Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Aegean στο πρώτο τρίμηνο -τα βασικά μεγέθη της εταιρείας είναι τα καλύτερα στην ιστορία της- επιβεβαιώνουν το τέλος της μεγάλης περιπέτειας που πυροδότησε η πανδημία. Η εταιρεία, μια από τις καλύτερες εταιρείες της χώρας, κατάφερε να σταθεί όρθια, να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα και τώρα να επανέλθει δριμύτερη εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την τουριστική άνθηση της χώρας. Όμως, αυτό το happy end έχει έναν μεγάλο αφανή ήρωα: τον φορολογούμενο και το Ελληνικό Δημόσιο. Διότι χωρίς την γενναιόδωρη ενίσχυση της Aegean από τον ταλαίπωρο φορολογούμενο η καλή εταιρία θα ανέκαμπτε μεν μετά την πανδημία αλλά με άλλους μετόχους. Η εταιρεία έλαβε 150 εκατ. ευρώ δάνειο που δόθηκε με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και επιπλέον επιχορήγηση 120 εκατ. ευρώ για την οποία το Δημόσιο έλαβε warrants (τα οποία ωστόσο η εταιρία μπορεί να εξαγοράσει με εξαιρετικά προνομιακούς όρους –κάτι και που θα πράξει αρχής γενομένης από το καλοκαίρι). Και δεν ήταν μόνο αυτά. Η Aegean έκανε χρήση των κρατικών προγραμμάτων Αναστολή και Συν-Εργασία, εντάσσοντας στο πρώτο πρόγραμμα το 70% του ανθρώπινου δυναμικού της (για την περίοδο Απριλίου – Μάϊου 2020) και κατόπιν στο Συν – Εργασία το 55% με 70% των εργαζομένων της (Ιούνιος – Δεκέμβριος 2020), με το κράτος να πληρώνει τους μισθούς, και την εταιρία να επιτυγχάνει μείωση κόστους προσωπικού κατά 42%. Μάλιστα, η Aegean ήταν διπλά τυχερή, καθώς το πρόγραμμα Συν – Εργασία δεν είχε όριο μισθού στην κάλυψη επιτρέποντας στην εταιρεία να εντάξει τους υψηλά αμειβόμενους πιλότους και μηχανικούς αεροσκαφών στο πρόγραμμα.
-- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας έπρεπε να στηριχθεί σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολή περίοδο της πανδημίας. Εκεί που ίσως υπάρχουν περιθώρια για κριτική είναι ότι η κρατική βοήθεια παραήταν γενναιόδωρη, με την επιλογή της κυβέρνησης να λάβει εξαγοράσιμα warrants αντί μετοχών που έλαβαν άλλα κράτη σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης κρατικής βοήθειας.
-- Συνεχίζεται κανονικότατα το σίριαλ της Aegean Baltic Bank και, παρά τις προσδοκίες και την κινητικότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον ορίζοντα. Όπως μεταφέρουν στη στήλη πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση παραμένουμε σε φάση ανταλλαγής προτάσεων –για να μην πούμε ιδεών- μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών. Και για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι μεταξύ των κ.κ. Τσάκου και Μυστακίδη.
-- Ο όμιλος Viohalco υπέγραψε με τη ΔΕΗ 10ετες «πράσινο» διμερές συμβόλαιο (PPA) προμήθειας ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, συμβόλαιο παραγωγού, καθώς την προμήθεια προς τον βιομηχανικό όμιλο θα την αναλάβει η ΗΡΩΝ, καθώς η ΔΕΗ προσπαθεί να μειώσει το μερίδιο που ελέγχει στην προμήθεια. Η παλαιά σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της Viohalco έληξε στο τέλος του 2022. Η νέα σύμβαση περιλαμβάνει και τα 15 εργοστάσια του ομίλου στη μεσαία και υψηλή τάση. Το συμβόλαιο προβλέπει την αγορά ρεύματος 1.200.000 MW σε ετήσια βάση. Τα πρώτα δύο χρόνια, η ΔΕΗ θα προμηθεύει τον όμιλο με ρεύμα που θα παράγεται είτε με φυσικό αέριο, είτε με λιγνίτη, είτε με υδροηλεκτρικά. Τα επόμενα οκτώ χρόνια η παραγωγή του ρεύματος που θα αγοράζει η Viohalco από τη ΔΕΗ θα προέρχεται αμιγώς από φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε ετήσια βάση ο όμιλος Viohalco με τα σημερινά δεδομένα έχει ανάγκες για 1.400.000 MW. Aυτά τα 200.000 MW που λείπουν ο όμιλος θα τα εξασφαλίσει με άλλα PPA's από διαφορετικούς παραγωγούς, δίνοντας έμφαση σε ρεύμα παραγόμενο από αιολικά πάρκα.
