Με τη φράση «τιτλοποιήσεις δύο ταχυτήτων» περιέγραψε σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της doValue, Τάσος Πανούσης, το γνωστό στην αγορά πρόβλημα ότι κάποιες τιτλοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής υποαποδίδουν και δεν πιάνουν τους στόχους των business plans. Ζήτημα το οποίο έχει περιγράψει ουκ ολίγες φορές και η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, στην πρώτη ταχύτητα, όπου και εντοπίζεται η υποαπόδοση, βρίσκονται τιτλοποιήσεις που έγιναν πριν την πανδημία και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ύπαρξη μεγάλου όγκου ρυθμισμένων δανείων και στο «πάγωμα» των νομικών ενεργειών για διάστημα 1 – 1,5 έτους λόγω της πανδημίας. Στη δεύτερη ταχύτητα, όπου περιλαμβάνονται τιτλοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την πανδημία, όχι μόνο δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά κάποιες τιτλοποιήσεις υπεραποδίδουν.
-- Υπάρχει όμως και μια ακόμη διάσταση που οι τράπεζες προσπαθούν να μην πολυσυζητούν. Οι πρώτες τιτλοποιήσεις με σκοπό να περιορίσουν την κεφαλαιακή επίπτωση, δηλαδή τη ζημιά που θα βάραινε τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είχαν θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους ανακτήσεων στην πρώτη διετία των 5ετών business plan. Και ενώ το συνολικό ποσό των ανακτήσεων στην 5ετία είναι εύλογο, το ποσοστό των ανακτήσεων στο πρώτο και το δεύτερο έτος είναι εξωπραγματικό. Με λίγα λόγια και χωρίς πανδημία οι στόχοι των τιτλοποιήσεων της πρώτης ταχύτητας δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν.
-- Όλα αυτά βέβαια συνιστούν περισσότερο ένα τεχνικό πρόβλημα παρά ουσιαστικό, καθώς στην πραγματικότητα οι ανακτήσεις από κόκκινα δάνεια ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λυθεί, καθώς τυπικά οι τιτλοποιήσεις αυτές βρίσκονται εκτός των στόχων των business plan και για την επίλυση του ζητήματος εργάζονται εντατικά και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της doValue σημείωσε στην παρέμβασή του ότι για την επιτάχυνση του ρυθμού ανακτήσεων απαιτούνται επιτάχυνση των νομικών ενεργειών, αλλά και πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων πίσω στις τράπεζες. Όπως εκτίμησε ο κ. Πανούσης, δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. από τα 50 δισ. των τιτλοποιήσεων θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τα επόμενα δύο με πέντε χρόνια, επιστροφή που θα είχε μεγάλη και πολλαπλασιαστικά θετική επίδραση στις εμπορικές τράπεζες.
Ηρακλής για τις μη συστημικές τράπεζες
Ως δίκαιο και αναγκαίο χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού προκειμένου να βοηθηθούν και οι μη συστημικές τράπεζες να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ουσιαστικά, ο κ. Εξάρχου ζήτησε ένα νέο Ηρακλή προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα εναπομείναντα «κόκκινα» δάνεια που βαραίνουν, κατά κύριο λόγο, τις μη συστημικές τράπεζες. Είναι γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν περί τα 50 δισ. από το ΤΧΣ για ανακεφαλαιοποιήσεις, επιπλέον 18 δισ. ευρώ για την κάλυψη του funding gap τραπεζών που απορροφούσαν και επιπλέον 18 δισ. ευρώ, ως εγγυήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής.
-- Κατά πληροφορίες, τη νέα ενεργοποίηση του Ηρακλή με στόχο το «καθάρισμα» των ισολογισμών και των μη συστημικών τραπεζών είχε προτείνει στην προηγούμενη κυβέρνηση η Τράπεζα της Ελλάδος, πρόταση που θα επαναφέρει στο τραπέζι και στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η επεισοδιακή συνέλευση της ΕΧΑΕ
Ένταση, φωνές και εκνευρισμός χαρακτήρισαν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ, ένταση που τροφοδοτήθηκε από αντιδράσεις εργαζομένων και ειδικότερα του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΧΑΕ. Μάλιστα, με πύρινες ανακοινώσεις οι εργαζόμενοι του ΧΑ κατήγγειλαν τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ ως… ελλειμματικό δημοκρατικών φρονημάτων! Γιατί; Διότι μετά από 25 λεπτά πύρινης παρέμβασης του εκπροσώπου των εργαζομένων και αφού αγνόησε επανειλημμένες παρακλήσεις να συντομεύσει, το προεδρείο του έκλεισε το μικρόφωνο.
-- Τι προκάλεσε την αγανάκτηση των συνδικαλιστών; Η μεγάλη αύξηση των διοικητικών αμοιβών (πρακτική που λίγο πολύ χαρακτήρισε το σύνολο των εισηγμένων το 2022). Ως αντισταθμισμα ο Σύλλογος ζήτησε αυξήσεις και νέα Συλλογική Σύμβαση (ώστε να αναγνωριστεί η προσφορά τους στην ευημερία της εταιρίας), καθώς και δωρεάν μετοχές μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών «ως ένδειξη καλής πρόθεσης και ανταμοιβής των εργαζομένων».
Η Ζωή Κωνστανταντοπούλου παίρνει φόρα
Ήταν μην πάρει φόρα η Ζωή Κωσνταντοπούλου και τώρα που πήρε, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαΐου μοιράζει τις βουλευτικές έδρες κατά βούληση, χωρίς να δίνει δραχμή για τα προσχήματα. Έτσι, τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση τον σύντροφό της (που δεν ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές), σπάζοντας την άτυπη παράδοση που θέλει να έχουν προτεραιότητα στις λίστες οι υποψήφιοι που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές. «Ο αρχηγός είναι ο προπονητής της ομάδας, μπορεί κάποιους να τους αφήσει στον πάγκο, αλίμονο αν αυτοί επαναστατούσαν», δήλωσε η κ. Κωνταντοπούλου με τη δύναμη του ανθρώπου που έχει το δίκιο με το μέρος της, δύναμη μου συνοδεύει πολλούς πολιτικούς αριστερών πεποιθήσεων.
Το ρωσικό πετρέλαιο και οι Έλληνες εφοπλιστές
Ρεκόρ καταγράφεται στον όγκο εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο πεντάμηνο του 2023, σημειώνει ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του IIF σε ανάρτηση στο twitter. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου, τονίζει, διακινείται από τάνκερ ελληνικών συμφερόντων. Από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, το 75% των τάνκερ που διακινούν πετρέλαιο είναι ελληνικά, ενώ στα λιμάνια της Βαλτικής είναι το 60%. «Δεν υπάρχει ρωσική πολεμική μηχανή χωρίς τα ελληνικά τάνκερ», υπογραμμίζει ο Μπρουκς, σημειώνοντας, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός για να κόψει τα έσοδα της Ρωσίας, εξακολουθεί να δέχεται lobbying από τους Έλληνες εφοπλιστές, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, να μην μειωθεί το πλαφόν τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 50 δολ., αλλά να οριστεί στα 60 δολ. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που μπλοκάρουν τη συμφωνία. Αιτία; Ότι στο πακέτο περιλαμβάνεται, περισσότερο για συμβολικούς λόγους, μια λίστα 26 εταιρειών που έχει καταρτίσει η Ουκρανία και τις χαρακτηρίζει «χορηγούς του πολέμου». Ανάμεσά τους είναι και τέσσερις μεγάλες, ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.