ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άγαλμα στο GEM Γκίζας
Το εσωτερικό του Grand Egyptian Museum με εντυπωσιακό άγαλμα και σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Ηλιακή λέμβος Χέοπα: Συντήρηση μπροστά στο κοινό στο νέο Μουσείο

Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα μεταφέρθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο για συντήρηση, όπου θα ανασυντεθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα ξύλινα τεχνούργημα μαζί με άλλη λέμβο της ίδιας εποχής.

Η ηλιακή λέμβος του φαραώ Χέοπα, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο και παλαιότερο ξύλινο τεχνούργημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, μεταφέρθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) για συντήρηση, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 4.000 τετραγωνικών μέτρων στο GEM, Αιγύπτιοι συντηρητές ξεκίνησαν την ανασύνθεση της ταφικής, βασιλικής λέμβου τοποθετώντας την πρώτη από τις 1.650 ξύλινες σανίδες. Στο ίδιο παράρτημα φιλοξενείται και δεύτερη ηλιακή λέμβος της ίδιας εποχής, που εντοπίστηκε το 1987.

Σύμφωνα με τον Ίσα Ζιντάν, γενικό διευθυντή των συντηρητών του GEM, οι δύο λέμβοι αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία από οργανική ύλη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο υπουργός Τουρισμού Σερίφ Φάτι υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα συντήρησης του 21ου αιώνα, τονίζοντας πως το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το μουσείο όσο και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από την Ιαπωνική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας (JICA), που διέθεσε 3,5 εκατομμύρια δολάρια και έστειλε Ιάπωνες ειδικούς για να συνεργαστούν με τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους.

Η λέμβος, κατασκευασμένη από ξύλο κέδρου και ακακίας, ναυπηγήθηκε πριν από περίπου 4.600 χρόνια, επί βασιλείας του φαραώ Χέοπα, γνωστού για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Έχει μήκος περίπου 43,5 μέτρα και ανακαλύφθηκε στη Γκίζα το 1954, ωστόσο οι ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 2011. Ο Ζιντάν σημείωσε ότι οι ξύλινες σανίδες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες λόγω αλλοίωσης από τη ζέστη, γεγονός που καθιστούσε το εγχείρημα δύσκολο για τις αρχαιολογικές αποστολές.

Το GEM προσελκύει κατά μέσο όρο 15.000 επισκέπτες καθημερινά, με ορισμένες ημέρες να καταγράφονται έως και 27.000 επισκέψεις, όπως ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η Αίγυπτος αναμένει αύξηση των τουριστών κατά περίπου 7% το επόμενο έτος, έχοντας ήδη υποδεχθεί περίπου 19 εκατομμύρια τουρίστες φέτος. Μετά τις πολιτικές κρίσεις και την πανδημία, το Κάιρο προσδοκά ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ και απασχολεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για συνέχιση διμερών επαφών

Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι. Συζήτησαν για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και αντάλλαξαν απόψεις για Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Η επιστροφή των ειδωλίων πράξη σεβασμού στην κληρονομιά

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρέδωσε στην αιγυπτιακή πρεσβεία έξι ειδώλια που είχαν εντοπιστεί στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η επιστροφή τους αποτελεί πράξη σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραμερής ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας την Κυριακή στο Κάιρο

Συνάντηση στην Αίγυπτο θα έχουν Κυριακή οι ΥΠΕΞ Πακιστάν, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, για συνομιλίες σχετικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις.
Αεροσκάφοι Mirage 2000
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η 331 Μοίρα της ΠΑ έλαβε μέρος στην άσκηση Tactical Leadership στην Αίγυπτο

Η 331 Μοίρα της 114 ΠΜ συμμετείχε στην άσκηση «Tactical Leadership Programme» στην Αίγυπτο από 9 Μαΐου έως 10 Ιουνίου, με δύο Mirage 2000-5. Συμμετείχαν επίσης αεροπορίες Αιγύπτου, Ινδίας και παρατηρητές από Ισπανία.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ μέσω τηλεφώνου

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, για τη διμερή στρατηγική συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Αν. Μεσόγειο.