Αμείωτη παραμένει η γκρίνια για τον ΟΤΕ, γκρίνια που τροφοδοτείται κυρίως από την κακή πορεία της μετοχής του Οργανισμού την τελευταία διετία. Μάλιστα, το 2022 αλλά και το πρώτο δίμηνο του 2023, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 1.100 μονάδων, η φθίνουσα πορεία της μετοχής κόντρα στο ρεύμα έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και «έκαψε» πολλούς ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η χρηματιστηριακή καχεξία έχει τροφοδοτήσει πολλές φήμες για το τι συμβαίνει. Θα φύγουν οι Γερμανοί μεγαλομέτοχοι της Deutsche Telecom πουλώντας τον ΟΤΕ; Θα κάνουν δημόσια πρόταση για την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ; Υπάρχουν διοικητικές αναταράξεις; Χάνει μερίδια από τη NOVA; Έχει προβλήματα το business model του Οργανισμού; Ή συμβαίνει κάτι άλλο;
-- Από την πλευρά της DT αλλά και του ΟΤΕ έχουν γίνει προσπάθειες να περιορίσουν τη φημολογία αυτή ειδικά στο σκέλος της πώλησης του ΟΤΕ, ενώ στις αρχές του μήνα η Ντομινίκ Λερουά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom, χαρακτήρισε όλη αυτή τη φημολογία περί πώλησης του ποσοστού της στον ΟΤΕ ως fake news και εντελώς ψευδείς όλες αυτές τις αναφορές.
-- Το τι έχουν ακριβώς στο μυαλό τους τα επιτελεία της DT είναι άγνωστο, ωστόσο, γιατί να θέλει να αποχωρήσει κανείς από μια τόσο κερδοφόρα επένδυση; Την τελευταία δεκαετία η DT έχει εισπράξει μερίσματα από τον ΟΤΕ ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Και, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διοίκηση Τσαμάζ, στη χώρα συντελείται ένας τεράστιος ψηφιακός μετασχηματισμός με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα πληροφορικής να προγραμματίζονται, έργα στα οποία ο ΟΤΕ έχει λίαν προνομιακή παρουσία και από τα οποία αναμένει πολλά.
-- Μια πτυχή της πραγματικότητας, την οποία το πολιτικό προσωπικό είτε αγνοεί είτε επιλέγει να αγνοεί, υπενθύμισε χθες ο πρόεδρος της doValue, Θεόδωρος Καλαντώνης. Δεδομένου, σημείωσε, ότι οι περισσότερες τιτλοποιήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής και φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, «πρακτικά η υλοποίηση του σχεδιασμού των τιτλοποιήσεων ισοδυναμεί με την προστασία του Έλληνα φορολογούμενου από το ενδεχόμενο να καταπέσει η εγγύηση και να επιβαρυνθεί με το κόστος της». Αυτό που είπε ο κ. Καλαντώνης είναι ότι αν δεν γίνουν ρυθμίσεις, αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί και γενικότερα αν δεν επιτραπεί στους servicers να κάνουν τη δουλειά τους, οι τιτλοποιήσεις θα «σκάσουν» ενεργοποιώντας την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με τον φορολογούμενο να φορτώνεται και αυτή τη ζημιά. Πολύ ευγενικά αναφέρθηκε, επίσης, στις διαχειριστικές προκλήσεις που δημιουργούνται από την πλευρά τις θεσμικής λειτουργίας του κράτους, δηλαδή όλα αυτά τα εμπόδια που μπαίνουν, δήθεν, για την προστασία των αδυνάμων. Ακόμα πιο ευγενικός ήταν στο θέμα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων και το που βρισκόμαστε. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, σημείωσε, για να περάσει στην ουσία: «Ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλέπεται, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν. Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω». Σε ό,τι αφορά τα θετικά όσο και αν ψάξαμε στην παρέμβαση του κ. Καλαντώνη δεν τα εντοπίσαμε. Σημειώνεται ότι ο φορέας θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και χρόνια καθώς αποτελεί κομβικής σημασίας στοιχείο του νέου πτωχευτικού. Για τους πλειστηριασμούς επανέλαβε ότι αποτελούν έσχατη λύση, «όλες οι άλλες είναι προτιμότερες και τις επιδιώκουμε».
-- Να σημειώσουμε επίσης την αναφορά του στην αλλαγή της κουλτούρας πληρωμών τα τελευταία χρόνια. Αλλαγή που εξηγεί με το παραπάνω γιατί τελικά, παρά τις θεσμικές δυσλειτουργίες, οι ρυθμίσεις και οι ανακτήσεις που επιτυγχάνουν οι servicers στα «κόκκινα» δάνεια είναι μεγάλες και αποτελεσματικές.
