Πολύ σκληρή για να πεθαίνει αποδεικνύεται η υπόθεση των υποκλοπών, καθώς πολλαπλά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης μεγάλης επιρροής, όπως η Καθημερινή και τα μέσα του ομίλου Μαρινάκη, επαναφέρουν την υπόθεση στο προσκήνιο, «χτυπώντας» ουσιαστικά τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν διάφορες άβολες για την κυβέρνηση γωνίες της υπόθεσης και ασκείται έντονη κριτική ότι επιχειρείται κουκούλωμα. Από την άλλη πλευρά, η σπάνια σύμπλευση των δυο μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων δημιουργεί μια αίσθηση περί άσκησης πιέσεων στον πρωθυπουργό με ευρύτερη στόχευση. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να αφήσει την υπόθεση οριστικά πίσω, ή αν το φάντασμα των υποκλοπών θα εξακολουθήσει να τη στοιχειώνει.
Φλερτάροντας μια νέα καταστροφή
Την τύχη με το μέρος της είχε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και δε θρηνήσαμε νεκρούς στον ηλεκτρικό σε άλλο ένα περιστατικό ακραίας βίας που εκδηλώθηκε σε ένα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Οι εικόνες με τους κρανοφόρους να σπάνε τα βαγόνια του ηλεκτρικού, όπου μέσα βρίσκονταν δύστυχοι ανυποψίαστοι πολίτες, και να κραυγάζουν για νεκρούς παραπέμπουν στη… Λωρίδα της Γάζας. Η Αστυνομία για άλλη μια φορά απούσα. Δυστυχώς, δεν προκαλεί πια εντύπωση η αδυναμία αντίδρασης, παρά τα απανωτά περιστατικά βίας: η Αστυνομία τεχνολογικά και υπηρεσιακά είναι καθηλωμένο στα αμέριμνα χρόνια της δεκαετίας του 1990, διάσπαρτες είναι οι εστίες διαφθοράς εντός ΕΛΑΣ, οι τοποθετήσεις αξιωματικών γίνεται με κομματικά κριτήρια και ακόμα και στις μέρες μας απαιτείται… πολιτική εντολή για την εφαρμογή των νόμων.
-- Το νέο σοβαρό συμβάν στον ηλεκτρικό, που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα παντού και αποτελεί ένα ακόμα ταρακούνημα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, αξιοκρατίας και ενέσεων επαγγελματισμού στη δημόσια διοίκηση και ειδικά σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, όπως η Αστυνομία.
Το μπούλινγκ Κικίλια
Ήταν άραγε ένδειξη κόπωσης ενός αδύναμου νευρικού συστήματος; Ή μήπως επίδειξη υπουργικής αλαζονείας; Ή μια νευρική αντίδραση σε μια αναφορά για κάτι που ψιθυρίζεται στην κοινωνία και πάτησε τον κάλο του υπουργού; Ο λόγος για την υπεραντίδραση, σε βαθμό πρωτόγονου σωματικού μπούλινγκ, του υπουργού Βασίλη Κικίλια κατά του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε σε «υπουργό – μπασκεμπολίστα». Ο κ. Παπαδημητρίου δεν το ανέφερε υποτιμητικά, ωστόσο ο κ. Κικίλιας το εξέλαβε ως ακραία υποτίμηση αν κρίνουμε από την ακραία αντίδραση. Ο κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε ότι αισθάνθηκε απειλούμενος, ενώ παριστάμενοι μεταφέρουν στη στήλη ότι άνθρωποι του καναλιού επενέβησαν για να συγκρατήσουν τον μαινόμενο υπουργό – πρώην μπασκετμπολίστα, ο οποίος προφανώς βρίσκεται σε μια γενικότερη σύγχυση.
Η ασυμμετρία κοινωνίας - πολιτικής
Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis για τον Κύκλο Ιδεών, σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας. Η απογοήτευση των πολιτών είναι κυρίαρχη, καθώς το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ διατυπώνουν, περίπου στο ίδιο ποσοστό (65%)ένα πολύ ισχυρό αίτημα για αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής προς τις μεταρρυθμίσεις. «Ζούμε σε μια εποχή μειωμένων προσδοκιών, υπάρχει όμως ένα σταθερό κοινωνικό υπόστρωμα δεκτικό σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας και την προσαρμογή σε νέα αξιακά δεδομένα», επισημαίνει ο Κύκλος Ιδεών στην παρουσίαση της έρευνας. Ο Κύκλος Ιδεών διοργανώνει για έβδομη χρονιά, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, το ετήσιο συνέδριό του που εντάσσεται στη σειρά συνεδρίων με τον τίτλο «Η Ελλάδα Μετά». Το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VII» θα διεξαχθεί 5-7 Νοεμβρίου 2023, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», με γενικό θέμα: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα.
Εκδήλωση προς την τιμήν του Κ. Σημίτη
Δύο δεκαετίες μετά την αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από τα πολιτικά πράγματα, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώνεται σήμερα για να συζητηθεί το έργο και οι παρακαταθήκες του. Την εκδήλωση, που θα είναι ανοικτή στο κοινό, οργανώνουν σήμερα στις 19:00 το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία της προέδρου του Δικτύου, Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Παν/μίου κ. Γιάννη Βούλγαρη και τον Πρέσβη Επί Τιμή κ. Αριστείδη Αγαθοκλή με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα. Χαιρετισμό θα πραγματοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.