-- Ο επόμενος όμιλος που θα επιδιώξει την υπογραφή PPA είναι ο όμιλος Τιτάν, το συμβόλαιο του οποίου με τη ΔΕΗ λήγει τον επόμενο μήνα. Με τις συμφωνίες αυτές, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ουσιαστικά αντισταθμίζουν τον κίνδυνο για τα ενεργειακά κόστη τους και, σε περιόδους όπως αυτή του 2022 με την ενεργειακή κρίση να εκτοξεύει τις τιμές, βγαίνουν σημαντικά κερδισμένες. Φέτος, οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά. Το φυσικό αέριο υποχώρησε στα 31 ευρώ η μεγαβατώρα και το ρεύμα μεταξύ 120-130 ευρώ η μεγαβατώρα.
Όσον αφορά στο ρεύμα, οι ελληνικές βιομηχανίες παραμένουν μη ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπου οι χώρες τους εξακολουθούν να δίνουν επιδοτήσεις -στην Ελλάδα σταμάτησαν το Φεβρουάριο- με αποτέλεσμα να πληρώνουν τη μεγαβατώρα προς 80 ευρώ.
-- Μπορεί τα ξενοδοχεία να τα έχουμε συνδέσει με την διαμονή όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο τομέας της εστίασης, μαζί με αυτό των εκδηλώσεων, μπορεί να φτάσουν στα καλά ή στα κεντρικά ξενοδοχεία έως και το 50% του τζίρου. Στη ΛΑΜΨΑ το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, μάλιστα την περίοδο της πανδημίας όταν λόγω των απαγορεύσεων οι θαμώνες του Grande Bretagne δεν μπορούσαν να το επισκεφτούν, τους θύμιζαν κάτι από τα branch που απολάμβαναν στις σάλες του ξενοδοχείου στέλνοντας τους τις παρασκευές της κουζίνας του με ταξί στα σπίτια τους. Τη δυναμική αυτή του τομέα εστίασης του ομίλου θέλει να αναδείξει περαιτέρω η ΛΑΜΨΑ, η οποία σύστησε πριν από λίγες ημέρες την Αθηναϊκή Επισιτιστική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχεία.
-- Ένα σχετικό μούδιασμα επικρατεί σε Μύκονο και Σαντορίνη για την τουριστική κίνηση του Μαΐου που δείχνει να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά. Σε αντίθεση με την Αθήνα, που όλα δείχνουν ότι τον τρέχοντα μήνα θα έχει ρεκόρ επισκεπτών, στα πλέον τουριστικά κυκλαδονήσια η απογοήτευση περισσεύει. Κάποιοι θεωρούν ότι η πτώση οφείλεται στον χαμηλότερο αριθμό πτήσεων ή στις καιρικές συνθήκες που δεν είναι και οι καλύτερες για την εποχή. Αυτό όμως που μετέφερε ξενοδόχος στη στήλη είναι ότι η προσμονή για ρεκόρ φέτος είχε οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις να ανοίξουν από τον Απρίλιο φέτος, με αποτέλεσμα τα διατιθέμενα δωμάτια –τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε AirBnB– να είναι … δεκαπλάσια σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα και οι τιμές να πέσουν και όλοι λίγο πολύ να μπαίνουν μέσα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.