ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία

Λονδίνο: Προειδοποίηση Πούτιν μετά τον εντοπισμό ρωσικού πλοίου κοντά στη Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι προειδοποίησε τον Βλ. Πούτιν μετά τον εντοπισμό του ρωσικού πλοίου Yantar κοντά στη Βρετανία, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για στρατιωτική αντίδραση αν χρειαστεί.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, μετά τον εντοπισμό του ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου Yantar κοντά στα βρετανικά ύδατα για δεύτερη φορά μέσα στο έτος.

Ο Χίλι, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε: «Σας βλέπουμε. Γνωρίζουμε τι κάνετε. Και αν το Yantar κατευθυνθεί νότια αυτή την εβδομάδα, είμαστε έτοιμοι». Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν έτοιμες στρατιωτικές επιλογές σε περίπτωση που το πλοίο αλλάξει πορεία.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, το Yantar βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο όριο των βρετανικών υδάτων, βόρεια της Σκοτίας, και φέρεται να χρησιμοποίησε λέιζερ κατά αεροσκαφών της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.

Ο Χίλι χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το Yantar προβαίνει σε τέτοιου είδους δράση εναντίον της RAF. Παράλληλα, δήλωσε ότι τροποποίησε τους κανόνες εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να ενισχυθεί η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του πλοίου στα βρετανικά ύδατα.

Όπως επισήμανε, αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Yantar εισέρχεται στα βρετανικά ύδατα, αποτελώντας μέρος ενός ευρύτερου ρωσικού στόλου που στοχεύει σε υποθαλάσσιες υποδομές της Βρετανίας και των συμμάχων της. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον Χίλι, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ικανοτήτων παρακολούθησης σε καιρό ειρήνης και δολιοφθοράς σε περίοδο πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιανουαρίου, το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εντοπίσει το ίδιο κατασκοπευτικό πλοίο στη Μάγχη και στη συνέχεια στη Βόρεια Θάλασσα, με τον Χίλι να απευθύνει τότε νέα προειδοποίηση προς τη ρωσική πλευρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα διαψεύδει βρετανικές κατηγορίες για απειλή στα υποθαλάσσια δίκτυα

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο διέψευσε ότι τα ρωσικά πλοία απειλούν κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές της Βρετανίας, ενώ το Λονδίνο έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία για να προστατεύσει καλώδια και αγωγούς από ρωσικά υποβρύχια.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η αποχώρηση Στάρμερ δεν αλλάζει τη στάση του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παραίτηση του Κιρ Στάρμερ δεν θα αλλάξει τη «εχθρική στάση» του Λονδίνου προς τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Στάρμερ δεν διαφοροποιήθηκε στη βρετανορωσική πολιτική.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο και ΕΕ θα δράσουν από κοινού για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, αξιοποιώντας «ακινητοποιημένα» περιουσιακά στοιχεία και αναμένοντας πρόοδο στις συζητήσεις με την ΕΕ.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές δυνάμεις σταμάτησαν ρωσικό δεξαμενόπλοιο στη Μάγχη

Βρετανικές ειδικές δυνάμεις ανέκοψαν ρωσικό δεξαμενόπλοιο στη Μάγχη, διακόπτοντας πετρελαϊκά έσοδα προς Ρωσία. Ο Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτούν όσοι στηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία».