ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Οι «ανεύθυνοι» του ΟΣΕ, η μαγεμένη Λαγκάρντ και η ανάκριση Χαρδούβελη στη Moody's

Η τέχνη της μετάθεσης ευθυνών για την τραγική κατάσταση στα τρένα, ο ενθουσιασμός της προέδρου της ΕΚΤ με την Ελλάδα και το ευχαριστώ στον Γ. Στουρνάρα, η ανάκριση Χαρδούβελη στη Moody's, το ρεύμα από ΑΠΕ και τα τα Lili Drogerie.

Στον ελληνικό δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, έχει καλλιεργηθεί από δεκαετίες μια μοναδική τέχνη, που εξασφαλίζει το προνόμιο της ατιμωρησίας στους λειτουργούς: είναι η τέχνη της μετάθεσης ευθυνών. Ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας και ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Σπηλιόπουλος, είναι οι δύο άνθρωποι που διοικούν τον οργανισμό σιδηροδρόμων, ο οποίος έχει, με τη σειρά του, σύμφωνα με τον νόμο, την ευθύνη της διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου, στις ράγες του οποίου βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη πορεία δύο συρμοί και σημειώθηκε η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Όταν κλήθηκαν στον ανακριτή να απολογηθούν, οι δύο άνδρες πέταξαν την ευθύνη… χιλιόμετρα μακριά: ισχυρίστηκαν ότι για όλα έφταιξε η ΕΡΓΟΣΕ, που ως γνωστόν καθυστέρησε απελπιστικά να υλοποιήσει τη διαβόητη σύμβαση 717 για σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Σύμφωνα με αυτή την υπερασπιστική γραμμή, αφού δεν υπήρχε υπερσύγχρονο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, ο ΟΣΕ δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για ό,τι μπορεί να συνέβαινε στο δίκτυό του. Θα πει κάποιος ότι αυτή είναι μια εντελώς γελοία υπερασπιστική γραμμή, που δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από ένα δικαστήριο. Λάθος: η μαγεία στην τέχνη της μετάθεσης ευθυνών δεν έγκειται στο να πειστούμε ότι κάποιος δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για όσα συνέβησαν «στη βάρδιά του». Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν αμφιβολίες, να θολώσουν τα νερά. Και όπως γνωρίζουμε, όταν υπάρχουν αμφιβολίες, αυτές πάντα λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου και, κατά κανόνα, οδηγούν στην απαλλαγή του. Παλιά και δοκιμασμένη τέχνη, που ποτέ δεν χάνει την αξία της…

-- Στα πολλά εξωφρενικά που έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία των Τεμπών είναι η παντελής αδιαφορία των ανευθυνο – υπευθύνων για τη συντήρηση και διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών. Οι υποδομές αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς συντήρηση, κατά παράβαση του κανονισμού κυκλοφορίας που είχε καταρτίσει ο ΟΣΕ. Γιατί; Διότι, σκέφτηκαν, αφού θα γίνει νέα υποδομή (κάποια στιγμή…) γιατί να ασχολούμαστε με την υπάρχουσα… Σαν να λέμε ότι στον κεντρικό ανελκυστήρα ενός μεγάλου κτιρίου, τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες άτομα, διακόπτουμε τη συντήρηση διότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εγκατασταθεί νέος…

-- Εδώ φυσικά μεγάλες είναι οι ευθύνες της ρυθμιστικής αρχής, της ΡΑΣ, η οποία θα έπρεπε να έχει παρέμβει προ πολλού και να ρίξει καμπάνες για τις καθυστερήσεις.

-- Και ένα τελευταίο σχόλιο: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΡΓΟΣΕ είχε μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση. Όμως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, για την εξωφρενική καθυστέρηση των… 400 ημερών κατά την τελευταία διετία οι ευθύνες του ΟΣΕ είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς δεν παρείχε το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες δοκιμές για τη λειτουργία του έργου.


Η μαγεμένη Κριστίν Λαγκάρντ

Δυσκολεύτηκε -και δεν τα κατάφερε, τελικά- να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σύντομη παραμονή της στην Αθήνα, με τον Γιάννη Στουρνάρα σε ρόλο αμφιτρύωνα της διήμερης συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ. Στη συνέντευξη Τύπου, όπου συνήθως το κλίμα είναι αυστηρό και τεχνοκρατικό, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την «εξαιρετική φιλοξενία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ελληνικό λαό», ενώ το πήγε και λίγο πιο μακριά, λέγοντας ότι αυτή η φιλοξενία αποδεικνύει πως η Ελλάδα μπορεί να αναλαμβάνει οργανωτικές ευθύνες. Και κατέληξε λέγοντας «Ευχαριστώ» στα ελληνικά στον Γιάννη Στουρνάρα, με τη χαριτωμένη προφορά ενός γαλλόφωνου που προσπαθεί να αρθρώσει μια ελληνική λέξη. Δεν ήταν, όμως, ενθουσιασμένη μόνο με τη φιλοξενία, αλλά για όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα, περίπου μια δεκαετία από την εποχή όπου, ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ πάσχιζε να φέρει τη χώρα στα μέτρα των μνημονίων. Τόνισε ότι πλέον τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά στα προγράμματα της ΕΚΤ χωρίς να χρειάζονται ειδικές εξαιρέσεις, αφού η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, και στάθηκε με έμφαση στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε ως Έλληνες μετά από όλα αυτά είναι… “Merci madame”.