-- Μια από τις σπάνιες επιτυχίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας έγινε γνωστή χθες. Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που ετοίμαζαν επιθέσεις σε Ισραηλινούς στόχους και, ειδικότερα, σε ένα εστιατόριο όπου σύχναζαν Ισραηλινοί. Αργότερα, εξηγήθηκε και πώς κατάφερε η ΕΥΠ να δείξει τόση αποτελεσματικότητα σε μια επιχείρηση αρκετά δύσκολη: το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Μοσάντ βοήθησε τις ελληνικές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς δρουν τρομοκρατικοί πυρήνες που ελέγχονται από το Ιράν, όπως ήταν ο συγκεκριμένος, στον οποίο μετείχαν άτομα πακιστανικής καταγωγής. Έστω και με τη... βοήθεια του κοινού, η επιτυχία πιστώνεται τελικά στην ΕΥΠ και είναι σίγουρα καλύτερο να μαθαίνουμε ότι έχει δράση σε τέτοιες κατευθύνσεις, αντί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα για αμφιλεγόμενες παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτικών ή στρατιωτικών. Είναι μια πρόοδος.
-- Μια επίδειξη ισχύος στις αγορές θέλει να κάνει ο ΟΔΔΗΧ με το νέο πενταετές ομόλογο που αναμένεται να διατεθεί σήμερα. Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στην αγορά με ένα νέο πενταετές ομόλογο, μια διάρκεια που είναι πολύ δημοφιλής αυτή την περίοδο των αυξημένων επιτοκίων. Το ομόλογα αναμένεται να γίνει ανάρπαστο από τους επενδυτές, καθώς θα συνδυάζει την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη, λίγο πάνω από το αντίστοιχο ιταλικό, και ένα πολύ καλό προφίλ ρίσκου, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας. Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς το Δημόσιο δεν έχει πιεστικές ανάγκες για ρευστότητα, στον ΟΔΔΗΧ περιμένουν ότι θα καταφέρουν να διαμορφωθεί χαμηλά το επιτόκιο της έκδοσης, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς στον δανεισμό του κράτους. Ένα πρώτο δείγμα της ζήτησης που αναμένεται να εκδηλωθεί ήταν η συμπεριφορά του 5ετούς τίτλου στη δευτερογενή αγορά. Ενώ συνήθως, κάθε φορά που ανακοινώνεται μια νέα έκδοση, οι αποδόσεις «τσιμπάνε», η απόδοση της 5ετίας έμεινε χθες ουσιαστικά αμετάβλητη, λίγο κάτω από το 3,6%, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έφερε πάλι στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα της κοινοπρακτικής έκδοσης του νέου 5ετούς τίτλου θα εκπλήξει ευχάριστα.
-- Μετρητά 60,6 εκατ. ευρώ διέθετε στο τέλος του 2022 η ΕΧΑΕ. Από αυτά, τα 14,66 εκατ. ευρώ ήταν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα 25,94 εκατ. ευρώ ήταν καταθέσεις όψεως σε εμπορικές τράπεζες και τα 20 εκατ. ευρώ ήταν προθεσμιακές καταθέσεις 3μηνου. Όπως προκύπτει, σημαντικό μέρος (24%) των διαθεσίμων του ομίλου λόγω της προσαρμογής της ATHEXClear στον κανονισμό EMIR, είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι καταθέσεις του ομίλου στην ΤτΕ από τις 18.09.2019 και έως τις 26.07.2022 είχαν αρνητικό επιτόκιο 0,5%. Το 2022 οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι αμοιβές ΔΣ της ΕΧΑΕ ανήλθαν στα 2,43 εκατ. ευρώ από 1,93 εκατ ευρώ το 2021, δηλαδή 500.000 ευρώ περισσότερα. Επίσης, όμιλος πέρυσι πλήρωσε για ρεύμα 1,48 εκατ. ευρώ από 911.000 το 2021. Η ΕΧΑΕ μοιράζει όλα τα καθαρά κέρδη των 8,2 εκατ. ευρώ (και λίγο παραπάνω) ως μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,75%.
-- Τριπλάσιο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ως αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ. Ο φόρος επί του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ είναι το 10% του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ συν μια μονάδα. Δηλαδή 3% επιτόκιο αναφοράς συν μια μονάδα μας κάνει 4% και το 10% αυτού μας κάνει 0,4%. Ο ίδιος φόρος όταν το επιτόκιο αναφοράς ήταν μηδενικό ήταν 0,1% (0+1 Χ 10%). Ακριβώς την ίδια επιβάρυνση επί του ενεργητικού τους έχουν τα μετοχικά αμοιβαία και οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.