Έξι 15χρονοι μαθητές ιδιωτικού σχολείου έδερναν συνομήλικο συμμαθητή τους και, επιπλέον, τον έδεσαν με πετονιά από τον λαιμό σε καρέκλα. Οι έξι ανήλικοι συνελήφθησαν, σχηματίστηκε εις βάρος τους δικογραφία και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα. Ίσως να ζήτησαν συγγνώμη, να είπαν ότι δεν το ήθελαν – όλα αυτά ήταν κάτι σαν παιχνίδι! Ίσως να ήταν υπερβολικό να τεθούν υπό κράτηση, όμως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αξιολογήσει τελικά η Δικαιοσύνη αυτή τη βίαιη, εγκληματική συμπεριφορά: θα επιβληθούν κάποιες σοβαρές ποινές, αντίστοιχες με τη σοβαρότητα του αδικήματος, ή θα επικρατήσει το γνωστό «παιδιά είναι»; Δυστυχώς, με βάση τα βίντεο που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά, με ανήλικους που δέρνουν σαν επαγγελματίες συμμαθητές τους και τις συμμορίες ανηλίκων που έχουν απλωθεί παντού στην Αθήνα φαίνεται ότι δεν θα αργήσουμε να θρηνήσουμε και νεκρούς, γι' αυτό είναι ώρα να πάρουν σοβαρά οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές την υπόθεση της νεανικής εγκληματικότητας.
-- Την περασμένη Παρασκευή, σε κεντρικότατο δρόμο του Χαλανδρίου, είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιτσιρικαρίας έξω από κατάστημα εστίασης που ανήκει σε γνωστό τράπερ, επειδή υπήρχε η πληροφορία ότι θα εμφανιστεί το ίνδαλμα! Κάποια στιγμή, κατά τις 21.00, στον δρόμο μπροστά στο κατάστημα -τουλάχιστον όπως καταγγέλλουν γονείς- δύο μηχανάκια σταμάτησαν: ο ένας έβγαλε όπλο, οι άλλοι μαχαίρια και φώναξαν αν είναι κανένας οπαδός γνωστής ομάδας. Κατόπιν αποχώρησαν, βρίζοντας τις μητέρες των δυνητικών φιλάθλων της γνωστής ομάδας. Αυτά, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει καλά - καλά χρόνος από την εν ψυχρό δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη από ακραία αντικοινωνικά στοιχεία – χούλιγκαν ποδοσφαιρικής ομάδας.
-- Αλλά όλα αυτά είναι γνωστά, και κανείς από τους έχοντες θέσεις ευθύνης δεν νοιάζονται να αντιμετωπίσουν τη βία, τον χουλιγκανισμό, την ανομία, την αυθαιρεσία -προφανώς γιατί έχουν τους λόγους τους. Άπειρες παρακολουθήσεις στη χώρα, αλλά τους χούλιγκαν μαχαιροβγάλτες – πιστολάδες δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε… Ένα χάος: Στα πεζοδρόμια κινδυνεύεις να σε πατήσουν μηχανάκια. Στους δρόμους καθημερινά νεκροί, με τις κεντρικές αρτηρίες να αποτελούν καθημερινά πίστες ταχύτητας για παλαβούς, που περνάνε για πλάκα με κόκκινο και σκορπούν θάνατο. Ούτε λόγος για κάμερες στη Λ. Βουλιαγμένης, την Κηφισίας, τη Λ. Αλεξάνδρας (χαροπαλεύουν δύο κοπέλες από το σοβαρό τροχαίο που προκάλεσε οδηγός – Σουμάχερ). Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις οδηγών που έχουν σκοτώσει άνθρωπο δύο φορές λόγω υπερβολικής ταχύτητας και κυκλοφορούν ελεύθεροι -ίσως η Δικαιοσύνη το βλέπει ως θέλημα θεού! Αλλοδαποί και Έλληνες με ένοπλες ληστείες, κλοπές μετά βασανισμών κ.ο.κ. φιγουράρουν ελεύθεροι, πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Βιαστές ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, στη δεκαετία βολτάρουν ελεύθεροι, όπως και δολοφόνοι -αλίμονο στους νεκρούς. Κλέβουν εδώ και δεκαετίες καλώδια από το δίκτυο του ΟΣΕ, κάτι που ήταν ένας από τους λόγους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Μόλις χθες η Δικαιοσύνη "κατάλαβε" τι γίνεται στη Μύκονο –που δεν γίνεται τίποτα παραπάνω από ό,τι γίνεται σε όλη τη χώρα: αυθαιρεσία. Χάος. Ή, πιο σωστά, κερδοφόρο χάος για τους λίγους και εκλεκτούς.
-- Κράτος, Δικαιοσύνη, Αστυνομία κινούνται στο μοτίβο του Tik Tok, της πασίγνωστης κινέζικης εφαρμογής, με τα βιντεάκια μικρής διάρκειας που διαδέχονται το ένα το άλλο. Όλα περνάνε και όλα χάνονται σε αυτή τη χώρα και πάμε στο επόμενο στιγμιότυπο, χωρίς καμία επίπτωση των πράξεων στην πραγματική ζωή.
