ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Τα ρομποτάκια του ντιμπέιτ, αίτημα για… ΑΤΑ σε Λαγκάρντ και τα δάνεια σε ελβετικό

Τρακαρισμένοι αρχηγοί σε ανούσιους μονολόγους, οι δυσάρεστες επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι μάλλον υπερβολικές απαιτήσεις των εργαζομένων της ΕΚΤ, ο νέος CEO της Fourlis, η ανακαίνιση και το… τρενάκι για τις μετακινήσεις επιχειρηματία.

Από μια άποψη, είχε κάποιο ενδιαφέρον η χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών: έδειξε πώς έξι άνθρωποι μπορούν να φέρονται μη ανθρώπινα, σαν ρομποτάκια. Δεκατρείς άνθρωποι στην πραγματικότητα, καθώς και οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι (με μια - δυο εξαιρέσεις) μόνο φυσικότητα και άνεση δεν μετέδιδαν. Όσο για τους πολιτικούς αρχηγούς, αγέλαστοι, αμήχανοι, αγχωμένοι, τρακαρισμένοι, με μόνη αγωνία πώς να αποφύγουν κακοτοπιές. Και μια ψυχρότητα να κυριαρχεί στον χώρο και να μεταδίδεται από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Έξι ξένοι να μιλούν για διαφορετικά πράγματα. Δεν θα μπορούσε ασφαλώς να είναι διαφορετικό το ντιμπέιτ, δεδομένης της ακραίας πόλωσης και ενός οπαδισμού που έχει καταλάβει την πολιτική ζωή.

-- Αλήθεια τι νόημα είχε το χθεσινό ντιμπέιτ; Πόσο βοήθησαν τους ψηφοφόρους οι παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών όπου ο καθένας έλεγε ότι ήθελε, χρησιμοποιώντας μάλιστα ορισμένοι πολλές ανακρίβειες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντίκρουσης; Δυστυχώς μόνον έτσι με μια συζήτηση, που δεν ήταν συζήτηση, θα μπορούσε να διεξαχθεί κάπως πολιτισμένα διάλογος μεταξύ των κομμάτων στη χώρα μας.

-- Σημειώνουμε, έτσι για την ιστορία, ότι η «συζήτηση» αναλώθηκε στα μεγάλα θέματα, τα ελληνοτουρκικά, τους θεσμούς, την υγεία πολύ γενικά και πολύ αόριστα. Εν ολίγοις ο κάθε αρχηγός έλεγε ότι ήθελε χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντίκρουσης. Καμία συζήτηση για τα μικρά, τα καθημερινά: τις απαράδεκτες συγκοινωνίες με τις οποίες πολλοί εργαζόμενοι πάνε στις δουλειές τους, την κίνηση στους δρόμους, τους νεκρούς καθημερινά στους δρόμους από τροχαία, την αδυναμία δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, το κατόρθωμα να είμαστε πάνω από δέκα χρόνια χωρίς επενδυτική βαθμίδα, την παραπαιδεία, τη φοροδιαφυγή, το χάος στη δημόσια διοίκηση κλπ. Αλλά είπαμε, είμαστε γεννημένοι για τα μεγάλα.

-- Το ότι θα βλέπαμε οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία του 2015 τον Γιάνη Βαρουφάκη να μας κάνει διαλέξεις, αερολογώντας δίχως αντίπαλο πραγματικά είναι εντυπωσιακό! Και πολλά μπράβο αξίζουν όχι μόνο στον ίδιο αλλα ευρύτερα στο πολιτικό προσωπικό.  

