με τη Ρωσία παραμένουν τεταμένες και το ΝΑΤΟ ζητά από τα κράτη-μέλη μεγαλύτερες αμυντικές επενδύσεις.

Η αποχώρησή του αποτελεί το πρώτο μείζον πλήγμα για την κυβέρνηση Στάρμερ σε επίπεδο κορυφαίων υπουργών και αναμένεται να πυροδοτήσει νέα πολιτική αντιπαράθεση για το κατά πόσο η Βρετανία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις ασφάλειας.

Ο Τζον Χίλι είχε αναλάβει το υπουργείο Άμυνας μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών τον Ιούλιο του 2024 και θεωρούνταν μία από τις πλέον έμπειρες προσωπικότητες της κυβέρνησης σε θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει ανακοινώσει τον διάδοχό του, ενώ αναμένεται επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού εντός της ημέρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νομοσχέδιο ζητά από πρόσφυγες να καλύπτουν μέρος της στέγης

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόσφυγες με επαρκή εισοδήματα θα πρέπει να επιστρέψουν έως 10.000 στερλίνες για στέγαση και επιδόματα, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ εξήγγειλε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά £15 δισ.

Ο Κιρ Στάρμερ παρουσίασε το νέο αμυντικό σχέδιο της Βρετανίας με αύξηση χρηματοδότησης 15 δισ. στερλινών, με στόχο ετήσιες δαπάνες 80 δισ. έως το 2029 και αύξηση αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του καύσωνα στη Βρετανία

Υποχωρεί το κύμα καύσωνα στη Βρετανία, που έφερε ρεκόρ θερμοκρασιών, πιέσεις στο NHS, προβλήματα στις μεταφορές, κλειστά σχολεία και πλήγμα στην οικονομία. Επιστρέφουν οι βροχές, χωρίς να αναμένεται επανάληψη των ακραίων συνθηκών.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία με 36,9 βαθμούς Κελσίου για τρίτη σερι μέρα

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας Ιουνίου, φτάνοντας τους 36,9°C στο Ουάτισαμ του Σάφολκ, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ η ζέστη συνεχίζει να αυξάνεται.