ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο

Βρετανία: Ο Στάρμερ εξήγγειλε αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 15 δισ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, παρουσίασε το νέο αμυντικό σχέδιο της Βρετανίας με αύξηση χρηματοδότησης 15 δισ. στερλινών, με στόχο ετήσιες δαπάνες 80 δισ. έως το 2029 και αύξηση αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε με καθυστέρηση το νέο σχέδιο επενδύσεων στην άμυνα, υποσχόμενος αύξηση 15 δισ. στερλινών στη χρηματοδότηση. Στόχος είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Βρετανίας για τους πολέμους του μέλλοντος, με τον Στάρμερ να χαρακτηρίζει το σχέδιο ως «κληρονομιά» του.

Σε μια από τις τελευταίες σημαντικές πολιτικές του ανακοινώσεις, ο Στάρμερ ανέφερε ότι, έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του νέου υπουργού Άμυνας Νταν Τζάρβις, το σχέδιο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Όπως τόνισε, υπερβαίνει το προηγούμενο έγγραφο που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του προκάτοχου του Τζον Χίλι.

Το νέο αμυντικό πρόγραμμα προβλέπει δαπάνες σχεδόν 80 δισ. στερλινών ετησίως έως το 2029. Ο Στάρμερ σκοπεύει να το παρουσιάσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα στις 7 και 8 Ιουλίου, επιδιώκοντας να δείξει ότι η Βρετανία προχωρά προς την επίτευξη του στόχου αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Καθώς ο Άντι Μπέρναμ αναμένεται να τον διαδεχθεί και να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιουλίου, ο Στάρμερ αναγνώρισε ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να «κτίσουν» πάνω στο σχέδιό του. Παράλληλα, επικριτές υποστηρίζουν ότι η πρόταση, που καθυστέρησε πάνω από εννέα μήνες, είναι «πολύ λίγο και πολύ αργά».

«Όταν ο κόσμος εξοπλίζεται και η επιθετικότητα αυξάνεται, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τον πόλεμο είναι να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο», δήλωσε ο Στάρμερ σε εκδήλωση με αντικείμενο την άμυνα στη νότια Αγγλία. 

«Ο καλύτερος τρόπος να αμυνθούμε είναι να αποτρέψουμε – να έχουμε την ισχύ να κάνουμε τους αντιπάλους μας να σκεφτούν δυο φορές προτού δράσουν. Αυτό είναι που παραδίδουμε».

Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις 5 δισ. στερλινών σε drones και αυτόνομα όπλα, τη δημιουργία ενός υβριδικού Πολεμικού Ναυτικού και την ενίσχυση της φονικότητας του στρατού. 

Παράλληλα, προβλέπεται ενδυνάμωση της πυρηνικής αποτροπής και επιτάχυνση του προγράμματος ανάπτυξης μαχητικού Στελθ νέας γενιάς για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τον Στάρμερ, οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο Ματ Ρόμπερτς, από το συνδικάτο GMB, χαιρέτισε το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι προσφέρει «σταθερότητα σε έναν τομέα που περιστοιχίζεται από αβεβαιότητα».

 Όπως πρόσθεσε, «η πρόκληση τώρα είναι η παραλαβή — οι εργαζόμενοι θα κρίνουν αυτό το σχέδιο από τις πραγματικές θέσεις εργασίας, τις πραγματικές επενδύσεις και τα απτά αποτελέσματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Προϋπολογισμός Άμυνας πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο επενδύσεων για την άμυνα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, που ίσως είναι η τελευταία του διεθνής εμφάνιση πριν την αντικατάστασή του στα μέσα Ιουλίου.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέο καθεστώς και πρόγραμμα THORAX για άμυνα και ασφάλεια

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ανέδειξε τη χρηματοδότηση 48,9 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «ΘΩΡΑΞ», για πλήρες πληροφοριακό σύστημα σε Ένοπλες Δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, ενισχύοντας την εθνική άμυνα.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Κίνδυνος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο drone Λευκάδας

Ο Κώστας Τσουκαλάς καταλόγισε στην κυβέρνηση «επικίνδυνους ακροβατισμούς» για τις δηλώσεις Δένδια για drone στη Λευκάδα και επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει ως εφαρμοσμένα μέτρα που δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Γερμανίας για στρατηγική εταιρική σχέση

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας υπέγραψαν κοινή δήλωση για στρατηγική συνεργασία σε τομείς όπως εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, άμυνα, μετανάστευση, οικονομία, εκπαίδευση και πολιτισμό, εδραιώνοντας τη μακρόχρονη φιλία τους.