-- Τα αυτονόητα πάντως μας υπενθύμισε χθες σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν έχουμε πάρει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Δεν έχουμε πετύχει ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα κυκλικά διορθωμένο 2% του ΑΕΠ για να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Επομένως, δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά». Και υπενθύμισε ορισμένα επίσης κρίσιμα ζητήματα τα οποία επίσης βρίσκονται εκτός πολιτικής ατζέντας: «Επίσης έχουμε μείνει πίσω στον εκσυγχρονισμό των δομών του δημόσιου τομέα. Έχουμε καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό για την οικονομία είναι αρνητικό. Δεν έχουμε ακόμα Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο του δημόσιου τομέα, αλλά και των δημοσίων επιχειρήσεων. Έχουμε έντονες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας».

-- Αν θελήσει κανείς να εντοπίσει τους πιο προνομιούχους υπαλλήλους στην Ευρώπη, δεν θα χρειαστεί να κάνει μεγάλο κόπο: αρκεί να κοιτάξει στον πύργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Και κατά τεκμήριο πρόκειται για άτομα που γνωρίζουν ή καταλαβαίνουν οικονομικά. Γεγονός που προκαλεί διπλή έκπληξη το οτι ζητούν από την Κριστίν Λαγκάρντ κάτι σαν την... ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), που είχαμε γνωρίσει στην Ελλάδα στα χρόνια του Α. Παπανδρέου. Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι θα φτάσουν ως τα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Προς τι όλα αυτά; Επειδή πήραν «μόνο» 4% αύξηση στις αρχές του χρόνου, ενώ ο πληθωρισμός το 2022 ξεπέρασε το 8% και έχουν υποστεί μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Προτείνουν, λοιπόν, έναν ημιαυτόματο μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών τους, ώστε σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού να μην γίνονται φτωχότεροι. Για να δείξουν, μάλιστα, πόσο αδικούνται από την ανάλγητη εργοδοσία, υπογραμμίζουν ότι η άλλη κάστα ακριβοπληρωμένων δημόσιων λειτουργών, οι υπάλληλοι της Κομισιόν, πήραν αύξηση 6,9%. Μπροστά στη διεκδικητικότητα των... αδικημένων, η διοίκηση της ΕΚΤ άρχισε διαδικασία επανεξέτασης των αμοιβών και όταν τελειώσει θα δούμε τι παραπάνω θα δοθεί. Αν ικανοποιηθεί, πάντως, το αίτημα για ημιαυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ξαναβγεί η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες να προτρέψουν όλους εμάς τους υπόλοιπους να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις αμοιβών για να μην μπει η ευρωζώνη σε φαύλο κύκλο πληθωρισμού.

-- Ο Δημήτρης Βαλαχής θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαϊου. Ο Απόστολος Πεταλάς αποχωρεί από τη θέση του CEO μετά από 17 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης του ομίλου και θα παραμείνει στον όμιλο ως σύμβουλος διοίκησης. Ο κ. Βαλαχής είναι ένα έμπειρο στέλεχος με καριέρα σε μεγάλες επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων ήταν στέλεχος της Global Finance, ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί ο εθνικός πρωταθλητής στα ψάρια με την συγχώνευση Ανδρομέδας, Νηρέα, Σελόντα και Περσέα, έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ ενώ τελευταία ήταν CEO στη Frutenco, εταιρεία holding με συμμετοχές σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