-- Είχε και ένα προσωπικό τόνο η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε, τώρα που έφτασε στα μέσα της θητείας της, αν για κάτι μετανιώνει. Και απάντησε με τους στίχους από το παλιό τραγούδι της Εντίθ Πιαφ: «Non, je ne regrette rien».


Κυριαρχία των ΑΠΕ

Για πρώτη φορά σε επίπεδο εννεαμήνου, οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας στην ελληνική αγορά. Καλύπτουν πλέον το 41% της κάλυψης των αναγκών, όταν πέρυσι βρίσκονταν στο 36% και δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το φυσικό αέριο (38%), το οποίο έχει περάσει φέτος στην δεύτερη θέση και δέκα ποσοστιαίες μονάδες (31%) πίσω από τις ΑΠΕ. Τα σχέδια που προωθούνται για την αποθήκευση μέσω μπαταριών σε συνδυασμό με το οργασμό νέων τοποθετήσεων φωτοβολταϊκών και αιολικών δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου οι ΑΠΕ να γίνουν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος λιγνίτης στο εννεάμηνο του 2023 έπεσε σε μονοψήφιο μερίδιο (9%) από το 11% που βρισκόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 


Ο Γκ. Χαρδούβελης ανακρίνει τη Moody's

Μια λίαν ενδιαφέρουσα ερώτηση έθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, στον Managing Director της Moody’s, Dr Colin Ellis. Ο κ. Χαρδούβελης ρώτησε τον κ. Ellis με τον οποίο βρέθηκε στο ίδιο πάνελ κατά τη διάρκειας εκδήλωσης στο συνέδριο του Economist, γιατί η Moody’s έχει αργήσει να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα αλλά και γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ και στην Κύπρο, περίπου πέντε χρόνια μετά από τους άλλους οίκος αξιολόγησης. Ο Managing Director της Moody’s απάντησε μάλλον πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, σημειώνοντας ότι μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 - 2009 η Moodys άλλαξε την πολιτική της και πλέον απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος πριν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Ή για να το πούμε πιο... ελληνικά όποιος καεί με το χυλό φυσάει και το γιαούρτι.


Προελαύνουν τα Lili Drogerie

Με σταθερά βήματα και αθόρυβα συνεχίζει να επεκτείνεται η σέρβικη αλυσίδα καλλυντικών και παραφαρμακευτικών Lili Drogerie. Πριν λίγες ημέρες εγκαινίασε το 14ο κατάστημα της στο Πειραιά ενώ έχει στα σκαριά τουλάχιστον δύο για τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σημαντικό προορισμό της στην ζώνη του ευρώ και η μητρική φαίνεται να στηρίζει αναφανδόν. Στα πλαίσια αυτά κάλυψε άμεσα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ που αποφάσισε πριν από ένα μήνα η Γενική Συνέλευση των μετόχων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ρομποτάκια του ντιμπέιτ, αίτημα για… ΑΤΑ σε Λαγκάρντ και τα δάνεια σε ελβετικό

Τρακαρισμένοι αρχηγοί σε ανούσιους μονολόγους, οι δυσάρεστες επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι μάλλον υπερβολικές απαιτήσεις των εργαζομένων της ΕΚΤ, ο νέος CEO της Fourlis, η ανακαίνιση και το… τρενάκι για τις μετακινήσεις επιχειρηματία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σπόντες Στουρνάρα στις τράπεζες, η ανοσία των καταθετών και η εγωιστική αλληλεγγύη

Οι επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ για την ποιότητα της κερδοφορίας των τραπεζών, οι μεγάλες ψυχολογικές αντοχές των εγχώριων καταθετών, οι προσδοκίες για τερματισμό της ανόδου των επιτοκίων, οι περιπέτειες Μακρόν με το ασφαλιστικό και η ελληνική εμπειρία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το εθνικό lobbying για το investment grade, «Τσαμάζ 2024» και τα διλήμματα της ΕΚΤ

Η ιδέα της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος - ΟΔΔΗΧ και τράπεζων για την επενδυτική βαθμίδα, η επιτυχία Τσαμάζ και το μελανό σημείο και η έξοδος της ΕΚΤ από το έκτακτο καθεστώς νομισματικής πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.