-- Επιδημία λουκέτων έχει ξεσπάσει στο δίκτυο των καταστημάτων Public του Πάνου Γερμανού. Πριν λίγο καιρό έκλεισαν τα καταστήματα στο Άργος και το Αγρίνιο, αλλά τώρα ο ιός έφτασε και στην Αττική, αφού έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν και τα καταστήματα στην Καλλιθέα και στο Χαλάνδρι. Τι συμβαίνει, λοιπόν, στη μεγάλη εμπορική αλυσίδα που επεκτάθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας έδαφος σε μία αγορά όπου δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες, όπως η FNAC και η Media Markt; Φαίνεται ότι η επέκταση έφερε τους μεγάλους τζίρους, πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά όχι και αντίστοιχη κερδοφορία. Τα καταστήματα των public είναι πολύ ακριβά στη λειτουργία τους και τα περισσότερα είναι αμφίβολο αν βγάζουν τα λεφτά τους, σε μία εποχή όπου τέτοια καταστήματα λειτουργούν συχνά σαν εκθέσεις για να βλέπει ο καταναλωτής αυτά, που τελικά θα αγοράσει φθηνά από κάποιο... σκρουτζομάγαζο. Κάπως έτσι, η Public έχει μπει σε μία περίοδο επαναπροσδιορισμού της εμπορικής συνταγής της και ψάχνει να βρει πώς θα φτάσει στα κέρδη με τις σωστές δόσεις φυσικών καταστημάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέχρι τώρα η διαδικασία είναι επώδυνη και παραμένει άγνωστο αν θα καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
-- Οι βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ, ο Παναγιώτης Τσινάβος και η Χαρίκλεια Τσινάβου κάλυψαν οι ίδιοι ομολογιακό δάνειο της εταιρείας ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με επιτόκιο 4%. Κάποιοι έσπευσαν να ασκήσουν κριτική: τα 4,2 εκατ., αν τα είχαν σε τράπεζα, δεν θα τους απέφεραν τέτοια απόδοση, την οποία βρίσκουν από την εταιρεία. Το Business Daily επικοινώνησε με τον κ. Τσινάβο, ο οποίος δήλωσε πως ο δανεισμός από τις τράπεζες σήμερα απαιτεί πολύ υψηλότερα επιτόκια από το 4% και διευκρίνισε πως ήδη με τα 3 εκατ. ευρώ από τα 4,2 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκαν δύο ομολογιακά δάνεια της εταιρείας που είχαν τιμολόγηση αρκετά μεγαλύτερη του 4%. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι προς όφελος της εταιρείας και όλων των μετόχων της», τόνισε ο κ. Τσινάβος και επανέλαβε πως το ομολογιακό δεν έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επιπρόσθετα, σε επιστολή προς το ΧΑ, η εταιρεία αναφέρει πως «η διαδικασία κάλυψης του ομολογιακού έλαβε τις αναγκαίες εγκρίσεις από το Διοικητικό της Συμβούλιο, βάσει έκθεσης ορκωτού ελεγκτή λογιστή, η οποία αξιολόγησε ότι η εν λόγω συναλλαγή είναι δίκαιη και εύλογη για την εταιρεία και τους μετόχους της που δεν αποτελούν συνδεδεμένο με αυτήν μέρος, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων μειοψηφίας (fairness opinion)»
-- Με αφορμή το ζήτημα, η στήλη σημειώνει ότι γενικώς το πρόβλημα δεν είναι οι μέτοχοι που βάζουν λεφτά στις εταιρείες τους, αλλά οι μέτοχοι που τις μετατρέπουν σε ATM για αναλήψεις επί 24ώρου βάσεως.
-- Είχε μπει και το 2022 στο πρόγραμμα δανεισμού που είχε κατακτήσει ο ΟΔΔΗΧ η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου, αλλά τελικά η κίνηση αυτή αναβλήθηκε. Το πράσινο ομόλογο μπήκε στο πρόγραμμα και για το 2023, όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε φέτος θα το δούμε να διατίθεται στην αγορά. Οι λόγοι είναι οι εξής: με τις δύο πολύ επιτυχημένες εκδόσεις 10ετών και πενταετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών δανεισμού του κράτους για αυτή τη χρονιά και δεν έχει ανάγκη άλλη μια μεγάλη έκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας. Επιπλέον, δεν είναι καλή περίοδος για εκδόσεις μακροχρόνιων τίτλων, γιατί η άνοδος των επιτοκίων τους κάνει μη ελκυστικούς για τους επενδυτές. Κάπως έτσι, η έκδοση του πράσινου ομόλογο ξαναμπαίνει στο συρτάρι, αλλά μάλλον θα το ξαναδούμε στο τέλος του χρόνου στο πρόγραμμα δανεισμού για το 2024.
-- Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του BD για τα 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν… θέλουν να πάρουν, οικονομικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων μας επισήμαναν ένα βασικό δομικό πρόβλημα: το πολύ μικρό μέγεθος των εγχώριων μικρών επιχειρήσεων. Ακόμη και για τη μικρότερη δράση του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, απαιτείται οι επιχειρήσεις να έχουν τουλάχιστον τρεις απασχολούμενους, με πλήρες ωράριο για τουλάχιστον ένα χρόνο, κάτι που αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων πολύ «μικρών» επιχειρήσεων. Στην ουσία μιλάμε δηλαδή για αυτοαπασχολούμενους ή οικογενειακές επιχειρήσεις με έναν, άντε δύο απασχολούμενους. Ίσως, λοιπόν, αυτή η προϋπόθεση να είναι ρεαλιστική για τις μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά εντελώς ανεδαφική για την ελληνική πραγματικότητα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.