Πώς το ΔΕΗ – Κωτσόβολος επηρεάζει Ήρων και Φυσικό Αέριο
Εάν υπάρχουν δύο εταιρείες που ψάχνουν περισσότερο την επόμενη ημέρα της εξαγοράς της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ από τις ίδιες αυτές δεν είναι άλλες από την ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Φυσικό Αέριο Αττικής. Οι δύο τελευταίες έχουν στρατηγική συνεργασία με την Κωτσόβολο καθώς ο τελευταίος προωθεί προγράμματα τους μέσα από τα καταστήματα του. Οι πληροφορίες της στήλης θέλουν να μην υπάρχουν απότομες κινήσεις όπως είχε γίνει με την εξαγορά της Γερμανός από τον ΟΤΕ, όπου μέσα σε ένα βράδυ «πετάχτηκαν έξω» Wind και Vodafone. Οι διοικήσεις όμως τόσο της ΗΡΩΝ όσο και του Φυσικού Αερίου γνωρίζουν πλέον ότι δεν θα «κόπτονται» από εδώ και εμπρός οι υπάλληλοι της Κωτσόβολος να πουλήσουν προγράμματα τους, καθώς τον πρώτο λόγο λογικά θα έχει η ΔΕΗ, οπότε εξετάζουν τα επόμενα βήματα τους.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης και η Intralot
Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες με τη δεύτερη πετυχημένη αύξηση της Intralot και η μετοχή θα βγει από την επιτήρηση καλό θα ήταν να επισημανθούν δύο - τρία πράγματα για την εταιρεία. Αυτές τις ημέρες πολλοί αποθεώνουν τον Σωκράτη Κόκκαλη για το διαφαινόμενο turn around story της εταιρείας και σε ως ένα βαθμό έχουν δίκιο γιατί έβαλε λεφτά από την προσωπική του περιουσία για να στηρίξει την Intralot αλλά και γιατί συμφώνησε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής - ο αμερικανοκορεάτης Κιμ- χάνοντας έτσι τη θέση του μεγαλομετόχου. Ο Σωκράτης Κόκκαλης όμως ήταν ο κύριος υπαίτιος για να βρεθεί η εταιρεία σε δεινή θέση με τις άστοχες επιλογές που έκανε στη διοίκηση της εταιρείας από το 2014 και μετά.
-- Το 2014 ο Σ. Κόκκαλης άλλαξε την πετυχημένη διοίκηση επειδή χάθηκε το μεγάλο συμβόλαιο με τον ΟΠΑΠ αλλά γνώριζε και ο ίδιος πως οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΠΑΠ είχαν ήδη συμφωνήσει πριν πάρουν στα χέρια τους τον οργανισμό ότι θα σταματούσαν τη συνεργασία με την Intralot, ανεξάρτητα από το ποιος βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας. Η νέα διοίκηση δεν τα πήγε και τόσο καλά. Ανέλαβε μια εταιρεία με τζίρο 1,9 δισ. το 2015 και το 2020 την παρέδωσε με τζίρο 364 εκατ. ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητικά ίδια κεφάλαια, δάνεια 750 εκατ. ευρώ -μέσω δύο ομολογιακών δανείων 500 εκατ. και 250 εκατ.- και τη μετοχή στην επιτήρηση. Όλο αυτό το διάστημα o Σ. Κόκκαλης παρακολουθούσε την εταιρεία να απαξιώνεται και αποφάσισε να επανέλθει ο ίδιος στη διοίκηση απομακρύνοντας το management, όταν το 2019 η Intralot έχασε το συμβόλαιο που είχε η θυγατρική της στην Τουρκία.
-- Ακολούθησε όντως μια δύσκολη τριετία με σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για «κούρεμα» των δανείων, βρέθηκε ο στρατηγικός επενδυτής και μέσω των δύο αυξήσεων κεφαλαίων και την αναδιάρθρωση των δανείων που ακολουθεί η Intralot εισέρχεται με στέρεες βάσεις σε έναν ενάρετο κύκλο με «ναυαρχίδα» τη θυγατρική στις ΗΠΑ που «παράγει» υψηλά EBITDA. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πιστώνεται την ανάκαμψη της εταιρείας αλλά και τη στήριξη που έδωσε στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Χρυσόστομο Σφάτο -από τα παλαιότερα και ικανότερα στελέχη του ομίλου- για το day to day management. Επίσης, πιστώνεται και την επιλογή του Γιάννη Παπαβασιλείου ως οικονομικού συμβούλου της διοίκησης που «έτρεξε» το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης της Intralot.
Οι ζημιές της Νάξου του Κορρέ
Δεν τα πήγε και ιδιαίτερα καλά η προσωπική προσπάθεια του Γιώργου Κορρέ μετά από την πώληση της Korres. Η Naxos Apothecary, περισσότερο γνωστή από το κατάστημα στην Κολοκοτρώνη, πίσω από την Παλαιά Βουλή, εμφάνισε μειωμένες πωλήσεις (470 χιλ. ευρώ) σε σχέση με το 2021 (515 χιλ. ευρώ) ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων η εταιρεία εμφάνισε ζημιές (-103 χιλ. ευρώ) έναντι οριακών κερδών (12,8 χιλ. ευρώ) το 2021. Αντίθετα θετική είναι η εικόνα από το εστιατόριο που λειτουργεί στην Νάξο. Με σύμμαχο τον τουρισμό το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 104 χιλ. ευρώ έναντι μόλις 18,2 χιλ. ευρώ το 2021.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.