-- Ελπίδες χωρίς αντίκρισμα πούλησαν χθες ορισμένα δημοσιεύματα στους «καμένους» δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, τραβώντας από τα… μαλλιά μια γνωστή υπόθεση που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αφορά τους Πολωνούς δανειολήπτες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τον Ιούνιο και πιθανότατα θα είναι θετική για τους δανειολήπτες -προσοχή, όμως: για του Πολωνούς δανειολήπτες-, αφού από τον Φεβρουάριο υπάρχει εισήγηση να γίνει δεκτό το αίτημά τους να αποζημιώνονται από τις τράπεζες, όταν κρίνεται από δικαστήριο ότι ήταν καταχρηστική και άκυρη η σύμβαση δανεισμού τους. Όλα αυτά τα ευχάριστα, όμως, δεν έχουν την παραμικρή εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι είναι νόμιμη η ρήτρα για την εξόφληση των δανείων με βάση την τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού με το ευρώ, ενώ την ορθότητα αυτής της απόφασης επιβεβαίωσε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Άρα, δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης συμβάσεων ούτε, πολύ περισσότερο, αποζημίωσης των δανειοληπτών στην Ελλάδα, ό,τι και αν κρίνει για τους Πολωνούς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και για να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα τη διαφορά Πολωνίας και Ελλάδας στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, αρκεί η αναφορά σε ένα ποσοστό: για το 97% των υποθέσεων, στην Πολωνία, που έφτασαν στα δικαστήρια, εκδόθηκαν αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών. Στην Ελλάδα εκδόθηκαν ορισμένες αποφάσεις υπέρ τους, οι οποίες όμως κόπηκαν «μαχαίρι» μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

-- Μια πανάκριβη ανακαίνιση εσωτερικού χώρου (interior design) σε πολυτελέστατη βίλα στα βόρεια προάστια βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιοκτήτης, ένας γνωστός επιχειρηματίας με εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η είδηση βέβαια δεν είναι η ανακαίνιση, αφού όποιος έχει την οικονομική άνεση μπορεί να χαίρεται τα λεφτά του όπως αγαπά. Η είδηση είναι ότι οι εξωτερικοί χώροι της βίλας είναι τόσο μεγάλοι που ο επιχειρηματίας και οι δικοί του άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα ..τρενάκι για τις μετακινήσεις τους εντός του οικοπέδου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απώλεια Γ. Προβόπουλου, τι δείχνει το poll of polls και φρέσκο χρήμα σε ΜμΕ

Ο θάνατος του Γ. Προβόπουλου και η αναγνώριση του ρόλου του στην κρίση, χαμόγελα στη ΝΔ από το poll of polls του politico, το νέο λογότυπο της Πειραιώς, Motor Oil Vs ΕΛΠΕ, έρχεται χρήμα στις μικρομεσαίες, η ηλεκτρονική πληρωμή κλήσεων και οι φωνές του Εμ. Μακρόν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «ανεύθυνοι» του ΟΣΕ, η μαγεμένη Λαγκάρντ και η ανάκριση Χαρδούβελη στη Moody's

Η τέχνη της μετάθεσης ευθυνών για την τραγική κατάσταση στα τρένα, ο ενθουσιασμός της προέδρου της ΕΚΤ με την Ελλάδα και το ευχαριστώ στον Γ. Στουρνάρα, η ανάκριση Χαρδούβελη στη Moody's, το ρεύμα από ΑΠΕ και τα τα Lili Drogerie.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μετανάστες και εργατικά χέρια, τα θεραπευμένα «κόκκινα» και η απόδοση του ΑΔΜΗΕ

Παρέμβαση Στουρνάρα για τη διασύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, η win – win κίνηση για τράπεζες, servicers και δανειολήπτες, ο καύσωνας «έκαψε» και τις εκπτώσεις, οι αγγελίες στο ΓΕΜΗ και ο ρωσικός έρωτας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης και η Νεφέλη Μέγκ, το ρεκόρ επενδύσεων και οι αργίες στις αγορές

Πώς ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις στη συνέντευξη με τη νεαρή ποντκάστερ, πού οφείλεται το ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις, η κυριακάτικη τρικυμία για το κόμμα Κασιδιάρη και η κυβερνητική συλλογιστική για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σπόντες Στουρνάρα στις τράπεζες, η ανοσία των καταθετών και η εγωιστική αλληλεγγύη

Οι επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ για την ποιότητα της κερδοφορίας των τραπεζών, οι μεγάλες ψυχολογικές αντοχές των εγχώριων καταθετών, οι προσδοκίες για τερματισμό της ανόδου των επιτοκίων, οι περιπέτειες Μακρόν με το ασφαλιστικό και η ελληνική εμπειρία.